9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟΝ «EAST-MED» ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια – Η Μόσχα κερδίζει ταχύτητα – Η Δύση χάνει την εναλλακτική οδό διέλευσης από Σκόπια-Σερβία – Προχωρεί ο TURK-STREAM 

 

Ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις έρχονται από τα Βαλκάνια καθώς Σερβία και Βουλγαρία έδωσαν τα χέρια με την Ρωσία για τον αγωγό “Turk Stream”. Πριν λίγο το Βελιγράδι ανακοίνωσε επίσημα πως ξεκινούν τα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου!

O αγωγός πλέον μετανομάζεται από “Turkish Stream” σε “TurkStream” στο σερβικό και βουλγαρικό τμήμα ενώ η Ουκρανία τελειώνει οριστικά ως ενεργειακός κόμβος.

- Advertisement -

Η επιτάχυνση της δημιουργίας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και εκ πρώτης όψως η Μόσχα φαίνεται να κερδίζει με ταχύτητα τις εξελίξεις και τον East-Med.

Υπενθυμίζουμε πως η Ιταλία έχει πει προς το παρόν “όχι” στον “East-Med” ενώ η Δύση χάνει και την εναλλακτική οδό διέλευσης, δηλαδή από Σκόπια-Σερβία.

Επιπλέον, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να προστατεύουν τις αποθήκες και τους σταθμούς ρωσικού φυσικού αερίου στην Σερβία, τότε το πράγμα αποκτά και μια αμιγώς στρατιωτική διάσταση.

Διότι αν αυτό ισχύει και είναι εφικτό για την Σερβία, τότε τι συμβαίνει με το τμήμα του αγωγού στην Τουρκία και την Ανατολική Θράκη;

Επιπλέον, ποια χώρα θα “αγοράζει” ακριβό φυσικό αέριο στο μέλλον από τον East-Med , την στιγμή που το αντίστοιχο ρωσικό φ.α. θα είναι πιο φτηνό και θα φτάσει πιο γρήγορα στα σπίτια των ευρωπαίων;

Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας μιλώντας σε συνέδριο με τον Ρώσο ομόλογο του Σ.Λαβρόφ είπε τα εξής:

“Η Σερβία ξεκίνησε την κατασκευή του δικού της τμήματος του “TurkStream” που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο αγωγός έχει μήκος 403 χλμ και ξεκινά από τα σύνορα με την Βουλγαρία και φτάνει μέχρι τα σύνορα με Ουγγαρία.

Εμείς δεν εξαρτιόμαστε από το έργο που πρέπει να κάνει η Βουλγαρία η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του δικού της τμήματος.

Ο αγωγός θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Μαύρη Θάλασσα προσπερνώντας την Ουκρανία και μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας θα φτάνει στην ΕΕ.

Συζητήσαμε την πρόοδο και την εφαρμογή του σχεδίου του “Turk Stream” συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών επέκτασης του στην Ευρώπη και ειδικά την Σερβία.

Στις 5 Μαρτίου το ενεργειακό συμβούλιο της Σερβίας ενέκρινε την κατασκευή του αγωγού. Σήμερα το έργο ξεκίνησε” πρόσθεσε.

Και η Ουγγαρία “έδωσε τα χέρια” με την Ρωσία!

Η Ουγγαρία θα ξεκινήσει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης για τη χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου “Turk Stream” τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó μετά από συνάντηση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ουγγαρίας-Βουλγαρίας στη Βουδαπέστη.

“Το σχέδιο είναι ο αγωγός να περάσει από τον σταθμό “Russkaya” στην Anapa στην περιοχή Krasnodar κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας στο  Kıyıköy στην τουρκική Αν.Θράκη για να φτάσει Ουγγαρία και Αυστρία.

Η Βουλγαρία έχει ήδη κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις” είπε ο Szijjártó και πρόσθεσε:

Ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών, Emil Karanikolov, ανέφερε πως οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων θα συνεχιστούν.

“Καλωσορίζω την ανάπτυξη στο εμπόριο και στις οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Βουλγαρίας και Ουγγαρίας” ανέφερε.

Ενώθηκε το θαλάσσιο με το χερσαίο τμήμα του αγωγού Turkish Stream στην Τουρκία

Στο έδαφος της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτί ου η τελευταία συγκόλληση του θαλάσσιου με το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turksih Stream, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του έργου South Stream Transport B.V.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ένωση αυτή “συμβολίζει την ολοκλήρωση όλου του έργου που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συστήματος αγωγών φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα”.

Κατά τη διάρκεια της τεχνικής επιχείρησης, η οποία λέγεται συγκόλληση πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανελκύονται τα δύο τμήματα του αγωγού από τον πυθμένα τα οποία συγκολλούνται μεταξύ τους. Το συνολικό βάρος το οποίο ανελκύστηκε κατά την διάρκεια των εργασιών συγκόλλησης έφθασε τους 409 τόνους.

Αφότου έγινε λεπτομερής έλεγχος της συγκόλλησης, το τμήμα αυτό του αγωγού ποντίσθηκε στον πυθμένα σε βάθος 32 μέτρων. Η ίδια διαδικασία συγκόλλησης είχε πραγματοποιηθεί στα ρωσικά χωρικά ύδατα, από όπου ξεκίνησε ο αγωγός τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 2019.

Η πόντιση σε μεγάλα βάθη των σωλήνων του αγωγού πραγματοποιήθηκε από το μεγαλύτερο στον κόσμο πλοίο καθέλκυσης σωλήνων αγωγών Pioneering Spirit, ενώ στα παράκτια τμήματα διέλευσης του αγωγού χρησιμοποιήθηκε το πλοίο Lorelay.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκόλλησης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ολοκληρώθηκε η συνένωση του παράκτιου τμήματος κοντά στην πόλη Ανάπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον τερματικό σταθμό υποδοχής στην πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια) στην περιοχή της ανατολικής Θράκης.

Η εκμετάλλευση του εν λόγω αγωγού φυσικού αερίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2019.

Βασίλης Καπούλας

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η ομορφιά της Ειρήνης

Ειρήνη άστρο λαμπερό το όμορφο καμάρι έχεις του κόσμου τα καλά

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις...

Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις συνοριοφυλάκων

Έγινε δεκτό το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Στο Διδυμότειχο η βασική εκπαίδευση δύο μηνών Δεκτό...

Μην συνεχιστεί το λάθος του Λαμπάκη

Είναι παράλογη η απόφαση για αντιστροφή της οδού Καραϊσκάκη προς την παραλιακή – Πώς θα στρίβουν τα οχήματα, αφού στενέψανε το οδόστρωμα...

More Articles Like This