9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

ΠΗΓΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ Ο «ΧΑΔΑ» ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Εκτός από την φωτιά που σιγοκαίει στα έγκατα του Σκουπιδότοπου, είναι και τα υγρά που περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα και καταλήγουν στο …πιάτο μας !!! – Ένα έγκλημα διαρκείας 

 

Οι οικολογικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες των Αλεξανδρουπολιτών, καλλιεργούνται επιλεκτικά κατά την γνωστή ρήση: «Βλέπουμε το Δέντρο και Χάνουμε το Δάσος».

Έτσι λοιπόν κατά καιρούς μας απασχολούν Τεχνηέντως, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα χρυσωρυχεία, ή οι Ανεμογεννήτριες στη Σαμοθράκη!!!

- Advertisement -

Όμως στην Αλεξανδρούπολη εξακολουθεί να λειτουργεί ο «ΧΑΔΑ» δηλ. ο Σκουπιδότοπος που μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, (η φωτιά μόνιμα σιγοκαίει με καπνό που απλώνεται στην πόλη) με τα υγρά που μεταφέρονται στο ποτάμι του Μαΐστρου, στην θάλασσα της Αλεξανδρούπολης και επέκεινα στα …πιάτα μας.

Δημοσιεύουμε σήμερα επιστολή συνδημότης μας, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, για λόγους που εξηγεί κατωτέρω.

***

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Οι ΧΑΔΑ λειτουργούσαν πολλά χρόνια πριν, όμως λόγω εξέλιξης ο άνθρωπος και οι ανεπτυγμένες κοινωνίες όταν αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητά του, έπαψαν τη διοχέτευση των ΧΑΔΑ, μην υπολογίζοντας το κόστος επιβάλλοντας συνάμα και πρόστιμα σε δήμους και χώρες που δε συμμορφώνονταν.

Εκτός αυτού τα απορρίμματα λόγω της φύσης τους απαρτίζονταν από βλαβερότερα υλικά και η ποσότητα τους αυξήθηκε.

Η εναντίωση του κυρίου Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη προ ετών, εναντίον της Εξόρυξης Χρυσού του έδωσε και τη νίκη στις εκλογές, δείχνοντας ένα πρόσωπο οικολόγου και περιβαλλοντικά ευαίσθητου ανθρώπου. 

Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν είναι έτσι. 

Αναπτύσσω παρακάτω έναν από τους λόγους που το στηρίζω αυτό:

Ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της περιοχής Μαυροποτάμου δεν έπαψε να λειτουργεί ούτε μία ημέρα, αν και παράνομο.

Η λειτουργία ΧΑΔΑ έχει σταματήσει σε όλους τους δήμους της χώρας μας πλην ελάχιστων νησιών κάτω των 500 κατοίκων και της Αλεξανδρούπολης. 

Μία ποσότητα απορριμμάτων(περίπου τα μισά) μεταφέρεται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Κομοτηνής (ΧΥΤΑ) και τα υπόλοιπα στο ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης. 

Ο προϋπολογισμός αναφέρει 1.200.000C για μεταφορά απορριμμάτων. Το ποσό αυτό εμπεριέχει το σύνολο των απορριμμάτων και όχι τα μισά που μεταφέρονται.

Τα υπόλοιπα χρήματα; Αυτό αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες που σας παρουσιάζω.

Η ανάπλαση του σκουπιδότοπου είχε προσυμφωνηθεί στις 28-05-2013 με προγραμματική σύμβαση με την Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», στην οποία μεταβίβασε την αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου με την ονομασία «Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στις θέσεις “Παππάς” και “Μαυρότοπος” του Δήμου Αλεξανδρούπολης».

Το έργο δεν έγινε όμως γιατί ο κύριος Δήμαρχος επέλεξε να συνεχίσει τη λειτουργία του ΧΑΔΑ καθυστερώντας την υλοποίησή του από την εταιρία με αποτέλεσμα προ μηνών ο Δήμαρχος να κινηθεί νομικά για το θέμα:

(ΨΦΑΩΩΨΘ-Π49 -ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ.: 437 / 2018 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ’ ΆΡΙΘ.48 / 2018 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΘΕΜΑ: «Έγκριση άσκησης ένδικου μέσου κατά της με αριθ. πρωτ. 21737/05-11-2018 Απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης» 

«Η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη Ν. Καζαντζάκης»

• Η συνέχιση της Λειτουργίας του ΧΑΔΑ στο χώρο ξεπέρασε κατά πολύ τον όγκο που μπορούσε και ήταν προγραμματισμένο να δεχθεί.

• Τα απορρίμματα εδώ και χρόνια διατηρούν μία φωτιά στο εσωτερικό τους ενώ ο καπνός που εκρέει δε σταμάτησε εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια); Αυτή η καύση μπορεί να σβηστεί μόνο αν σκεπαστεί εξ ολοκλήρου ο όγκος των απορριμμάτων με αρκετή ποσότητα χώμα. «Δηλαδή ανάπλαση».

