9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

ΥΠΟΥΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΕ ΘΡΑΚΗ

Ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε θέμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό για λειτουργία της Οργάνωσης «ΤΙΚΑ» στη χώρα μας – Οι μέχρι τώρα δράσεις του συγκεκριμένου Τουρκικού Οργανισμού, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν ο Tούρκος πρόεδρος έθεσε το θέμα της λειτουργίας του ΤΙΚΑ στη χώρα μας. Δεν γνωρίζω πόσο ενημερωμένος ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για τη δράση του συγκεκριμένου οργανισμού διεθνώς και την παλαιότερη αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει επισήμως πόδι και στη χώρα μας, αλλά γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση κράτησε αρκετό χρόνο και ευλόγως προκαλούνται ανησυχίες γι’ αυτό.

Ο ΤΙΚΑ (Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού) αυτοχαρακτηρίζεται «ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στις χώρες με τις οποίες (σ.σ.: υποτίθεται πως) η Τουρκία έχει κοινές αξίες, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές και χώρες».

- Advertisement -

Ο ΤΙΚΑ ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη. Το όλο πλαίσιο των δράσεών του υπηρετεί ολοφάνερα το παντουρανιστικό νεοοθωμανικό όραμα της Τουρκίας. Αυτές εκτείνονται από τον καθαρά επιχειρηματικό τομέα, με την υποβοήθηση των οικονομικών δραστηριοτήτων τουρκόφρονων επιχειρηματιών ανά τον κόσμο (είναι κοινό μυστικό οι σχετικές «ενισχύσεις» συγκεκριμένων προσώπων και στον χώρο της Θράκης μας), μέχρι τις παρεμβάσεις πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα. Δεν κρύβει μάλιστα στους σκοπούς του, όπως αυτοί περιγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του: «Γέννηση τουρκικών δημοκρατιών με δική τους κοινωνική δομή, οικοδόμηση μιας βιώσιμης ταυτότητας και αντιμετώπιση των ελλείψεων των τεχνικών υποδομών τους»!

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς εύκολα ότι ουσιαστικά μιλάμε για ένα όχημα καλλιέργειας και σφυρηλάτησης της τουρκικής εθνικής ταυτότητας ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα σε περιοχές που ο ΤΙΚΑ χαρακτηρίζει «προγονικά εδάφη». 

Στα εδάφη αυτά δημιούργησε βιβλιοθήκες, εργαστήρια, σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνεισέφερε στην αναστήλωση οθωμανικών μνημείων και κτισμάτων λατρείας, ανέδειξε πολιτισμικά στοιχεία των διάφορων «τουρκικών κοινοτήτων» κ.λπ., με απώτερο στόχο αυτές να αποκτήσουν συνείδηση κληρονόμων μιας κοινής Ιστορίας που συνεχίζεται και για την οποία θα αισθάνονται υπερήφανοι.

Στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2016, η Αγκυρα προσπάθησε να διεισδύσει διά του ΤΙΚΑ στη Θράκη μας. Αυτό απαιτούσε μια διακρατική συμφωνία, η οποία τελικά δεν υλοποιήθηκε. 

Στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν ο «σουλτάνος» επανέφερε το θέμα και φαίνεται πως αυτή τη φορά το κλίμα ήταν ευνοϊκότερο για τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια. Και εδώ προκύπτει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: Τι είναι αυτό που οδηγεί την ελληνική πλευρά στο να συζητά με την Τουρκία την περίπτωση υποβοήθησης ενός οργανισμού της, ο οποίος έχει τους παραπάνω στόχους και επιδιώξεις;

Δεν θα θεωρήσουμε τυχαία την παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς στη 2η Βαλκανική Συνάντηση που πραγματοποίησε στην Αγκυρα ο ΤΙΚΑ το 2018, με θέμα «Ιστορία, Πολιτισμός και Ταυτότητα», με κορυφαία αυτήν του πρώην προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας Αθανασίου Βερέμη, αλλά και του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Λογικά, οι εν λόγω κύριοι θα μετέφεραν στην Αθήνα τις «θετικές εντυπώσεις» που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στις εργασίες αυτού του «ευαγούς ιδρύματος» και τη συνεισφορά του «στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών»!

Αλλο που δεν ήθελαν προφανώς και κάποια ελλαδίτικα «γιουσουφάκια» για να ανοίξουν τον δρόμο στη νεοοθωμανική διείσδυση και στη χώρα μας.

Αν έχουμε δίκιο ή άδικο θα το δούμε σύντομα, αφού οι παρεμβάσεις του ΤΙΚΑ έχουν να κάνουν με επενδύσεις και αναστηλώσεις στις βαλκανικές χώρες, μέχρι και με τη δημιουργία γηπέδων καλαθοσφαίρισης στο Νταρ Ες Σαλάαμ της Τανζανίας! Εμείς θα τη γλιτώσουμε; Ισως κάποιοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το Ισραήλ έχει από καιρό περιορίσει τη δράση του ΤΙΚΑ στα εδάφη του, θεωρώντας ότι έχει σχέση με τζιχαντιστές!

Γιάννης Κουριαννίδης

Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα»

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

3,5 ώρες μάχη με την φωτιά στην ΒΙ-ΠΕ Ορεστιάδος

Η φωτιά ξεκίνησε από χώρο του εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης και επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω των ισχυρών πνεόντων...

Ποιοι διεκδικούν τα λιμάνια Καβάλας – Αλεξανδρούπολης

Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά την παράταση 4 εβδομάδων που δόθηκε, για την Α’ φάση του διαγωνισμού – Οι Ένοπλες Δυνάμεις των...

Είμαστε με τους Αρμένιους

Αν κηρυχθεί πόλεμος Τουρκίας-Αρμενίας, είναι υποχρεωμένη η Ελλάς, λόγω ΝΑΤΟ, να βοηθήσει τους γενοκτόνους σφαγείς Τούρκους!!!

Η «Γεωπολιτική της Νίκης» του Ιωάννη Καποδίστρια

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, ο Κυβερνήτης που κατόρθωσε να αναγεννήσει την Ελλάδα

Πεζοπορία του «ΔΡΟΜΕΑ της ΘΡΑΚΗΣ» στον Βόρειο Έβρο

Γνωρίζουμε στις 4 Οκτωβρίου 2020, την μαγεία του Πενταλόφου Ορεστιάδος Η 2η Πεζοπορική διαδρομή...

More Articles Like This