9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Η ΙΤΑΛΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ «EAST-MED»

Γκρίζα σύννεφα τυλίγουν το φιλόδοξο έργο του υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου – Έντονες αντιρρήσεις και από τον Λίβανο, που μιλά για παραβίαση της κυριαρχίας του – Τί συμβαίνει με την Ιταλία; – Τί άλλαξε;

 

«Γκρίζα σύνεφα» άρχισαν να τυλίγουν το φιλόδοξο έργο του αγωγού φυσικού αερίου East Mediterranean Gas Pipeline (EastMed), καθώς η μεν Ιταλία, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το σχέδιο κατασκευής του ζητώντας «περισσότερο χρόνο» πριν πέσουν οι υπογραφές, από την άλλη ο Λίβανος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας του, καθώς ο αγωγός περνάει από περιοχές της ΑΟΖ του!

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός θα περνά την Κύπρο και την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία και τις επόμενες εβδομάδες, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα σχεδιάζουν συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη, για να υπογράψουν την κατασκευή του αγωγού!

- Advertisement -

Το ερώτημα είναι τι έκανε την Ιταλία να αλλάξει άποψη από την στιγμή που η Ρώμη θέλει όσο τίποτα άλλο την φθηνή ενέργεια.

Την οποία φθηνή ενέργεια στερήθηκε από την ματαίωση του South Stream και είναι η μία από τις βασικές αιτίες της πίεσης που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η οικονομία της σε αντίθεση με την Γερμανία που ο Nord Stream 1 της εξασφαλίζει τεράστιες ποσότητες φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Ρώμης λόγω των πιέσεων που δέχεται από οικολογικές οργανώσεις στα «Πέντε Αστέρια», ζητεί «την εκπόνηση μιας νέας περιβαλλοντολογικής μελέτης».

Αλλά στο ελληνικό ΥΠΕΞ έχουν φτάσει πληροφορίες που λένε ότι «Η Ρώμη γενικά άλλαξε γνώμη». Γιατί; Εδώ είναι το ερώτημα

Την ίδια στιγμή ο Λίβανος, προειδοποίησε τους γείτονές του στην Ανατολική Μεσόγειο ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «ο EastMed, δεν θα πρέπει να παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά του και η νυν χάραξη τα παραβιάζει»

Η προειδοποίηση αφορά τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο και την Αίγυπτο. Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Gebran Bassi δήλωσε ότι είχε απευθυνθεί με γραπτές επιστολές στον γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres, την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας και ζήτησε όπως ο νέος αγωγός να μην παραβιάζει την λιβανέζικη ΑΟΖ.

Σε αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Gebran Bassil δήλωσε ότι «ο Λίβανος δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας του»!

Η Βηρυτός έτσι ή αλλιώς θεωρεί ως εχθρική χώρα το Ισραήλ και μια θαλάσσια περιοχή περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων (330 τετραγωνικά μίλια) που εκτείνεται κατά μήκος ενεργειακών μπλοκ είναι αμφισβητούμενη μεταξύ των δύο κρατών.

Κάπου εδώ πλέον οι ΗΠΑ άρχισαν να μπαίνουν στο παιχνίδι: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu δήλωσε  ότι «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo θα επισκεφθεί το Ισραήλ μέσα στις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει με το σχέδιό του να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Κάποιος, θα μπορούσε να υποθέσει ότι «Κάποιος κρύβεται από πίσω». Και δεν θα είχε άδικο. Η ουσία είναι ότι αν ο Λίβανος μέχρι ενός σημείου είναι «διαχειρίσιμος», η Ιταλία κάθε άλλο παρά είναι..

Γεράσιμος Χουντάλας

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε...

«Ο Έβρος δεν είναι… πεδίο βολής και Λωρίδα της Γάζας»

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης δίνει την ορθή διάσταση του τόπου μας, του πολιτισμού και των ωραίων ανθρώπων του Έβρου

1453-2020: Ο κατακτητής έρχεται από την θάλασσα

Ο σημερινός στόλος των Νέο-Οθωμανών πολιορκητών είναι τα δουλεμπορικά και τα φουσκωτά που καταφθάνουν ακατάπαυστα στην χώρα μας, μεταφέροντας Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες

Ήταν μια απάντηση για την Αγιά Σοφιά

Η ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας, στο Τέμενος του Διδυμοτείχου – Ενοχλημένα τα Τουρκικά ΜΜΕ

Και έμπορος οργάνων των μεταναστών η Άγκυρα!!!

Μιαν άλλη μορφή τουρκικής βαρβαρότητος απεκάλυψε το Αμερικανικό Δίκτυο CBS Μια άλλη μορφή τουρκικής βαρβαρότητας...

More Articles Like This