9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2020

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ …«ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Στις κυρώσεις των ΗΠΑ, ο Υπουργός Άμυνας απαντά με κλείσιμο των Αμερικανικών Βάσεων, Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ

 

Έτοιμο σχέδιο για κυρώσεις απέναντι σε ΗΠΑ που εκτείνονται από περιορισμό πρόσβασης μέχρι οριστικό λουκέτο στις βάσεις του Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ έχει η Αγκυρα όπως αποκάλυψε σε Τούρκους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χ.Ακάρ.

Ο Χ.Ακάρ συναντήθηκε με αντιπροσώπους των τουρκικών ΜΜΕ αμέσως μετά το “ιφτάρ” στην Αγκυρα όπου έκανε και τη σχετική αποκάλυψη επιβεβαιώνοντας όσα ανέφερε το προηγούμενο διάστημα το pronews.gr.

Στο γεύμα αυτό, ένας από τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο  Bülent Aydemir της τουρκικής Habertürk, ρώτησε τον Χ.Ακάρ αν “η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και την βάση ραντάρ στο Κιουρετσίκ απέναντι στις ΗΠΑ”.

Η απάντηση του Χ.Ακάρ ήταν θετική

“Οταν τα πράγματα χειροτερέψουν τότε όλα είναι ανοιχτά καθώς υπάρχει επιδείνωση στις μεταξύ μας σχέσεις.

Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας.

Σκοπός βέβαια είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις αλλά αυτά που αναφέρεται για τις δύο βάσεις είναι ένα σενάριο πιθανό και βρίσκεται στο τραπέζι.

Εμείς προετοιμαζόμαστε για κυρώσεις από τις ΗΠΑ ενώ ετοιμάζουμε την δικιά μας απάντηση”

Υπενθυμίζουμε πως η βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται 100 μίλια από τα σύνορα με Συρία και οι ΗΠΑ έχουν εκεί περίπου 80 βόμβες Β61 ανάφέρουν τουρκικές πηγές.

Ταυτόχρονα, το ραντάρ του ΝΑΤΟ στην βάση Κιουρετσίκ Μαλάτεια είναι κρίσιμο για την αμυντική πυραυλική βαλλιστική άμυνα του ΝΑΤΟ από το 2011.

Επιπλέον και ο ειδικός σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ι.Καλίν, είπε πως “είναι δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να αρνηθεί πρόσβαση στις ΗΠΑ στις βάσεις αυτές”.

“Ο λαός μας μας ρωτά, γιατί χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ; Τί σκοπούς εξυπηρετούν αν δεν μας παρέχετε αεροπορική υποστήριξη απέναντι στο ISIS;” είπε  ο Μ.Τσαβούσογλου.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν πως η Αγκυρα μπορεί να ακυρώσει την εξάμηνη συμφωνία εκμίσθωσης της βάσης του Ιντσιρλίκ ενώ διατηρεί το δικαίωμα να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις εντός προθεσμίας 72 ωρών.

Μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής, πρέσβης James Jeffrey, ανέφερε χτες στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων πως οι “διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και στο θέμα των “safe zone” στην Συρία έχουν ουσιαστικά ναυαγήσει καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες”…

Οπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς μια νέα “ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ” με “flexibility” στην Μέση Ανατολή. Κάτι που θα ξέρουμε σε 15 μέρες περίπου μόλις λήξει και το τελεσίγραφο των ΗΠΑ. Με τις πρώτες κυρώσεις της Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα απαντήσει και τότε ανοίγει ο “ασκός του Αιόλου”…

Βασίλης Καπούλας

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This