9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

Ένας Εβρίτης πολεμιστής της Κορέας θυμάται… 

Ο Τιμημένος με παράσημο του Αμερικανικού Στρατού «παππούς» Δημοσθένης Δούκας, στην ηλικία των 90 ετών, ζει σήμερα μόνιμα, στο Τυχερό Έβρου – Η συμβολή των Εβριτών στους αγώνες του Έθνους   

 

Από τον κ. Ηλία Χρηστίδη, Στρατιωτικό, πήραμε και δημοσιεύουμε το κατωτέρω άρθρο:

Ονομάζομαι Χρηστίδης Ηλίας και είμαι στρατιωτικός και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας στο τμήμα Ιστορίας. 

Έχοντας υπηρετήσει για τουλάχιστον 10 χρόνια στον Έβρο και με σύζυγο από το Τυχερό Έβρου, δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ με το κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αναδείξει μέσω της προφορικής μαρτυρίας-συνέντευξης ενός παλαίμαχου πολεμιστή της Κορέας, την συμβολή των Εβριτών γενικότερα αλλά να συνδέσει και την ιστορικότητα της εφημερίδος που το 1958 είχε αναφέρει το γεγονός που εκτίθεται στο συνημμένο άρθρο. 

Το μεθοδολογικό εργαλείο της πανεπιστημιακής μου διατριβής είναι η προφορική ιστορία (συνεντεύξεις) με δειγματικό χώρο τον πόλεμο της Κορέας.

Με Σεβασμό/εκτίμηση

Ηλίας Χρηστίδης

Στρατιωτικός

6983447314 κινητό

2425062202 εργασίας

2421070680 οικία

Ένας Εβρίτης Πολεμιστής της Κορέας θυμάται..

Στις 25 Ιουνίου του 1950, η φιλειρηνική και φιλελεύθερη Νότιος Κορέα δέχεται αιφνιδιαστική εισβολή από στρατιωτικές δυνάμεις της Βορείου Κορέας συνεπικουρούμενες από την Κίνα σε έμψυχο δυναμικό και υλικά μέσα. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο διεθνές κάλεσμα του ψηφίσματος με αριθμό 82, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αποστέλλοντας το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα (ΕΚ.Σ.Ε). Η Ελληνική στρατιωτική δύναμη αρχικά επιπέδου τάγματος και μετέπειτα συντάγματος, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις επιχειρήσεις του κορεατικού μετώπου από τον Νοέμβριο του 1950 έως και την 27η Ιουλίου του 1953, όπου υπογράφτηκε η κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Στη σύνθεση του προσωπικού του ΕΚ.Σ.Ε, υπήρχε και αριθμός αξιωματικών και οπλιτών από τον Έβρο. Ένας από αυτούς ήταν και ο Δημοσθένης Δούκας, 90 ετών σήμερα, με καταγωγή και μόνιμο τόπο διαμονής το Τυχερό Έβρου. Στο πλαίσιο συγγραφής διπλωματικής εργασίας και έχοντας ως μεθοδολογικό εργαλείο έρευνας τις προφορικές μαρτυρίες, ο γραφών αναζήτησε τους εν ζωή πολεμιστές της Κορέας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ένας από αυτούς είναι και ο Εβρίτης πολεμιστής στον οποίο αναφέρεται το παρόν άρθρο. 

Ο κος Δούκας, καταθέτοντας την προσωπική του πολεμική εμπειρία, εξιστόρησε και το γεγονός της παρασημοφόρησης του από αμερικανό εκπρόσωπο του Αμερικανικού Στρατού στο τότε δημοτικό διαμέρισμα Σουφλίου και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου του 1958. Η εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη είχε καλύψει δημοσιογραφικά την είδηση με εκτενές άρθρο και τίτλο «Τελετή Παρασημοφορίας δι’ αμερικανικού παρασήμου Έλληνα πολεμιστή εν Κορέα».

Η ιδιαιτερότητα και σημειολογία του παραπάνω συμβάντος είναι ότι ο κος Δούκας ήταν ένας από τους 112 Έλληνες στρατιωτικούς του ΕΚ.Σ.Ε, που έλαβαν τον ορειχάλκινο αστέρα (Bronze Star) εξαίρετων πράξεων σε εμπόλεμη ζώνη του Αμερικανικού Στρατού. Η εν λόγω ηθική αμοιβή απονέμεται για ανδραγαθήματα ή ηρωικές πράξεις στο πεδίο της μάχης.

Ο κος Δημοσθένης, βραβεύτηκε λόγω της συμμετοχής του, στις φονικές μάχες του στρατηγικής σημασίας, Υψώματος Χάρρυ (Ύψωμα 420) τον Ιούνιο του 1953. Σε αυτή τη μάχη, διακρίθηκε για τον ηρωισμό που επέδειξε για πολλοστή φορά, η ελληνική στρατιωτική δύναμη, καθόσον κατάφερε να ανακόψει την επιθετική ενέργεια ενός υπέρτερου σε αριθμό εχθρού, μαχόμενη σώμα με σώμα και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Με το πέρας της μάχης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν, απένειμε στον 3ο Λόχο του Τάγματος ΕΚ.Σ.Ε την ευαρέσκεια του.

Στο πρόσωπου του αειθαλούς κου Δημοσθένη, αντικατοπτρίζεται το σθένος, η μαχητική αξία και το διαχρονικό ήθος του Έλληνα Στρατιώτη. Η ακριτική του καταγωγή από τον Νομό Έβρου αναδεικνύει την ποιότητα και την προσφορά των Εβριτών πολεμιστών στους αγώνες του Έθνους. Στις ημέρες μας, προσωπικότητες, όπως ο «παππούς» Δημοσθένης δεν πρέπει να λησμονούνται γιατί έχουμε την ανάγκη του παραδείγματος τους.   

Προηγούμενο άρθροΠροσοχή στους απατεώνες
Επόμενο άρθροΤρίτη 14 Μαΐου 2019

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This