9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Έβαλαν στόχο και τα χταπόδια στο Θρακικό Πέλαγος

Οι Παράκτιοι Αλιείς του Θρακικού Πελάγους εκπέμπουν «SOS» – Τα Τουρκικά Αλιευτικά έχουν ποντίσει τουλάχιστον 400.000 «κουτιά» για χταπόδια, από τον κόλπο της Καβάλας μέχρι την Αλεξ/πολη

 

Οι Τούρκοι Αλιείς, λειτουργούν ως «Πειρατές» στο Θρακικό Πέλαγος καταστρέφοντας τα ιχθυαποθέματα, και αδιαφορώντας για το αύριο.

Τώρα έχουν βάλει στόχο και τα …χταπόδια του Θρακικού Πελάγους.

- Advertisement -

Διαβάστε την Επιστολή του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Θάνου, που απέστειλαν στην Διεύθυνση Αλιέων του ΥΠΑΑΤ και στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές της Θράκης.

Κύριε υπουργέ, με βάση το Π.Δ. 157/2004 η αλιεία με ιχθυοπαγίδες έχει απαγορευτεί σε όλη την επικράτεια κατά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο για τη προστασία του χταποδιού ώστε να διαφυλαχτεί η ασφαλής αναπαραγωγή του. 

Η αλιεία με ιχθυοπαγίδες στο ευρύτερο Θρακικό Πέλαγος αποτελεί σημαντική δραστηριότητα για τους παράκτιους αλιείς στην αλίευση χταποδιού. Τα βασικά εργαλεία αλίευσης είναι οι βολκοί και τα κουτιά. 

Οι βολκοί σαν αλιευτικό εργαλείο ποντίζεται για τους μήνες Οκτώβριο έως Ιούνιο και ανασύρεται υποχρεωτικά για συντήρηση, αφού αποτελείται από δίχτυ, οπότε και βγαίνει στους τρείς μήνες της προστασίας. Είναι ένα εργαλείο βαρύ που δεν μπορεί να ποντιστεί σε βαθειά νερά και ακριβό στην αγορά του, ώστε κάθε σκάφος να του είναι αδύνατον να δουλέψει πάνω από το επιτρεπόμενο αριθμό τουτέστιν (1.000 ζεύγη με 30 € το ζεύγος). Το κουτί σαν αλιευτικό εργαλείο είναι ένας πλαστικός θάλαμος που λειτουργεί σαν φωλιά, ιδανικό μέρος για να γεννήσει το χταπόδι. Έχει μηδαμινό κοστολόγιο (1 € το κουτί), οπότε και ο αριθμός των κουτιών  ανά σκάφος είναι πολύ μεγαλύτερος του επιτρεπόμενου των 1.500 κουτιών. Για παράδειγμα υπάρχουν σκάφη που έχουν πενταπλάσιο ή και δεκαπλάσιο αριθμό κουτιών. Υπολογίζουμε από τον κόλπο της Καβάλας έως την Αλεξανδρούπολη  να είναι ποντισμένα τουλάχιστον 400.000  κουτιά.

Την περίοδο της απαγόρευσης του τριμήνου, μεγάλος αριθμός παραμένει στο βυθό, καθώς οι συνάδελφοι αλιείς ανασύρουν μόνο μέρους του συνόλου των κουτιών. Ο τρόπος χρήσης του εργαλείου (αφού δεν απαιτείται η ανάσυρσή του πάνω στο σκάφος) καθιστά εύκολο στην διάρκεια της απαγόρευσης να αλιεύουν χταπόδια με τα εναπομείναντα κουτιά και επίσης δύσκολο έως αδύνατο να ελεγχθούν από τις Λιμενικές Αρχές. 

Πολλά κουτιά μένουν χωρίς σήμανση στο βυθό και όταν αρχίζει η αλιευτική περίοδος για τις μηχανότρατες συμπαρασύρονται και κόβονται με συνέπεια να επιβαρύνεται η περιοχή με μεγάλη ποσότητα πλαστικών. Εκτός από την παράνομη αλιεία του χταποδιού με το εργαλείο κουτί, τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο -Σεπτέμβριο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, την αλιεία του χταποδιού στα διεθνή  ύδατα με το συγκεκριμένο εργαλείο. Με την δικαιολογία αλιεύω στα διεθνή ύδατα, αλιεύω όπως θέλω – χωρίς έλεγχο, και εξαντλώντας ή εξαφανίζοντας όλα τα θηλυκά χταπόδια ακριβώς στην περίοδο αναπαραγωγής. Άρα αλιεύοντας τους τρείς μήνες αυτούς, ακόμα και  στα Διεθνή Ύδατα, καταργούμε το Π.Δ. 157/2004.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω και βλέποντας χρόνο με το χρόνο το χταπόδι να μειώνεται σημαντικά, διαπιστώνουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα στην αλιεία του χταποδιού με το εργαλείο κουτί.

