9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

Βασικός στόχος είναι το Λιμάνι μας να γίνει διαμετακομιστικό Κέντρο, για την υποστήριξη των Αμερικανικών Βάσεων στα Βαλκάνια

 

Στο τελικό στάδιο για την υπογραφή ενός κανονιστικού πλαισίου μόνιμης λειτουργίας των αμερικανικών νέων βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με tis Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να διαφωνούν σε ορισμένα επιμέρους, διαδικαστικά κυρίως, ζητήματα, με βασικότερο όλων την υφή της μεταξύ τους σχέσης. 

Η μεν ελληνική πλευρά επιδιώκει το καθεστώς λειτουργίας των βάσεων να καθορίζεται μέσα από ένα «μνημόνιο συνεργασίας», οι δε Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται να πιέζουν για την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα διέπει το σύνολο των υπαρχουσών αλλά και μελλοντικών δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας. 

Ως προς την παραπάνω διαφορά, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, να τηρήσει τα προσχήματα -έτσι ώστε να μη φανεί όχι τα δίνει όλα στους Αμερικανούς χωρίς επί της ουσίας να λαμβάνει κάποια ξεκάθαρα ανταλλάγματα- προάγοντας την υπογραφή ενός «μνημονίου συνεργασίας» το οποίο θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια, χωρίς να έχει τη δέσμευση, την υποχρεωτικότητα και την ισχύ μιας μακροπρόθεσμης διμερούς συμφωνίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά επιδιώκει στο σχετικό έγγραφο να μην αναφέρονται ονομαστικά οι περιοχές όπου πρόκειται να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες οι ΗΠΑ, προκειμένου, σε πρώτη φάση τουλάχιστον και ενόψει εκλογών, να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις από μερίδα των τοπικών κοινωνιών που χαρακτηρίζεται από αριστερά ανακλαστικά, διακατέχεται από αντιαμερικανισμό και κατά βάση προέρχεται από την πολιτική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κινητήριος μοχλός για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών είναι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, οι επισκέψεις του οποίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν πυκνώσει κατά τους τελευταίους μήνες, όπως άλλωστε και οι συναντήσεις του τόσο με την πολιτική όσο και με τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο δίμηνο και σίγουρα πριν από τις εκλογές οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει στο τελικό κείμενο που θα διέπει το καθεστώς των παραχωρήσεων που πρόκειται να κάνει η χώρα μας προς τους Αμερικανούς, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μετεγκατάσταση των δυνάμεών τους και ταυτόχρονα να ανατεθούν οι σχετικές εργολαβίες για τα έργα που πρόκειται να γίνουν – ιδιαίτερα σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη.

Σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη, βασικός στόχος των ΗΠΑ είναι να αξιοποιήσουν το λιμάνι της πόλης ως διαμετακομιστικό κέντρο για την υποστήριξη και την προώθηση υλικού προς τις στρατιωτικές βάσεις που διαθέτουν στην περιοχή της Βαλκανικής. 

Προς αυτή την κατεύθυνση να επισημάνουμε πως, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΓΕΣ, έχει ήδη εγκριθεί κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανασυρθεί από τον βυθό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ναυάγιο το οποίο εμποδίζει τα πλοία με μεγάλο βύθισμα να προσεγγίσουν με ασφάλεια την προβλήτα. 

Ταυτόχρονα, στο λιμάνι προγραμματίζεται να γίνουν έργα εκβάθυνσης αλλά και δημιουργίας υποδομών για την εκφόρτωση και αποθήκευση του αμερικανικού υλικού που θα φτάνει εκεί.

Γιώργος Διονυσόπουλος

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This