9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Το Μακεδονικό Αχίλλειος Πτέρνα για τον «ΣΥΡΙΖΑ»

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Το 71% δηλώνει ότι θα εξακολουθεί να αποκαλεί το κρατίδιο «Σκόπια» και μόλις το 24%, με το νέο όνομα «Βόρειος Μακεδονία» – Περισσότερο αρνητικές οι γυναίκες 

 

Σε αχίλλειο πτέρνα εξελίσσεται το θέμα των Σκοπιών για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αντίθεση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών, οπότε και το κυβερνών κόμμα θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατο πολιτικό κόστος.

- Advertisement -

Σύμφωνα με έρευνα ins Metron Analysis (που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα»), το 69% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την κύρωση της Συμφωνίας, ενώ μόλις το 25% την κρίνει θετική.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ αυτών που χαρακτηρίζουν αρνητική εξέλιξη την κύρωση της Συμφωνίας το 47% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γεγονός που δείχνει ότι το ζήτημα δίχασε ακόμη και το κυβερνών κόμμα.

Κατά της Συμφωνίας είναι το 71% της αγροτικής τάξης, το 63% της εργατικής, το 69% της μεσαίας τάξης και το 71% της ανώτερης τάξης.

Από πλευράς φύλου, αρνητική κρίνει τη Συμφωνία το 69% των ανδρών και το 68% των γυναικών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες στην ερώτηση «πώς θα αποκαλείτε από τώρα και στο εξής τη γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία” ή Σκόπια». 

Το 71% είπε ότι θα την αποκαλεί Σκόπια και μόλις το 24% με το νέο της όνομα, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία». 

Μεταξύ αυτών που θα χρησιμοποιούν τον όρο Σκόπια και το 57% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το ζήτημα παραμένει ανοιχτή πληγή και θα παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν πρόκειται δηλαδή να ευοδωθούν οι προσδοκίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η ένταση θα υποχωρήσει σταδιακά και μέχρι τις εκλογές θα ξεχαστεί.

Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι κυρίαρχο ζήτημα στην προεκλογική περίοδο, με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για «ξεπούλημα» της Μακεδονίας και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα δείχνουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βαρύ και στις εκλογές θα δει τα ποσοστά του να κατρακυλούν.

Με ορατό τον κίνδυνο το κλίμα οργής να επεκταθεί και νοτιότερα, έστω και με χαμηλότερη ένταση.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε το βράδυ των εκλογών η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια άκρως δυσάρεστη έκπληξη.

-Π-

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This