Home / Κοινωνια / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ

Οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου θα διεξαχθούν το τριήμερο 15, 16 και 17 Μαρτίου, με κύριο θέμα την Ιστορία και Πολιτισμό της Θράκης – Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές – Οι παράλληλες εκδηλώσεις

 

Το συνέδριο, που διοργανώνεται κάθε 3 χρόνια, επιστρέφει στις Φέρες το τριήμερο 15, 16 και 17 Μαρτίου με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Θρακικού Ελληνισμού.

Το φετινό συνέδριο φέρει τον τίτλο “Ιστορία και πολιτισμός” και το διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ), σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) και την Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος (ΠΑΟΝΕ), και τη σύμπραξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής.

Παρασκευή 15 Μαρτίου

17:00 | Εγγραφή συνέδρων

17:30 | Έναρξη συνεδρίου – Αγιασμός. Προεδρείο: Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης – Πρόεδροι Ομοσπονδιών Χαιρετισμοί: Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, εκπρόσωπος Πολιτείας περιφερειάρχης, πρύτανης, εκπρόσωπος Ομοσπονδιών, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Βραβεύσεις (Ίδρυμα Κεραμέως – ΠΑΚΕΘΡΑ)

19:00 | Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος (ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.) “Η μείζων Θράκη ως γεωγραφικός και ιστορικός χώρος”

21:00 | Δείπνο Χορευτικά: Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας “Ο Έβρος” και Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών “Η Αγία Σοφία”

Σάββατο 16 Μαρτίου

09:00 | Προεδρείο: Δήμαρχος Σουφλίου – πρόεδρος Π.Ο.Θ.Σ. Πένυ Καμπάκη – Βουγιουκλή (καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ.) Θράκη: Πληθυσμός – Θρησκεία – Γλώσσα

09:30 | Θεοφάνης Μαλκίδης (μέλος Διεθνούς Ένωσης για τη μελέτη των γενοκτονιών) “Η γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού”

10:00 | Προεδρείο: Δήμαρχος Ν. Ορεστιάδος – πρόεδρος ΠΑ.Ο.Ν.Ε. Μαρία Βεργέτη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Δ.Π.Θ.) – Κυριακή Καραγκούνη (υποψήφια διδάκτωρ): “Οι πρώτες κοινότητες Ανατολικορουμελιωτών στην Ελλάδα – περιεχόμενο και κοινωνική οριοθέτηση της συλλογικής ταυτότητας”

10:30 | Αριστοτέλης Μανιόπουλος (καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.) “Η σύνδεσή μας με τη διασπορά, προσέγγιση του desmos of skopos”

11:00 | Προεδρείο: Δήμαρχος Ξάνθης – εκπρόσωπος Θρακών Ευρώπης

11:00 | Μιχάλης Χαραλαμπίδης (πολικός – κοινωνιολόγος – συγγραφέας) 2019 “Η Θρακική ημερήσια πολιτική και αναπτυξιακή διάταξη”

11:30 | Ιμάμ Αχμέτ (πτυχιούχος ΕΠΑΘ – δημοσιογράφος) Αγριάνες – Πομάκοι: Έλληνες πολίτες

12:00 | Προεδρείο: Δήμαρχος Διδυμοτείχου – εκπρόσωπος ΠΟΣΑΡ

12:00 | Σάββας Καλεντερίδης (απόστρατος αξιωματικός – γεωστρατηγικός αναλυτής) “Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα”

12:30 | Αναστάσιος Λαυρέντζος (διδάσκων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο – συγγραφέας) “Το δημογραφικό πρόβλημα και ειδικά της Θράκης”

13:00 | Ερωτήσεις – τοποθετήσεις

14:00 | Διάλειμμα

17:00 | Προεδρείο: Δήμαρχος Κομοτηνής – πρόεδρος Π.Ο.Θ.Σ.

17:00 | Σταύρος Μπένος (πρόεδρος Σωματείου Διάζωμα) “Η αξία και η μαγεία των συνεργειών – το παράδειγμα της πολιτιστικής διαδρομής της Via Egnatia”

17:30 | Παντελής Αθανασιάδης (δημοσιογράφος) “Πολιτισμός και Παιδεία στη Θράκη”

18:00 | Κάκια Λουλούδη περίπτωση μελέτης: “Τα Μπογιαλίκια”

18:30 | Προεδρείο: Νίκος Γκότσης – πρόεδροι Ομοσπονδιών, εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Ευρώπης “Απόδημος Ελληνισμός”

19:00 | Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις – Ψήφισμα

20:00 | Αποχαιρετιστήριο γλέντι

Χορωδίες: Δημοτική Χορωδία Φερών και “Φωνές της Θράκης”

Κυριακή 17 Μαρτίου

07:30 | Λήξη του συνεδρίου με εκκλησιασμό στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης.

