9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

ΤΑΪΖΟΥΝ ΒΟΟΕΙΔΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ 

Οι Κτηνοτρόφοι ζητούν να ορισθεί Κτηνίατρος εκτροφής – Να επαναλειτουργήσει το Σφαγείο των Σαπών 

 

Τα μέλη του Συλλόγου Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοοειδών Θράκης επιλέγουν να ταΐζουν τα ζώα με αρωματικά φυτά, ειδικά με την τοπική εξαιρετική ρίγανη, γιατί βελτιώνει την ποιότητα του κρέατος και βέβαια τη γεύση, με σκοπό ν’ αποκτήσουν όνομα στην αγορά μέσα και από την πιστοποίησή τους.

Η αγελαδοτροφία κυριαρχεί στην ορεινή Ροδόπη και τα ζώα εγχώριας εκτροφής διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα κρέατος. Παρά τα προβλήματα, πολλοί νέοι ασχολούνται με την αγελαδοτροφία, δίνοντας έμφαση στη διατροφή των ζώων για να πετύχουν την προστιθέμενη αξία στην παραγωγή. 

- Advertisement -

Στην κατεύθυνση του ποιοτικού παραγόμενου κρέατος και την καλύτερη προώθηση των ζώων δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοοειδών Θράκης, ο οποίος αριθμεί 52 μέλη που εκτρέφουν 5.000 βοοειδή.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να στηρίξουν τη φυλή που παράγει ποιοτικό και νόστιμο κρέας, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Τζανίδης, εξηγεί ότι επιχειρούν να πιστοποιήσουν τα ζώα τους, να βγάλουν το λεγόμενο pedigree, το οποίο θα δώσει καλύτερες τιμές στους παραγωγούς.

Μελλοντικά σχεδιάζουν να πιστοποιηθεί και το κρέας της κόκκινης φυλής, οπότε σε ένα καρτελάκι ν’ αναγράφεται η ονομασία «Ελληνική Κόκκινη Φυλή» με σκοπό να το προτιμά ο καταναλωτής. Η εκλεκτή ποιότητα του ντόπιου μοσχαρίσιου κρέατος οφείλεται στις αγνές τροφές, καθώς οι κτηνοτρόφοι προσθέτουν στην τροφή τους αρωματικά φυτά γιατί είναι πλούσια σε Ω3, τα οποία μάλιστα δίνουν στο κρέας μια εκλεκτή γεύση.

«Έχουμε περίπου 15.000 βοοειδή»

Στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ντόπιους κτηνοτρόφους είναι η καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του δημοτικού σφαγείου Σαπών, όπου δραστηριοποιείται ο Νίκος Τζανίδης, καθώς και η σημαντική έλλειψη κτηνιάτρων σε επίπεδο περιφέρειας. «Το υπουργείο και η περιφέρεια πρέπει να μεριμνήσουν για τη στελέχωση του αγροτικού κτηνιατρείου. 

Έχουμε περίπου 15.000 βοοειδή, τα οποία χρειάζονται κτηνιατρική κάλυψη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι κτηνοτρόφοι προτείνουν στην περιφέρεια και το υπουργείο να τρέξουν το πρόγραμμα του κτηνιάτρου εκτροφής, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες. «Εάν κάθε μονάδα διαθέτει τον δικό της κτηνίατρο, θα έχουμε καλύτερη προστασία για ζωονόσους», εξηγεί.

Κτηνίατρος εκτροφής

Ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής παραμένει ανενεργός παρά τα αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου, ειδικά στην ακριτική Θράκη που αποτελεί πύλη εισόδου ζωονόσων. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι τον Φλεβάρη του 2014, με τον νόμο 4235, εισήχθη ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής. 

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων προχώρησε σε προσφυγή κατά του θεσμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με την απόφαση του 451/27.2.2018, απέρριψε την προσφυγή νομιμοποιώντας τον θεσμό. 

Κτηνίατρος εκτροφής είναι ο ιδιώτης που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ή που εργάζεται σε εταιρεία παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Για να ενεργοποιηθεί ο θεσμός από τις περιφέρειες, απαιτείται να σταλούν πιστώσεις από το ΥΠΑΑΤ στην περιφέρεια, έτσι ώστε οι περιφερειακές ενότητες να υπογράψουν συμβάσεις, με ευθύνη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής μέσω των ΔΑΟΚ.

Μαρία Αμπατζή

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πεζοπορία του «ΔΡΟΜΕΑ της ΘΡΑΚΗΣ» στον Βόρειο Έβρο

Γνωρίζουμε στις 4 Οκτωβρίου 2020, την μαγεία του Πενταλόφου Ορεστιάδος

Στην Εθνική Ομάδα Στίβου για ακόμη μία χρονιά

Η Εβρίτισσα αθλήτρια της Δισκοβολίας του Εθνικού Αλεξ/πολης Ιωάννα Αραμπατζή Το διοικητικό συμβούλιο του...

Το τσίμπημα της μέλισσας

Η υποδοχή που ανέμενε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ήταν σίγουρα αυτή που αντίκρυσε στην Αλεξανδρούπολη

Ασύμμετρη απειλή από τα τουρκικά… drones!!!

Τουρκικά dronesέχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Έβρο και σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και συνιστούν μία ασύμμετρη απειλή - Ποιοι είναι οι τρόποι...

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Σούδα, φρεγάτες και Αλεξανδρούπολη

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, πριν από την έναρξη των...

More Articles Like This