• Τα βρώμικα ρυπογόνα και επικίνδυνα υγρά που προέρχονται από τα απορρίμματα του ΧΑΔΑ, καταλήγουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα και του ποταμιού της Μαΐστρου στην καθαρή Θάλασσα της Αλεξανδρούπολης και στα πιάτα των οικογενειών μας.

Η διαδρομή των επικίνδυνων υγρών μεταφέρονται από το ποτάμι, που δέχεται ένα μεγάλο όγκο αυτών των υπολειμμάτων ποτίζουν πολλοί αγρότες κυρίως από την περιοχή της Μαΐστρου τα κτήματά τους. 

Από τη θάλασσα που οι ψαράδες συλλέγουν αρκετά όστρακα και ψάρια που καταλήγουν στα πιάτα μας. 

Επιπλέον ο υδροφόρος ορίζοντας καταλήγει σε πολλές κατευθύνσεις μεταφέροντας μαζί του αυτά τα υγρά υπολείμματα.

Αυτή η λειτουργία του ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης είναι το μεγαλύτερο ΕΓΚΛΗΜΑ που πραγματοποιήθηκε από οικολογικής και περιβαλλοντικής άποψης τις τελευταίες δεκαετίες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Η εξόρυξη χρυσού μπροστά σε αυτή την καταστροφή φαντάζει πταίσμα.

Καλώς κύριε Δήμαρχε εναντιώνεστε στην εξόρυξη του χρυσού στο Πέραμα γιατί όντως έχετε απόλυτο δίκιο είναι ένα έργο που θα καταστρέψει ζωές, αν πραγματοποιηθεί. 

Που είναι η ευαισθησία σας όμως στη περίπτωση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ;

Πόσες ζωές, αν μπορούσε και αν είχε κάποιος τα κότσια να διερευνήσει, χάθηκαν από την παράνομη καταχρηστική λειτουργία του ΧΑΔΑ; 

Πως δεχθήκατε κάτι τέτοιο; Γιατί η οικολογική σας ευαισθησία εμφανίστηκε μόνο στην Εξόρυξη Χρυσού; 

Εσείς γιατί δεν υπακούετε σε νόμους; Ποιος πληρώνει τα πρόστιμα; Ποιος πληρώνει τη ρύπανση;

Πως έχετε τη δύναμη και την αντοχή μετά από αυτή την καταστροφή που προκαλέσατε στην περιοχή και στους δημότες της Αλεξανδρούπολης, να ζητάτε εκ νέου την ψήφο τους όταν δεν καταφέρατε να πραγματοποιήσετε το αυτονόητο;

«Ουδείς ό νοείς μεν οίδεν, ό δε ποιείς βλέπει»

(υπογραφή)

Υ.Γ.1 Η Οικολογική Εταιρία γιατί υπάρχει; Πως είναι δυνατό να υφίσταται και να μην έχει προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση σε αυτή την οικολογική καταστροφή; 

Ποιο είναι το αντικείμενό της και ποια συμφέροντα εκπροσωπεί;

 Εμφανίστηκε και σχολίασε μόνο ένα ζήτημα χωρίς Βάση, μια ανούσια προεκλογική δέσμευση χωρίς περίπτωση υλοποίησης μόνο και μόνο για να δηλώσει την ύπαρξή της; «Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί-Βενιαμίν Φραγκλίνος».

Υ.Γ. 2 Είμαι ένας απλός συνδημότης σας, ιδιαίτερα προβληματισμένος. Δεν επιθυμώ να αναφερθεί το όνομά μου λόγω ΦΟΒΟΥ(που θα κατανοήσουν οι περισσότεροι). Φόβου το πρόσωπο

του κυρίου Λαμπάκη του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ως αξιόλογος δικηγόρος δεν παραλείπει να χρησιμοποιεί αυτή του την ιδιότητα μηνύοντας ή απειλώντας να καταστρέψει όποιον διαφωνεί ή έχει αντίθετη άποψη από αυτόν.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η δικαιοσύνη στη Θράκη μετά την ενσωμάτωση

Παραμένει διαχρονικό το έλλειμμα Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη – Το 1920, ο Δικηγορικός Σύλλογος Έβρου αριθμούσε μόλις...

Εξοικονόμηση ενέργειας με τοποθέτηση λαμπτήρων LED

Αντικαταστάθηκαν 850 λαμπτήρες φθορισμού – Το κόστος των 700 λαμπτήρων LEDκάλυψε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ουΓυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη το “ValiantEnergy”

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες δεμένο το πλοίο ValiantEnergy. Πρόκειται για...

Ετοιμάζουν την κάθοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Τι αποφάσισε, σε ευρεία σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα, για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου Ευρεία...

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το...

More Articles Like This