9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Απάντηση στην Άγκυρα με 12 ναυτικά μίλια

Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές η κυβέρνηση φέρνει Νόμο στη Βουλή, για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο – Κατά περίπτωση τα όρια σε Ιόνιο και Κρήτη

 

Η τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, με τις τουρκικές προκλήσεις να οξύνονται, αλλά και την διεθνή κοινότητα να αντιδρά ωθώντας την Τουρκία του Ερντογάν σε απομόνωση, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για διπλωματικές πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά. 

Συμφώνως προς πληροφορίες της «Εστίας», ήδη έχει αποφασισθεί, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, η επέκταση των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδος ζώνης) να γίνει διά νόμου και ενδεχομένως αργότερα η κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η ελληνική Κυβέρνηση είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, το Υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα είχε προβεί και στην απαραίτητη προεργασία. 

Όπως είχε αποκαλύψει η «Εστία», το αρχικό σχέδιο ήταν η κήρυξη τόσο της ΑΟΖ όσο και της επέκτασης  των χωρικών υδάτων να γίνει με Προεδρικά Διατάγματα. 

Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι τα πράγματα είναι ώριμα, ώστε οι αποφάσεις αυτές να τεθούν σε εφαρμογή με την υπόσταση Νόμου. 

Και αυτό αναμένεται ότι θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Με αποκλειστική ευθύνη της αλβανικής πλευράς, οι διαπραγματεύσεις για την θαλάσσια οριοθέτηση στο Ιόνιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάς μπορεί να μένει ανενεργός, την στιγμή κατά την οποία γίνεται η μεγαλύτερη αναδιάταξή του γεωπολιτικού σκηνικοί στην περιοχή μας.

Τα σχέδια του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένουν σταθερά, καθώς τα έχουν επεξεργασθεί ομάδες εμπειρογνωμόνων, και προβλέπουν ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων μας στην Αλβανία, την Ιταλία και την Νότιο Κρήτη θα γίνει «κατά περιοχές», και το εύρος δεν θα είναι παντού τα 12 μίλια.

Τα σύνορά μας με την Τουρκία είναι ούτως ή άλλως προβληματικά.

Άλλωστε το Διεθνές Δίκαιο δίδει δυνατότητα επεκτάσεως μέχρι τα 12 μιλιά, όχι στα 12 μιλιά.

Ειδική μελέτη γι’ αυτό έχει συντάξει και επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό την καθοδήγηση του καθηγητού του Διεθνούς Δικαίου Χρήστου Ροζάκη.

Μια τέτοια κίνηση και μάλιστα με την θεσμική υπόσταση Νόμου του Κράτους είναι η ενδεδειγμένη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου μάλιστα ότι ανάλυση της συμπεριφοράς της Άγκυρας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στην δύσκολη στην οποία έχει περιαχθεί εξ αίτιας των πολιτικών του Έρντογάν, επιδιώκει αποκλειστικώς στην «καταγραφή» τών απαιτήσεών της, τις όποιες θα διεκδικήσει ενεργά, μόνον σε περίπτωση που η διεθνής κατάσταση διαμορφωθεί προς αφελός της.

Εν προκειμένω ειδικοί εμπειρογνώμονες υπενθύμιζαν ότι και η εισβολή στην Κύπρο εσημειώθη σε μια στιγμή κατά την όποια η Ελλάς είχε περιέλθει σε ανυποληψία εξ αίτιας των σφαλμάτων του στρατιωτικού καθεστώτος. 

Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Όλοι οι σημαντικοί «παίκτες» του διεθνούς γίγνεσθαι έχουν καταδικάσει την στάση της Τουρκίας.

Ίσως θα ήταν υπερβολικό να περιμένουμε ενεργό εμπλοκή των ναυτικών δυνάμεών τους σε μια κρίση, όμως το βέβαιον είναι ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση τους στην διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα όποια -εν αντιθέσει προς τις τουρκικές διεκδικήσεις- βασίζονται στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό την στρατηγική σημασία της επεκτάσεως των χωρικών μας υδάτων, που θα διαμορφώσει νέα κατάσταση καθιστώντας πραγματικότητα την διασύνδεση των αγωγών EastMed, Eurasia Interconnector, TAP, IGB με τα προς αξιοποίηση κοιτάσματα στο Ιόνιο, την Κρήτη και την Κύπρο. 

Τα κοιτάσματα, που με ιούς νόμους που θα ψηφισθούν για ΑΟΖ και χωρικά ύδατα, καθιστούμε σαφές ότι δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψουμε στους Τούρκους.

-Ε-

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This