Ζητούμε: 1ον την πλήρη απαγόρευση της αλιείας και της πώλησης του χταποδιού τους μήνες της απαγόρευσης Ιούνιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο. 2ον Να μην δίνονται άδειες στα Διεθνή Ύδατα για την αλιεία χταποδιού. Και 3οντην αντικατάσταση του εργαλείου κουτί από πλαστικό υλικό σε πήλινο.

Στην αλιεία που γίνεται από τουρκικά αλιευτικά, βλέπει το μεγαλύτερο πρόβλημα Θεόδωρος Παρίσης πρόεδρος αλιευτικού συλλόγου Μαρώνειας: “Δεν είναι ότι μας παίρνουν τα ψάρια αλλά κατά καίνε τον τόπο”, λέει χαρακτηριστικά και παραθέτει το παρακάτω παράδειγμα “έχουν τόσο πολύ ρεύμα που η κάθε γεννήτρια τους μπορεί να συντηρήσει ένα μικρό χωριό. 

Όπου πέφτει το φως πεθαίνουν τα πάντα και τα ψάρια και ο γόνος, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. 

Έχουν έρθει στον τόπο μας αυτές οι τράτες και άμεσα θα δούνε αποτελέσματα και στην παράκτια και στη μέση αλιεία”. Ειδικά για τα κουτιά, το αλιευτικό εργαλείο για το οποίο γίνεται μνεία στην επιστολή, εκφράζει την εξής άποψη “στο κουτί μπαίνει μέσα το χταπόδι και γεννάει. Μέσα εκεί γίνεται η προστασία χιλιάδων αυγών.  Πρόπερσι μίλησα με τον Μάρκο Μπόλαρη που ήταν υφυπουργός Γεωργίας και του τόνισα το θέμα αυτό. 

Να μείνει ένας τόπος, να μπουν κάποιες ιχθυοπαγίδες, να γίνεται προστασία. Αν και εμείς κάνουμε μεγάλη προστασία. Άλλωστε υπάρχει μία μικρή μεν, αλλά αύξηση των χταποδιών”. Την ίδια στιγμή τονίζει ότι “πρέπει να υπάρχει έλεγχος, αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας”, αλλά προσθέτει “μια ομάδα να στρέφεται εναντίον της άλλης, είναι κάτι που δεν μπορώ να διανοηθώ”.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ “ΚΟΥΤΙΑ” ΑΠΟ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Να επισημάνουμε για τους μη γνωρίζοντες ότι η καθιέρωση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου με τους άκαμπτους κυλινδροειδείς θαλάμους, κυρίως στη συγκεκριμένη περιοχή, ήρθε μετά τη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος 1572004 «Αλιεία με Ιχθυοπαγίδες».

Πριν την εφαρμογή του ΠΔ, μέρος μόνο των αλιέων αλίευαν χταπόδια με τους βολκούς, ένα εργαλείο ακριβότερο από τα «Κουτιά», με δυσκολότερο τρόπο χρήσης και το οποίο ήταν αναγκαίο να βγει από τη θάλασσα για να συντηρηθεί. 

Η φύση του αλιευτικού εργαλείου «κουτιά» έχει κάνει πάρα πολύ δύσκολη και την αστυνόμευση της εφαρμογής της νομοθεσίας από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές. Ο αριθμός των κουτιών που μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε αλιευτικό σκάφος είναι μέχρι 1.500. 

Επίσης υπάρχει περίοδος απαγόρευσης αλιείας με το συγκεκριμένο εργαλείο (01 Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου). Όμως ακόμη και αυτήν την περίοδο μεγάλος αριθμός κουτιών παραμένει στο βυθό, καθώς οι αλιείς ανασύρουν μέρος του συνόλου των εργαλείων που διαθέτουν.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι αλιείς ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγόρευσης, εξακολουθούν να αλιεύουν χταπόδια με τα εναπομείναντα κουτιά, και δύσκολο για τις λιμενικές αρχές να τους εντοπίσουν.

Δήμος Μπακιρτζάκης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ετοιμάζουν την κάθοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Τι αποφάσισε, σε ευρεία σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα, για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το...

«Ο Έβρος δεν είναι… πεδίο βολής και Λωρίδα της Γάζας»

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης δίνει την ορθή διάσταση του τόπου μας, του πολιτισμού και των ωραίων ανθρώπων του Έβρου

1453-2020: Ο κατακτητής έρχεται από την θάλασσα

Ο σημερινός στόλος των Νέο-Οθωμανών πολιορκητών είναι τα δουλεμπορικά και τα φουσκωτά που καταφθάνουν ακατάπαυστα στην χώρα μας, μεταφέροντας Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες

Ήταν μια απάντηση για την Αγιά Σοφιά

Η ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας, στο Τέμενος του Διδυμοτείχου – Ενοχλημένα τα Τουρκικά ΜΜΕ

More Articles Like This