9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Δίγλωσσα τα δημόσια σχολεία στη Θράκη

Και λειτουργία Μουσουλμανικού Συμβουλίου εξήγγειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης 

   

Υπέρ της Αλλαγής του τρόπου με τον όποιο η κεντρική πολιτική σκηνή αφουγκράζεται τα προβλήματα τής μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη τάσσεται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από την Ξάνθη την δημιουργία Μουσουλμανικού Συμβουλίου παρά τώ Πρωθυπουργοί, προκειμένου ο διάλογος με την Κυβέρνηση να αποκτήσει, όπως είπε, θεσμικά χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Ό αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως επιδιώκει να συνεχίσει την πολιτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πού έβγαλε την μειονότητα από την απομόνωση «σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις δεκαετιών».

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί επιβεβλημένη την αλλαγή πολιτικής στην Θράκη, κρούοντας ταυτόχρονος τον κώδωνα του κινδύνου για την έντονη ριζοσπαστικοποίηση θρησκευτικών πληθυσμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η καλύτερη απόδοση του Μουσουλμανικού Συμβουλίου θα εξαρτηθεί από την συνεργασία περιφερειαρχών, δήμων, δημάρχων και τοπικών αρχόντων.

 Πρόκειται για μία ρηξικέλευθη πρόταση του Προέδρου της ΝΔ πού εάν λειτουργήσει βάσει των πραγματικών αναγκών της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς ομάδων του πληθυσμού, τότε θα ωφελήσει την ίδια την χώρα.

Από την Ξάνθη ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και αλλαγές εις ότι αφορά στην «μειονοτική Παιδεία».

 Στόχος της ΝΔ θα είναι τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας όταν ολοκληρώνουν την εκπαίδευση να μπορούν να

 ομιλούν πολύ καλά την ελληνική και την τουρκική γλώσσα, γεγονός πού θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πώς είναι έτοιμος να συζητήσει την διδασκαλία τής τουρκικής από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο.

Στα ελληνικά δημόσια σχολεία θα διδάσκεται ως ξένη γλώσσα η τουρκική, η μητρική γλώσσα των παιδιών. 

«Πρέπει να δείξουμε ανοικτό πνεύμα σε αυτή τη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας παραλλήλους ότι υπάρχουν ελλείμματα και μειονεκτήματα στις υποδομές τής μειονοτικής εκπαιδεύσεως.

Ή Κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να υιοθετήσει αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών, ώστε στο τέλος τα εν λόγω παιδιά όταν ολοκληρώσουν το σχολείο να επιλέξουν εάν θέλουν να σπουδάσουν στην Τουρκία ή στην Ελλάδα.

 «Δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε αυτό σε κανέναν, ελεύθερη χώρα είμαστε» τόνισε.

Ό κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή μουσουλμάνων υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πού ισχύει από το 1995, και έως σήμερα έχουν κάνει χρήση της διατάξεως περί τα 6.000 παιδιά. 

Το όραμα του Προέδρου τής ΝΔ, όπως το περιέγραψε, είναι κάποια στιγμή να μην χρειάζονται πολιτικές θετικών διακρίσεων, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η βελτίωση της μουσουλμανικής εκπαιδεύσεως είναι η βασική προτεραιότητα του σχετικώς με όλα τα θέματα τής μειονότητας στην Θράκη.

 «Θεωρώ ότι τελικά μια καλή και ποιοτική δίγλωσση εκπαίδευση είναι το καλύτερο εργαλείο για να εξασφαλίσουμε ομαλή ενσωμάτωση, ομαλή συμβίωση και την δυνατότητα τα παιδιά της μειονότητας να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Βεβαίως ομίλησε και για τις παραγωγικές επενδύσεις πού πρέπει να γίνουν στην Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία για να πολλαπλασιασθούν oι ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους πού επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή.

 Υπενθύμισε ότι οι επιχειρήσεις πού θέλουν να δραστηριοποιηθούν να μην χρειάζονται πρόσθετη αδειοδότηση και να 

ξεκινούν γρήγορα την παραγωγική δραστηριότητά τους. Το φυσικό αέριο, συνέχισε, πρέπει  να φθάσει σε περισσότερα αστικά κέντρα, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. 

Ο ιδιωτικός τομεύς πρέπει να συμμετάσχει στην προσπάθεια πού καταβάλλεται, προκειμένου η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία να γίνουν διαμετακομιστικά κέντρα, τα λιμάνια της Αλεξανδρουπόλεως και της Καβάλας να γίνουν πύλες εισόδου για προϊόντα από Ασία και Αφρική πού θα τροφοδοτούν τις αγορές της Ευρώπης.

 Επίσης, πρέπει να αναδειχθεί η περιοχή ως τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο και έφερε ως παραδείγματα τους Φιλίππους, την διαδρομή του Αποστόλου Παύλου, τα τζαμιά στον Έβρο και την Ροδόπη, το Δέλτα του Έβρου.

Το έως τώρα αναξιοποίητο πλεονέκτημα της Θράκης, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και φυσικά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

-Ε-

Προηγούμενο άρθροΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Επόμενο άρθροΤετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This