9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Αγοράζουμε από ΗΠΑ το αερόχημα «MQ-9 REAPER»

Αλλάζουν οι ισορροπίες σε Αιγαίο – Ανατ. Μεσόγειο – Ακολουθούν και Γαλλικά UAV «αντίδοτο» στα Τουρκικά

 

Στην αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ προχωρά η Ελλάδα, μια κίνηση που εξισορροπεί την κατάσταση με την Τουρκία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Ant1, Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν στην αγορά τριών UAV MQ- 9 με δύο επίγειους σταθμούς εξυπηρέτησης έναντι των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

- Advertisement -

Η συμφωνία, όμως, μεταξύ των δύο χωρών δεν σταματά εκεί, καθώς στην αεροπορική βάση της Λάρισας θα εγκατασταθούν δύο τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού, ενώ μετά τα μέσα καλοκαιριού στην 110 πτέρυγα μάχης οι Αμερικανοί θα προσγειώσουν τα νέας γενιάς drones, τα Global Hawk.

Η επένδυση των ΕΔ σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη δε σταματάει στα MQ-9 Reaper, καθώς, όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε τελική φάση μπαίνει το UCAV nEUROn, ένας όπλο-φονιάς που θα αποτελέσει το ελληνικό «αντίδοτο» στα τουρκικά UAV.

Είναι γνωστό ότι κάτω από άκρα μυστικότητα στην Γαλλία εδώ και τρεις μήνες ετοιμάζεται ένα πρωτότυπο UCAV nEUROn, με σκοπό την μαζική παραγωγή του για τις χώρες που συνεισφέρουν στην κατασκευή του (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), σκορπίζοντας αισιοδοξία στην ελληνική ΠΑ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πλέον εκτός των τουρκικών F-16, και τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα.

Οι πληροφορίες που έρχονται αναφέρουν ότι το όλο σχέδιο ευρίσκεται στην τελική φάση, και σε εύλογο χρονικό διάστημα (μέχρι το καλοκαίρι) θα έχουμε άκρως ευχάριστα νέα, τα οποία θα βοηθήσουν την Ελλάδα αφάνταστα στο τεράστιο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε συμπεριλάβει το UCAV με το σχέδιο απόκτησης 150 μονάδων μέχρι το 2025.

Φιλοξενία Global Hawk στη Λάρισα

Την ώρα που η Ελλάδα δείχνει με τον πλέον επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον να προχωρήσει σ’ έναν τομέα που πρωτοπόρησε αλλά τελικά έμεινε στην θέληση, κλιμάκιο Αμερικανών προ ημερών βρέθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας με σκοπό να κάνει αυτοψία στους χώρους της πτέρυγας για να διαπιστώσει αν οι εγκαταστάσεις, οι χώροι και αρκετές άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, είναι ικανές να φιλοξενήσουν για περίπου έναν χρόνο- ίσως και κάτι παραπάνω- τα προηγμένης τεχνολογίας Μη Επανδρωμένα Global Hawk.

Ο λόγος αυτής της αυτοψίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι πως η βάση της γειτονικής Ιταλίας στη Σιγκονέλα πρέπει να υποστεί έργα συντήρησης κι άλλες εργασίες στον διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης. Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν διερευνητικές αυτοψίες σε σύμμαχες χώρες, ανάμεσά τους και τη Ελλάδα.

Μάλιστα δεν είναι παράλογο που το ενδιαφέρον τους στράφηκε στην πόλη του Θεσσαλικού κάμπου από τη στιγμή που εδώ και περίπου δυο χρόνια επιχειρούν απ’ εκεί τα MQ-9 Reaper, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης από την Αφρική.

Πάντως έως στιγμής η αυτοψία έγινε και κανείς δεν ξέρει τι θα εισηγηθεί το Αμερικανικό κλιμάκιο για τα Global Hawk. Οι Η.Π.Α προχωρούν σε ενίσχυση τόσο του ποσοτικού όσο και του ποιοτικού δυναμικού των UAV τους στη Λάρισα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό επίπεδο.

pentapostagma.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η αποκατάσταση του κτιρίου Διοίκησης και η αγωνία για το #ΓΑΛΛΙΚΟ_ΣΤΑΘΜΟ_ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Η διαχειριστική ομάδα των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, χαιρετίζουμε την απόφαση...

Ο αγώνας των Ακριτών του Έβρου ποινικοποιήθηκε

Με την καταδίκη του Φεριώτη κτηνοτρόφου, καταδικασθήκαμε όλοι οι Ακρίτες του Έβρου Μετά την...

Σύλληψη διακινητών σε Έβρο – Ροδόπη

Τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί προωθούσαν λαθρομετανάστες Συνελήφθησαν την 19/20-9-2020, στους νομούς Έβρου και...

Να γιατί η Άγκυρα… τρέμει τις κυρώσεις

Ως πότε εμείς οι Έλληνες, θα παριστάνουμε τους… Ελβετούς, στις βάναυσες παραβιάσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου; – Θα υποστηρίξουμε την επιβολή...

Και οι κρίνοντες τώρα… κρίνονται

Γιατί καταδικάσθηκε ο Φεριώτης Κτηνοτρόφος – Ποια στοιχεία και γιατί, δεν έλαβε υπ’ όψιν του, το Δικαστήριο; - Οι Τούρκοι λαθρο-πρόφυγες κρίθηκαν...

More Articles Like This