Home / Κοινωνια / Ανάγκη εκσυγχρονισμού του γηπέδου Φώτης Κοσμάς

Ανάγκη εκσυγχρονισμού του γηπέδου Φώτης Κοσμάς

Η «Αθλητικομάνα» Αλεξανδρούπολη πρέπει να συνεχίσει την παράδοσή της – Χωρίς οκτώ (8) λωρίδες, δεν μπορούν να γίνουν Αθλητικοί Αγώνες

 

Η «Αθλητικομάνα» Αλεξανδρούπολη, ανέκαθεν υπήρξε «φυτώριο» Αθλητών που διακρίθηκαν είτε στα αγωνίσματα κλασσικού Αθλητισμού, είτε στο Ποδόσφαιρο.

Παλαιότερα διεξαγόταν κάθε χρόνο Αθλητικοί Αγώνες στο Στάδιο της πόλεως, που όμως σταμάτησαν, όταν οι Διεθνείς κανονισμοί απαιτούσαν πλέον οκτώ (8) «κολουάρ» για Αγώνες δρόμου, που το Στάδιό μας, δεν διαθέτει. 

Και ως συνήθως τα χρόνια πέρασαν, κάτω από την πλήρη αδιαφορία των Αιρετών μας Αρχόντων, που νοιάζονται μόνο για πεζοδρομήσεις, πλακοστρώσεις εκεί που δεν χρειάζονται, στένεμα οδών και κατασκευές ποδηλατοδρόμων (για την υγεία μας) απ’  όπου περνούν 5 ποδήλατα το 24ωρο.

Οπωσδήποτε το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς» της Αλεξανδρούπολης, όπως είναι σήμερα, δεν περιποιεί τιμή για την πόλη.

Δημοσιεύομε σήμερα τις συγκεκριμένες προτάσεις και το σχέδιο ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Σταδίου, που καταθέτει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξ/πολης κ. Παύλος Μιχαηλίδης.

***

Η δημοτική παράταξη «ΑΝΑΣΑ» μετά από ένα 5η κύκλο επαφών με τα αθλητικά σωματεία, θεωρεί ως αυριανή διοίκηση, έργο άμεσης προτεραιότητας την πλήρη ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του “Φώτης Κοσμάς” και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο «πράσινο» γήπεδο.

Η αυθαίρετη σκέψη του δημάρχου για κατάργηση του ιστορικού αυτού σταδίου είναι εκτός πραγματικότητας και έρχεται σε αντίθεση με την επί 8ετίας έκκληση όλων των αθλητικών παραγόντων για την βελτίωση των υποδομών του γηπέδου. 

Ως πρώτη προτεραιότητα για το ανοιχτό γήπεδο της πόλης, θα πρέπει να είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου στεγάστρου στην μεγάλη κερκίδα με φωτοβολταϊκά πάνελ, το οποίο θα καλύπτει και τις περισσότερες κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην δυτική του πλευρά. 

Στις κερκίδες θα αντικατασταθούν τα υπάρχοντα φθαρμένα από τη διαβρωτική δράση του ήλιου πλαστικά καθίσματα και θα συμπληρωθεί ο αριθμός τους, αφού προηγηθεί ο αναγκαίος στατικός έλεγχος και γίνουν βελτιωτικές εργασίες εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Θα καταργηθεί πλήρως η μικρή κερκίδα η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του γηπέδου και ο διάδρομος από την πλευρά της δυτικής (η πρόσβαση των θεατών θα γίνεται από τον μπροστά υπερυψωμένο διάδρομο, όπου θα μεταφερθεί και το κιγκλίδωμα) με σκοπό να μεγαλώσει η επιφάνεια του στίβου και να δοθεί η δυνατότητα κατασκευής δύο επιπλέον κουλουάρ περιμετρικά του υπάρχοντος.

Ο επιπλέον χώρος που θα δημιουργηθεί θα προσφέρει λύση για την προθέρμανση, αναγκαία συνθήκη μαζί με τους 8 διαδρόμους για την διεξαγωγή μεγάλων αγώνων.

Αντίστοιχα θα καταργηθεί το ανοιχτό γήπεδο του βόλεϋ και θα μετατοπισθεί το γήπεδο του μπάσκετ στην γωνία, με φορά από βορρά προς νότο με σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής του. Προβλέπεται ακόμη η βελτίωση των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού του γηπέδου με την αντικατάσταση του συνόλου των υφιστάμενων προβολέων με προβολείς νέας τεχνολογίας LED.

Αντίστοιχες βελτιώσεις και εκσυγχρονισμός θα γίνει στις εγκαταστάσεις της βόρειας πλευράς όπως και στο κυλικείο.

Θα γίνει κατασκευή νέων σύγχρονων δημοσιογραφικών θεωρείων, καθώς και πλήρη ανακατασκευή του κλειστού προπονητηρίου «Δημήτρη Μπουλμπουτζή».

Στον υπάρχοντα χώρο του κλειστού αυτού προπονητηρίου θα γίνει ενσωμάτωση του εξωτερικού διαδρόμου αλλά και του ωφέλιμου χώρου που βρίσκεται κάτω από τις κερκίδες, όπως αναγκαία είναι παραπλεύρως και μια αίθουσα βαρών με σύγχρονο εξοπλισμό.

Θα δοθεί επί πλέον προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, ώστε να γίνει και πόλος έλξης για αθλητές ΑμεΑ από όλη την Ελλάδα.

Τέλος θα γίνει τοποθέτηση νέου ελαστικού τάπητα ταρτάν, ενώ στις υλικοτεχνικές υποδομές θα γίνουν βελτιώσεις αλλά και νέες προμήθειες.

Η τελική μελέτη του έργου θα προκύψει μετά από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το τελικό κτιριολογικό πρόγραμμα.

Οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου, είναι οι πιστώσεις του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/16 και των εκτελεστικών του διαταγμάτων, από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, από την Περιφέρεια, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, καθώς και από ιδίους πόρους του δήμου.

Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψιν την αναγκαιότητα της μελλοντικής δημιουργίας ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος με εύκολη πρόσβαση και εμπορική προβολή στην Εγνατία οδό, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρων και γηπέδων, ένα νέο σύγχρονο και αμιγώς ποδοσφαιρικό «Πανθρακικό στάδιο». Η χωροθέτηση αυτού του αθλητικού κέντρου θα γίνει στην έκταση που είναι σήμερα το πεδίο βολής «Αετός», αφού έχει πρώτα προηγηθεί η μετεγκατάστασή του.    

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Υποψήφιος δήμαρχος –

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΝΑ.Σ.Α.»

Σημείωση Ε.Θ.:

Στην πόλη των «Χαμένων Ευκαιριών» που δεν διαθέτει Διοικητήριο, Κτίριο της Αστυνομίας, Σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο, ούτε καν Ιχθυαγορά, παρ’ όλον ότι είναι παραθαλάσσια πόλη, είναι ανάγκη πλέον να επέλθει Ανατροπή στις κατεστημένες και καθεστωτικές αντιλήψεις των Δημοτικών μας Αρχόντων.

Φτάνουν πια τα μεγάλα και εύκολα λόγια.

Έρχεται η ώρα των μεγάλων έργων που χρειάζεται η πόλη.

Σ. Κ.