9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

Ψυχραιμία: Έχουμε και την «Γαλάζια Ασπίδα» 

Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις Τουρκικές προκλήσεις – Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα αντιδράσουν αναλόγως – Σε ετοιμότητα Ναυτικό, Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς 

 

Τα ρεπορτάζ για την τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” έχουν κατακλύσει τα τηλεοπτικά κανάλια σε Τουρκία και Ελλάδα. Η μεγάλη σε εμπλοκή δυνάμεων και προσωπικού άσκηση έχει παρουσιαστεί όπως η Άγκυρα επιδιώκει: ως μια επίδειξη ισχύος προς Ελλάδα και Κύπρο και μια υπενθύμιση στο “διεθνή παράγοντα” ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να “καθίσει ήσυχα” μέχρι να την “παίξουν” κι αυτή στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Λογική η ανησυχία και η εγρήγορση για την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, αλλά μέχρι εκεί… 

- Advertisement -

Όπως λένε πηγές από τα Γενικά Επιτελεία δεν υπάρχει κανένας λόγος για υπερβολές γιατί υπάρχει και η “Γαλάζια Ασπίδα”! Οι ελληνικές ΕΔ είναι έτοιμες να παρακολουθήσουν κάθε περίεργη κίνηση των Τούρκων στο Αιγαίο και να αντιδράσουν αναλόγως. 

Η ανάλυση που έχει γίνει μέχρι στιγμής δείχνει ότι αν υπάρξουν προκλήσεις εκτός ορίων αυτές πιθανότερο είναι να γίνουν στη θάλασσα παρά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η τουρκική αεροπορία δεν προβλέπεται να χρησιμοποιήσει μεγάλο αριθμό αεροσκαφών στην άσκηση. Αντιθέτως ο τουρκικός στόλος φαίνεται ότι έχει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στα σενάρια της άσκησης.

Στο Στόλο υπάρχει ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και είναι ενδεικτικό ότι φρεγάτα του ΠΝ που επέστρεψε χθες από ταξίδι 25 ημερών, τέθηκε αμέσως σε δίωρη ετοιμότητα απόπλου. Το προσωπικό αγόγγυστα κάνει το καθήκον του.

Στην Πολεμική Αεροπορία δεν έχουν κάτι επιπλέον να κάνουν απ’ αυτό που κάνουν κάθε μέρα εδώ και δεκαετίες. Θα απογειώνονται και θα αναχαιτίζουν.

Σε ανάλογη ετοιμότητα βρίσκεται αυτονόητα και ο Στρατός Ξηράς.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αντιμετωπίζει ψύχραιμα την άσκηση των Τούρκων. Η συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ έπαιξε ρόλο σ΄ αυτό. Το θέμα της άσκησης συζητήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φέρεται να υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να “ανάψουν φωτιές”. Ουδείς μπορεί να τον εμπιστευθεί απολύτως βεβαίως.

Δεν θα ΄ναι εύκολο το επόμενο δεκαήμερο, αλλά δεν πρόκειται και για κάτι που θα πρέπει να μας τρομοκρατεί! Έχουμε έναν γείτονα που συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο και το τελευταίο διάστημα αισθάνεται και απολύτως απομονωμένος. Η νευρικότητα του θα πρέπει να μας απασχολεί αλλά όχι να μας φοβίζει.

Η “Γαλάζια Ασπίδα” που διαθέτουμε παρά τα μεγάλα μας προβλήματα παραμένει υπολογίσιμη.

militaire.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο «Δρομέας Θράκης» επιμένει με το «Πανόραμα Στίβου»

Μετά από δύο αναβολές λόγω κακοκαιρίας… ο «ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» επιμένει και διοργανώνει...

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον στον IGBτης Κομοτηνής

Επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας, που θα ενώνει την Κομοτηνή με την πόλη της Στάρα-Ζαγόρα

Έκκληση για κατάταξη στον Αρμενικό Στρατό

Προς τους Αρμένιους νέους που ζουν στη χώρα μας – Άνοιξε κατάλογος εγγραφής εθελοντών

Κοινή δράση Δημάρχων του Ν. Έβρου

Με αφορμή την επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για την ανάπτυξη της Θράκης

Αποστρατικοποίηση και πίσω το Anadolu

Αν δεν είχαμε αποσύρει την Μεραρχία από την Κύπρο το 1967, ποτέ δεν θα πατούσε την Κύπρο ο «Αττίλας» - Το 2023...

More Articles Like This