Στην Ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Θρακικές Ομοσπονδίες αναφέρουν τα εξής:

ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ  ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΙΩΝΩΝ

ΘΡΑΚΗ ΜΙΑ ΓΗ ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ

Είναι χρέος όλων μας σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να επαγρυπνούμε για την ιστορία μας τον πολιτισμό μας  τη λαϊκή μας παράδοση.

Είναι επιτακτική ανάγκη  να υπάρχει συνέχεια. Το οφείλουμε στην ιστορική μας καταγωγή, το οφείλουμε σε εκείνους που παρέμειναν στα πάτρια εδάφη και υπέστησαν ότι επιφύλαξε η μοίρα. Το οφείλουμε στη νέα γενιά που μεγαλώνει και χρειάζεται όραμα, προοπτική , βοήθεια και εφόδια για να αντιμετωπίσει το μέλλον. 

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα γίνουν  πράξη μέσα από τη θεματολογία , ιστορία και πολιτισμός της Θράκης μας που θα αναπτύξουν οι αξιόλογοι εισηγητές μας στο 11ο Π.Σ.Θ. που γίνεται στην ιστορική Βήρα (Φέρες) 15- 17 Μαρτίου 2019 

Το 11ο Π.Σ.Θ. είναι πεποίθηση των πολιτιστικών φορέων του Θρακικού Ελληνισμού ότι είναι ένα σπουδαίο βήμα στη βιωματική προσέγγιση της ιστορικής και πολιτιστικής μας  κληρονομιάς.

Γιατί εμείς οι παλαιότεροι όταν κοιτάζουμε πέρα από τον ποταμό ΄Εβρο και την οροσειρά της Ροδόπης, το βλέμμα μας  ταξιδεύει σε μια Ελληνικότατη Ανατολική και Βόρεια Θράκη που τα διεθνή συμφέροντα των διαφόρων εποχών ξερίζωσαν το Θρακικό  Ελληνισμό από τις  πανάρχαιες κοιτίδες του.  Η προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας,  οι σφαγές της Αγχιάλου, το Μαύρο Πάσχα του 1914 από τους Νεότουρκους και το 1922 η βίαιη εκκένωση της Ανατολικής Θράκης με ότι αυτό συνεπάγεται και που με σημερινούς όρους θα την χαρακτηρίζαμε εθνοκάθαρση δεν έπαψαν  να αποτελούν καταδικαστέα πράξη  και ο κόσμος της που έφυγε  πήρε μαζί του ότι μπορούσε από το είναι του μα πάνω από όλα την πίστη του και την αγάπη του γι αυτήν.

Για τον Θρακικό Ελληνισμό αλλά και για το σύνολο του Ελληνισμού  η Θράκη μας είναι ένας τόπος αντιθέσεων όπου η φυσική ομορφιά συνδυάζεται με ιστορία και αρχαίους θρύλους. Η Θράκη μας ήταν και παραμένει επίζηλη περιοχή γι αυτό και δοκιμάστηκε τόσο από ποικίλους εχθρούς της Βασιλεύουσας όσο  και κατά τους νεώτερους χρόνους από τους γείτονες που θέλησαν με κάθε τρόπο  λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης να την προσαρτήσουν.

Οι πολιτιστικοί φορείς  ισχυριζόμαστε και επιμένουμε ότι το σήμερα παραμένει σφιχταγκαλιασμένο με το χτες και η γνωριμία μας με το παρελθόν δηλαδή η επαφή με τις ρίζες μας δεν είναι οπισθοδρόμηση. Απλά  είναι  η βάση για το μέλλον και ότι στην κρίση απαντάμε με ιστορία, πολιτισμό και παράδοση αφού εμείς έχουμε κάνει κτήμα μας τα λόγια του  ΄Ιωνα  Δραγούμη 

« Πήγαινε λοιπόν στα δημοτικά τραγούδια, στη δημοτική τέχνη και στη χωριάτικη και τη λαϊκή ζωή για να βρεις τη γλώσσα σου και την ψυχή σου, και μ’ αυτά τα εφόδια αν έχεις ορμή μέσα σου και φύσημα θα πλάσεις ότι θέλεις, παράδοση και πολιτισμό και αλήθεια και φιλοσοφία»

Οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών ευχαριστούν θερμά το Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Δήμαρχο της κύριο Ευάγγελο Λαμπάκη για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε με την   ανάθεση του  σχεδιασμού του συνεδρίου . Ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Θρακιώτισες και Θρακιώτες σας περιμένουμε για να σας πούμε το καλώς ήρθατε.

Για τις  

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ.

11ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΌΛΙΤΙΣΜΟΣ

15-17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