9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

«ΣΤΟΧΟΣ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Δεν είναι μόνο το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας – Η επιβολή δασμών από ΗΠΑ, σε Καπνό και βαμβάκι, μπορεί να κλονίσει δυσάρεστα την οικονομία της

 

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία διανύουν μία δύσκολη περίοδος. 

Η πλέον πρόσφατη διαφωνία τους υπήρξε η τύχη των Κούρδων μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία.

- Advertisement -

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν έχει ακόμη συνέλθει από την απόφαση των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο για την επιβολή δασμών στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβος.

Αν και οι ΗΠΑ προχώρησαν στην άρση των δασμών μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορας, η επικρατούσα αβεβαιότητα έβλαψε σημαντικά την αξία της λίρας. 

Οι τουρκικές εταιρείες έχουν επιβαρυνθεί μέ υψηλό χρέος περίπου 200 δισ. δολαρίων, που οφείλουν να επιστρέψουν εντός του 20Ι9.

Το μεγαλύτερό μέρος αυτού του χρέους εκφράζεται σε δολάρια και ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, εάν η λίρα παραμείνει όπως τώρα αδύναμη.

Ωστόσο, το χρέος δεν είναι το μόνο «μαύρο σύννεφο» που αιωρείται επάνω από την Τουρκία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το «Stratfor».

Αντί του χάλυβα ή του αλουμινίου το κύριο εμπορικό ενδιαφέρον της Τουρκίας στρέφεται στην γεωργία, η όποια αν και αντιπροσωπεύει του ΑΕΠ της χώρας παραμένει ένας στρατηγικά σημαντικός τομέας, καθώς απασχολεί 20% των πολιτών της. 

Επί πλέον, πολλές από τις αγροτικές περιοχές αποτελούν τον «πυρήνα» του κυβερνώντος κόμματος «ΑΚΡ».

Ιδιαίτερη ανησυχία για την Τουρκία εμπνέει η βιομηχανία καπνού, η όποια αντιπροσωπεύει το 8% τών εισαγωγών καπνού στις ΗΠΑ. 

Αντιθέτως, εις ό,τι αφορά στο βαμβάκι αν και η Τουρκία είναι σημαντικός παραγωγός εισάγει το 25% των αναγκών της από τις ΗΠΑ. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτήν την «εξάρτηση», ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μπορούσε να βλάψει οικονομικώς την Άγκυρα, διακόπτοντας τις αποστολές, καθώς έχει ήδη επιδείξει την προθυμία να βλάψει τον αμερικανικό αγροτικό τομέα για την επίτευξη άλλων στόχων. 

Πράγματι, ανακόπτοντας μία σημαντική πηγή των εισαγωγών βαμβακιού για την Τουρκία θα ανέκοπτε την ικανότητα της χώρας να παράγει υφάσματα, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Άγκυρας όχι μόνο στην Ευρώπη που αποτελεί την κυρία εξαγωγική αγορά της αλλά και την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. 

Συνεπώς, η γεωργία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν επιδεινωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν στην διάθεσή τους αλλά οικονομικά «όπλα», που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά τής Τουρκίας, αν και κάποια από αυτά θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και για τις ΗΠΑ. 

Αυτά περιλαμβάνουν περισσότερο αυστηρούς εμπορικούς δασμούς και άλλα στρατηγικά μέτρα που αφορούν στις σχέσεις της Άγκυρας με χώρες όπως η Ρωσία, ή Βενεζουέλα, το Ιράν και η Κίνα.

Επί πλέον, οι ΗΠΑ αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών στην Τουρκία και τον πέμπτο μεγαλύτερο προορισμό εξαγωγών.

Αντιθέτως, η Τουρκία δεν συγκαταλέγεται ούτε καν στις 20 πρώτες θέσεις, όσον αφορά στους εισαγωγείς η εξαγωγείς των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας πόσο άνισες είναι οι οικονομικές σχέσεις τους.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η δικαιοσύνη στη Θράκη μετά την ενσωμάτωση

Παραμένει διαχρονικό το έλλειμμα Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη – Το 1920, ο Δικηγορικός Σύλλογος Έβρου αριθμούσε μόλις...

Εξοικονόμηση ενέργειας με τοποθέτηση λαμπτήρων LED

Αντικαταστάθηκαν 850 λαμπτήρες φθορισμού – Το κόστος των 700 λαμπτήρων LEDκάλυψε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ουΓυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη το “ValiantEnergy”

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες δεμένο το πλοίο ValiantEnergy. Πρόκειται για...

Ετοιμάζουν την κάθοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Τι αποφάσισε, σε ευρεία σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα, για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου Ευρεία...

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το...

More Articles Like This