Home / Πολιτικη / ΠΥΘΙΟ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΚΗΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΠΥΘΙΟ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΚΗΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Κάτω από την απειλή του CASUS BELLI ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες στην Άγκυρα  – Η αποδοχή της DE FACTO εισβολής της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τορπιλίζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας 

 

Σήμερα Τρίτη 5 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στο «παλάτι» του «σουλτάνου» ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στην Άγκυρα, στη σκιά της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, των νωπών δηλώσεων Ερντογάν για επιστροφή των «οκτώ» αλλά και της νέας εκτροπής Ακάρ, που επαναλαμβάνει μονότονα τη θέση του για «γαλάζιες πατρίδες.

Μια ημέρα αργότερα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί, σύμφωνα με τον πρόγραμμα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι ακόμα να γίνει διάλογος σε σημεία τριβής και αντιπαράθεσης και να προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

Σταθερή άποψη του Αλέξη είναι πως πρέπει να συναντάται τακτικά με την τουρκική ηγεσία. Γι’ αυτό άλλωστε το επερχόμενο ταξίδι είναι το τέταρτο που πραγματοποιεί ως πρωθυπουργός στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και στις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές, σε αμυντικό και σε διπλωματικό επίπεδο, ότι προασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της και πως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο επίκεντρο, η οικονομία, με έμφαση στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης ως το καλοκαίρι, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης μέσω Πυθίου και την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβαση δηλ. με νέα γέφυρα Κήπων-Υψάλλων.

Τσίπρας και Ερντογάν θα σταθούν στην αξία της ενεργειακής συνεργασίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εστιάζει στην ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Μεταναστευτικό, περιφερειακές εξελίξεις, συριακό αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα απασχολήσουν επίσης τις δύο αντιπροσωπίες.

Βεβαίως, το καυτό σημείο δεν είναι άλλο από την κυπριακή AΟZ.

Εφόσον η Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες επιχειρήσεις να μεταφέρει πλωτό γεωτρύπανο και να ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο νότιο μέρος του νησιού, τότε και η Ελλάδα

θα βρεθεί μπροστά σε μια τεραστίου μεγέθους πρόκληση.

Η αποδοχή της de facto εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποτελέσει όχι μόνο πλήγμα στον ενεργειακό σχεδίασμά της Κύπρου αλλά και υπονόμευση της ίδιας της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και, φυσικό, εάν γίνεται αποδεκτή η πρόκληση αυτή, τότε είναι δεδομένο ότι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία αντίστοιχων τετελεσμένων στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, η στάση της Τουρκίας είναι γνωστή και δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα στο κρατικό πρακτορείο Αναντολού εμφανίζονται δημοσιεύματα που υπενθυμίζουν την επέτειο της «εξέγερσης των “Τούρκων Δυτικής Θράκης” την 29η Ιανουαρίου» αλλά και την «παραβίαση των δικαιωμάτων των “Τούρκων” της Ρόδου και της Κω».

Όσοι πάντως στην Αθήνα πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν δείχνει διάθεση συναινετική και καλή θέληση, λόγω του ότι πραγματοποιεί τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, και όχι στο Προεδρικό Γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, μάλλον κάνουν λάθος και απλώς είναι δέσμιοι της αντίληψης όσων αναζητούν την εύνοια του Σουλτάνου με συμβολικές κινήσεις…