9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

«ΝΑΙ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ «ΟΧΙ» ΓΙΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

Η παραλία κάτω από τον φάρο θα μπορούσε να είναι η ΒΙΤΡΙΝΑ της πόλης μας – Όμως ο Δήμος Αλεξ/πολης θα πληρώνει 5.000 ευρώ ενοίκιο στον «Ο.Λ.Α.» μέχρι το 2029 – Αδιαφορία ή Ανικανότητα των Αιρετών μας Αρχόντων;

 

Η είδηση που ακολουθεί, μπορεί να έρχεται από το Βόλο, έχει όμως πολλά να μας πει και να μας προβληματίσει για όσα διαδραματίζονται στην πόλη μας, εδώ και πολλά χρόνια.  

… Την Παρασκευή 19-4-2019, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. ΑΡΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ είχε συνάντηση μεταξύ άλλων, με τον Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο, τον οποίο ενημέρωσε για το σχεδιασμό του Ταμείου σχετικά με τις υπο-παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμένων. 

- Advertisement -

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει εγκρίνει τον επανακαθορισμό των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Βόλου και έχουν εξαιρεθεί εκτάσεις, όπως το Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, της Συνοικίας του Παλαιού Λιμεναρχείου, της περιοχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της περιοχής Αμαλιάπολης, οι οποίες δεν σχετίζονται με τη λιμενική δραστηριότητα ώστε να περιέλθουν στο Δήμο…

Υπενθυμίζω ότι, με την αριθ. 195/27-10-2011 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 2501 Β/4-11-2011), οι μετοχές και τα πλήρη δικαιώματα ψήφου των Οργανισμών Λιμένα Α.Ε, συμπεριλαμβανομένου και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης έχουν μεταφερθεί στο  ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. 

Εδώ στην Αλεξανδρούπολη, το θέμα του επανακαθορισμού των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, κάτω από το Φάρο, είναι σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι του 1993 οπότε και πρόεκυψε. Έτσι, ένας τεράστιος χώρος χωρίς λιμενικές δραστηριότητες, που θα μπορούσε να είναι η βιτρίνα της πόλης μας, κατέληξε να είναι το «μήλον της έριδος», των εκάστοτε εκπροσώπων των δυο Θεσμών (Δήμου και Λιμενικής Επιτροπής). 

Οι δυο Θεσμοί, άλλοτε βρέθηκαν αντίδικοι στις Δικαστικές αίθουσες, άλλοτε κοκορομάχησαν, άλλοτε διαπληκτίστηκαν, άλλοτε αγαπήθηκαν, άλλοτε εναγκαλίστηκαν, άλλοτε πανηγύρισαν, άλλοτε συσκέφτηκαν με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, άλλοτε υπέγραψαν  ’προγραμματικές συμβάσεις’, άλλοτε επικαλέστηκαν το ΤΑΙΠΕΔ, άλλοτε πήραν διαβεβαιώσεις από Υπουργούς, άλλοτε …

Η ουσία είναι ότι ο επανακαθορισμός των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, κάτω από το Φάρο, ώστε η συγκεκριμένη  έκταση να φύγει από τη «διαχείριση» και «εκμετάλλευση» του Λιμενικού Ταμείου (Οργανισμού Λιμένα, από το 2001) να περάσει στο ελληνικό δημόσιο και στη συνέχεια στο Δήμο, προς όφελος των δημοτών, ουδέποτε έγινε.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί κανένας Φορέας δεν έλαβε υπόψη του την προτροπή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αριθ. 388/2003 Απόφασή του η οποία μεταξύ άλλων έγραφε « … πρέπει  να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς  (Ελληνικό Δημόσιο, ΟΛΑ, Λιμεναρχείο κλπ) οφείλουν να ρυθμίσουν οριστικά τους χώρους δικαιοδοσίας τους ….».

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί στην αριθ. 40/5/2007 απόφαση του ΟΛΑ ΑΕ, για τροποποίηση της χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης, η οποία εγκρίθηκε με την Α.Π. 4244/16-7-2008 απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 369 ΑΑΠ/19-8-2008), δεν αποχαρακτηρίστηκε ο χώρος κάτω από το Φάρο.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ο χώρος αυτός δεν αποχαρακτηρίστηκε, όταν το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την Εγκύκλιο 3113.6/28669/20-4-2017, καλούσε τους Φορείς στον αποχαρακτηρισμό του από ‘χερσαία ζώνη λιμένα’ σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 19 και 21 του Ν. 2971/2001.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί και στις δυο επισκέψεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (5 Δεκεμβρίου 2017 και 24 Ιουλίου 2018) του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρη ΞΕΝΟΦΟΥ δεν τέθηκε από κανένα Φορέα το θέμα αποχαρακτηρισμού από ‘χερσαία ζώνη λιμένα’ του συγκεκριμένου χώρου παρά μόνον η διαγωνιστική διαδικασία των υπο-παραχωρήσεων του λιμένα. 

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πήρε την αριθ. 560/18-10-2017 Απόφαση Δημ. Συμβουλίου με πλήθος σε βάρος του δεσμεύσεις και συγχρόνως να καταβάλει ετησίως και 5.000 ευρώ ενοίκιο (από 14-7-2016 μέχρι 13-7-2029) στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης για το χώρο κάτω από το Φάρο, ένα χώρο που κάλλιστα θα μπορούσε ο ίδιος κατ’ αποκλειστικότητα να τον «διαχειρίζεται» και να τον «εκμεταλλεύεται». 

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί όλα αυτά μπορούν να γίνονται στο Βόλο και όχι κι εδώ.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)

Αλεξανδρούπολη

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Η πονεμένη ιστορία της παραλίας του Φάρου δεν είναι σημερινή.

Όμως ο κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, είναι Δήμαρχος της Αλεξανδτοθ΄πολης επί 8,5 συναπτά χρόνια.

Και ζητά μάλιστα και ανανέωση της θητείας του, για τρίτη φορά.

Γιατί; Για να φτιάχνει …ποδηλατοδρόμους; Που έχουν μετατρέψει τους φαρδείς δρόμους της Αλεξ/πολης σε «σοκάκια»!!!

Ή μάλλον για να επιβεβαιώσει καθημερινά, με παχειά λόγια, ότι η Αλεξανδρούπολη είναι η πόλη  των «Χαμένων Ευκαιριών».

Οι ευθύνες της παρούσης Δημοτικής Αρχής είναι πράγματι πολύ μεγάλες.

Εμείς όμως οι Δημότες, τί φταίμε;

Στον Βόλο «ΝΑΙ», στην Αλεξανδρούπολη «ΟΧΙ».

Σ. Κ.

ΕΛΑΝΚΟ

Egnatia Pass

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νησί Covid-free η Σαμοθράκη!

Αρνητικά όλα τα τεστ για κορονοϊό Τον μήνα Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν από την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Σαμοθράκης 191TESTCOVID-19. Τα αποτελέσματα ήταν όλα...

More Articles Like This