9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, June 21, 2025

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ;

Οι τουρκικές πετρελαϊκές έρευνες στο τρίγωνο Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη-Μαρώνεια – Στόχος η ανατροπή του STATUS σε όλο το Αιγαίο – Αυτά που μας κρύβουν 

(Μέρος 3ον)

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση κειμένων, από το γενικό θέμα «Τι συμβαίνει στο Θρακικό Πέλαγος», παρουσιάζοντας την τρίτη θεματική υπο-ενότητα : 

- Advertisement -

“Τουρκικές πετρελαϊκές  έρευνες στο Θρακικό πέλαγος”

Μετά τη δημοσίευση, το Νοέμβριο του 1973, στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας, χάρτη του ΒΑ Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και μέρους του Θρακικού, όπου περιοχές των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά  και διεθνών, παραχωρούντο για διενέργεια πετρελαϊκών ερευνών, ξεκίνησαν οι Τουρκικές πετρελαϊκές  έρευνες στο Θρακικό. 

Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοινώσε ότι το υδρογραφικό πλοίο “Τσανταρλί”, ένα μικρό υδρογραφικό πλοίο ναυπηγημένο το 1967 στην Τουρκία, από 29/5 έως 4/6, θα πραγματοποιούσε έρευνες για πετρέλαιο στο ΒΑ Αιγαίο και Ανατ. Θρακικό.

Το καλοκαίρι του 1976 (από 23/7 μέχρι 17/8) είχαμε την κρίση (με πανελλήνιο και διεθνές αντίκτυπο) με το τουρκικό ερευνητικό «ΧΟΡΑ».

Το καλοκαίρι του 1987(από 19/3 μέχρι 11/3) είχαμε και πάλι κρίση (με πανελλήνιο και διεθνές αντίκτυπο) με το τουρκικό ερευνητικό «ΧΟΡΑ», μετονομασμένο πλέον σε «Σισμίκ Ι»

Το υδρογραφικό CESME A 599, ναυπηγημένο το 1964 στην Αμερική, από 29/6 έως 1/7/2010, εκτελούσε πλου – κατά τους τούρκους διενεργούσε  έρευνες – εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο «τρίγωνο» Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη – Μαρώνεια, 8 ν.μ νότια των ακτών της Θράκης και 15 ν.μ  βόρεια της Σαμοθράκης. Στη διάρκεια του πλου, συνοδευόταν από τουρκικές ακταιωρούς και το παρακολουθούσε ελληνική κανονιοφόρος.

Το Ιταλικό ερευνητικό πλοίο URANIA, ναυπηγημένο το 1992 στην Ιταλία, σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX 630/11 από 28/9/2011 έως 5/10/2011 θα πραγματοποιούσε έρευνα στον κόλπο του Σάρου (Ξηρού), Β.Α της Σαμοθράκης.

Το υδρογραφικό  τουρκικό πλοίο  CUBUKLU Α 549  τις απογευματινές ώρες της 12-10-2011 εκτελούσε προκλητικά πλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη βραχονησίδα Ζουράφα και την επόμενη ημέρα στα διεθνή ύδατα μεταξύ  Σαμοθράκης και Θάσου.

Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο  K. PIRI REIS, σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX 193/12 από 21/3/2012 έως 29/3/2012 θα πραγματοποιούσε  βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε περιοχές των «διεθνών  υδάτων»  και  των «τουρκικών χωρικών υδάτων» μεταξύ Λέσβου και Σαμοθράκης.

Το υδρογραφικό τουρκικό πλοίο CUBUKLU Α 549, σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX 168/13 από 13/3/2013 έως 2/4/2013 θα πραγματοποιούσε  έρευνες σε περιοχές «διεθνών  υδάτων»  μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης.

Το υδρογραφικό CESME A 599, σύμφωνα με τις τουρκικές NAVTEX 181/17 και 298/17 από 9/2/2017 και μέχρι νεωτέρας και από 13/3/2017 έως 17/3/2017 αντίστοιχα, θα πραγματοποιούσε έρευνες στα παράλια της Θράκης και στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων της Θάσου και της Σαμοθράκης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή εκτείνεται εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού που αποτελεί τον πάγιο στόχο της τουρκικής διεκδίκησης για  επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου. 

***

Η Τουρκία, όλο αυτό το διάστημα στην πραγματικότητα δεν έκανε έρευνες για πετρέλαιο. Τα πλοία που χρησιμοποιήθηκαν αφενός δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες και αφετέρου για την πραγματοποίηση τέτοιων ερευνών απαιτείτο πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό που έκανε και συνεχίζει να κάνει, χωρίς βιασύνη, ήταν να δοκιμάζει τις ελληνικές αντοχές μέχρις ότου, επιτύχει την ανατροπή του status quo  σε όλο το Αιγαίο. 

Σήμερα όμως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα πετρελαϊκών ερευνών σε όλο το Αιγαίο και φυσικά το Θρακικό. 

Το Δεκέμβριο του 2012 απέκτησε το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος  Polarcus Samur με σημαία Μπαχάμες, κατασκευής 2011 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την εταιρεία Polarcus η οποία ειδικεύεται στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το πλοίο αγοράστηκε 130 εκατομμύρια δολάρια. Το πλοίο από πράσινο που ήταν, βάφτηκε στα χρώματα της Τουρκίας (κόκκινο και λευκό), μετονομάστηκε σε R/V Barbaros Hayreddin Pasa και καθελκύστηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2013  σε ειδική τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Ερντογαν στα ναυπηγεία  ‘’Desan Shipyard’’ της Τούζλας  Είναι ολικής χωρητικότητας 4.711 κόρων, έχει μήκος 85 μέτρα, πλάτος 17, διαθέτει ελικόπτερο τύπου  Sikorsky S-92, αναπτύσσει ταχύτητα 17 κόμβων και είναι εξοπλισμένο με συστήματα 3D σάρωσης 8 δεσμών. Τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα που διαθέτει, το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία του, δίνοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Τουρκία. 

Το R/V Barbaros Hayreddin Pasa δεν έκανε ποτέ την εμφάνισή του στο Θρακικό καθώς η Τουρκία το είχε στη διάθεσή της, μετά την 23η Φεβρουαρίου 2013, όταν το ενδιαφέρον της για υδρογονάνθρακες είχε μεταφερθεί πλέον στην Κύπρο. Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2003-2007, η Κυπριακή Κυβέρνηση, με Πρόεδρο τον Τάσο Παπαδόπουλο, υπέγραψε συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου και από το 2011 και μετά άρχισε να παραχωρεί σε πολυεθνικές εταιρείες οικόπεδα της ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων και η Τουρκία για αντιπερισπασμό στέλνει εκεί το R/V Barbaros Hayreddin Pasa.

  

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Αλεξανδρούπολη

Saturday, June 21, 2025

Latest News

Ο Φιντάν βάζει τη Θράκη στο τραπέζι της Ισλαμικής Διάσκεψης!

Mαζί με τα Δωδεκάνησα, με αφήγημα «τουρκικών δικαιωμάτων» - H γείτονα χώρα προφανώς επιθυμεί να κρατά επίκαιρο το θέμα Ο Χακάν...

More Articles Like This