9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020

ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος άνοιξε πόρτα για συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου – Κενό γράμμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όταν η Τουρκία αμφισβητεί το STATUS QUO στο Αιγαίο   

 

Κερκόπορτα για την είσοδο της Τουρκίας στο Αιγαίο και στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανοίγει (;) η ελληνική κυβέρνηση. 

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου είναι εθνικά επικίνδυνη, αφού στέλνει εσφαλμένα μηνύματα στην αντίπερα όχθη, τη στιγμή που η Άγκυρα προκαλεί, απειλεί και εκβιάζει για να αποκτήσει συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των Τουρκοκυπρίων.

- Advertisement -

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εξωτερικών, στη γραμμή που χάραξε ο προκάτοχός του Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε πως «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου.

Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο», δήλωση που συνιστά μια παραλλαγή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα δεν έμεινε εκεί.

Έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας επίσης ότι στην Κύπρο έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς θέλει να πει ο υπουργός Εξωτερικών.

Λειαίνει το έδαφος για μία νέα εθνική προδοσία; Η δήλωσή του παραπέμπει σαφώς και ευθέως σε συνδιαχείριση και υπαναχώρηση έναντι των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επικαλέστηκε και την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε από το πουθενά θέμα υφαλοκρηπίδας.

Το γεγονός ότι ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αναφαίρετο» το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και μίλησε για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ξεκινώντας ήδη από τα δυτικά, δεν θεωρείται τυχαίο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον εκβιασμό της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων της, θα συνηγορήσει στο να αφήσει «παράθυρο» πρόσβασης σε αυτά της Τουρκίας.

Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη πολιτική με κερδισμένη αποκλειστικά και μόνο την Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να απειλεί διεκδικώντας χώρο μεταξύ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ. 

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για τα οποία μίλησε και ο κ. Κατρούγκαλος, είναι κενό γράμμα από τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί καθημερινά και με μεγαλύτερη ένταση το status quo στο Αιγαίο.

Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα Επιμένει να τείνει χείρα βοήθειας στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της και επιδιώκοντας την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, όταν η Τουρκία θέτει βέτο στη διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων και του καθεστώτος των εγγυήσεων, εγείροντας ακόμη πιο σοβαρά ερωτήματα για το πού το πάει η κυβέρνηση.

-Δ-

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This