9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Η …«γαλάζια πατρίδα» του γείτονα

Δεν μπορείτε κ. Ερντογάν, να μιλάτε για «Γαλάζια Πατρίδα» σε έναν Λαό, που έχει τον μεγαλύτερο Εμπορικό Στόλο Παγκοσμίως – Σεβασθείτε το Δίκαιον της Θάλασσας

 

Αξιότιμε Πρόεδρε, φίλε κ. Έρντογάν, παρακολουθούμε συχνά να μιλάτε για μια γαλάζια πατρίδα και κάποια σύνορα της καρδιάς σας. 

Και φυσικά απορείτε να λέτε για τη χώρα σας ό,τι θέλετε, όπως και εμείς δικαιούμαστε καλόπιστα να σχολιάζουμε τα λεγόμενό σας, φτάνει να είναι τεκμηριωμένα αυτά που θα λέμε.

Και ξεκινάμε από τη ρήση σας ότι έχετε μια γαλάζια πατρίδα και το λέτε αυτό στους Έλληνες και ατούς Ισραηλινούς, που το εθνικό τους χρώμα είναι το γαλάζιο, μιας και το έχουν και οι δύο λαοί το χρώμα αυτό στις σημαίες τους.

Εσείς κ. Πρόεδρε, αντίθετα, δεν έχετε γαλάζια σημαία, έχετε ως εθνικό χρώμα το κόκκινο, ή δε σημαία σας είναι ένα βυζαντινό ελληνικό λάβαρο, που αποτελούσε τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (περιοδικό «ΙΧΩΡ», άριθ. 28/2002).

Δεν πειράζει όμως. Ας το δούμε αυτό το δάνειο του κόκκινου λαβάρου μας σαν μια γέφυρα μεταξύ των δύο λαών.

Άλλωστε, δεν είστε οι μόνοι που θελήσατε να αγαπήσετε και να ταυτιστείτε με κάτι από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Ρώσοι και Αλβανοί χρησιμοποίησαν στην εσωτερική τους πολιτικο-κοινωνική ζωή τον δικέφαλο αετό μας, η Βόρεια Μακεδονία ήθελε τον Ήλιο της Βεργίνας, ή δε Βρετανική Αυτοκρατορία μας κατακρατεί τα γνωστά Γλυπτά του Παρθενώνα.

Πάμε τώρα στα σύνορα της καρδιάς σας. Εντάξει, δεχόμαστε ότι έχετε μεγάλη καρδιά και χώρα.

Αν ρίξετε όμως μια ματιά στο χάρτη, θα δείτε ότι ή Ελληνική Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν πολύ μεγαλύτερη από την Οθωμανική και σε ποιότητα ασύγκριτη.

Ο Μεγαλέξανδρος, όπου πέρασε, άφησε πίσω του πολιτισμό και καλό όνομα, δεν ηττήθηκε ποτέ και δεν βρέθηκε μπροστά του καμιά Βιέννη να του φράξει το δρόμο, και μάλιστα δύο φορές. 

Ο σεβασμός στο «Γαλάζιο δίκαιο»

Δεν θέλουμε αθέμιτους ανταγωνισμούς και έχθρες μεταξύ των δύο λαών μας, πού κατοικούν στις δύο πλευρές του Αιγαίου. 

Όμως, εμείς κατέχουμε το Αρχιπέλαγος και έχουμε κάποια αναφαίρετα δικαιώματα, που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν μπορείτε να μιλάτε για «γαλάζια πατρίδα» σε ένα λαό που έχει ανέκαθεν τον πρώτο εμπορικό στόλο παγκοσμίως.

Εν πάση περιπτώσει κ. Πρόεδρε, αν θέλετε να είστε μέσα στο «παιχνίδι» της θάλασσας, θα πρέπει αναγκαστικά να σέβεστε και το «γαλάζιο δίκαιο».

Δεν μπορείτε να το σέβεστε α λά κάρτ.

Περαιτέρω, φανταζόμαστε ότι θα θέλατε κάποτε να ενσωματωθείτε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα είμαστε οι πρώτοι, μαζί με την Κύπρο, που θα σας υποστηρίξουμε, όμως με την προϋπόθεση της καλής γειτονίας και της αποδοχής των άρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Κάμια χώρα-ταραξίας δεν θα περάσει το κατώφλι της Ευρώπης. Βλέπετε, έχουμε το προνόμιο να βρισκόμαστε και τα δύο ελληνικά κράτη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε στα χέρια μας ένα σωρό βέτο.

Τα νησιά είναι «ιπτάμενα»; Δεν πατούν στη Γη; Είναι πουλιά; 

Αν καλώς έχουμε αντιληφθεί, υποστηρίξατε ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Σας παρακαλούμε να διαβάσετε ο ίδιος το σχετικό νόμο του Δικαίου της θάλασσας του 1982 και να ενημερώσετε τον τουρκικό και ελληνικό λαό σε ποιό άρθρο αναφέρεται ότι τα νησιά μένουν μετέωρα χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. 

Επίσης, περιμένουν και τα άλλα νησιωτικά κράτη να πληροφορηθούν από το στόμα σας αν έχουν ή δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων. 

Κύριε Πρόεδρε, οι σύμβουλοί σας, σας εκθέτουν με τις αστήρικτες, ανιστόρητες και αστείες εισηγήσεις τους.

Κάποτε, οι ναύαρχοί σας είχαν εξαφανίσει τη Μάλτα από τη Μεσόγειο, δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν και έλεγαν «Μάλτα γιοκ», τέτοιοι θαλασσόλυκοι ήταν. 

Τώρα, κάποια νομικά «τσακάλια» εξαφανίζουν ολόκληρα αυτοκρατορικά κράτη, σαν τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία, επειδή έτυχε να είναι νησιά.

Αυτό ονομάζεται άγνοια νόμοι και δεν επιτρέπεται σε σύγχρονα οργανωμένα κράτη.

Μία πρόσκληση προς τον κ. Ερντογάν

Θα μου επιτρέψετε τώρα, κ. Πρόεδρε, να σας γράψω και κάτι που είναι λίγο ευαίσθητο και για εσάς και για εμένα.

Ως γεννηθείς, λοιπόν, στις 10 Αυγούστου 1937 έχω ήδη συμπληρώσει, πλέον τα 80 μου χρόνια και δεν φιλοδοξώ να φθάσω τα 100.

Αντίθετα, φιλοδοξώ οι απόγονοί μου να ζήσουν βλέποντας τις δύο γειτονικές χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, για αιώνες να ζουν ειρηνικά, δημοκρατικά, και οπωσδήποτε μέσα στην Ευρώπη και τους δύο λαούς.

Είμαι ένας ευτυχισμένος πολύτεκνος πατέρας και παππούς με τον ανάλογο αριθμό απογόνων και θα ήθελα με όλο το σεβασμό που τρέφω προς το πρόσωπό σας να μου επιτρέψετε να σας… συμβουλέψω και εσάς πως θα μπορούσατε να ευτυχήσετε ανάμεσα στα προβλήματά σας. 

Φαινόμενα «εμφυλίων διαφορών» είχαμε και εμείς οι Έλληνες μια ζωή και ξέρουμε πόσο μεγάλη αρρώστια είναι αυτό το πράγμα.

Όμως, με τη βία μην περιμένετε να το λύσετε αυτό το εσωτερικό σας πρόβλημά. 

Δοκιμάστε να το λύσετε μέ τη δημοκρατία και δεν θα απογοητευτείτε.

Πάνος Ν. Λύρας

Οικονομολόγος

Προηγούμενο άρθροΠέμπτη 30 Μαΐου 2019
Επόμενο άρθροΕΝΑΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΜΑΣ

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This