9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

Ούτε …κόκκος ζάχαρης υπάρχει πλέον στην «Ε.Β.Ζ.» 

Η Ζάχαρη που υπάρχει στο Εργοστάσιο Ορεστιάδος, ανήκει στην Πειραιώς – Απλήρωτοι επτά (7) μήνες οι υπάλληλοι – Στις 20 Ιουνίου στο Δικαστήριο η Εταιρεία, με σχέδιο εξυγίανσης 

Αν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες δεν κλείσει οριστικά η συμφωνία μεταξύ του «Innovation Brain» και της «Πειραιώς», η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα πάει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, στις 10 Ιουνίου, με το σχέδιο της Τράπεζας για εξυγίανση με το άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GrTimes.gr, ο Lukas Fecker, επικεφαλής του fund «Innovation Brain», έχει καταθέσει πρόταση 50+5 εκατ. ευρώ,  στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο μεγάλος πιστωτής της ΕΒΖ αλλά και ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της Εταιρείας που ενεχυριάσθηκαν αντί δανείων. Ωστόσο, το deal δεν έχει ακόμη «κλείσει» επειδή οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν ως προς τον τρόπο καταβολής του ποσού.

Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες του GrTimes.gr, η ασυμφωνία σχετίζεται με το ποσό της πρώτης δόσης που θα καταβληθεί, καθώς ο κ. Fecker φέρεται απρόθυμος να καταβάλλει αρχικά ποσό πάνω από 20-25 εκατ., ενώ η Πειραιώς απαιτεί μεγαλύτερο.

Από την άλλη, ο επενδυτής δηλώνει προς τους τευτλοπαραγωγούς ότι θα καταβάλει 32 ευρώ/τόνο σε όσους φέτος πήραν το ρίσκο και έσπειραν τεύτλα, ενώ θα δώσει και τα οφειλόμενα από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, εφ’ όσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αγρότες είναι στο μέσο αυτής της διελκυστίνδας και μέσω αυτών ασκούνται πιέσεις για να καταλήξει η διαπραγμάτευση.

Πιτσιόρλας: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια

Το GrTimes.gr επικοινώνησε με τον υπουργό που προσπάθησε τον τελευταίο χρόνο να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ‘ΕΒΖ- Συνέχιση Τευτλοκαλλιέργειας’, τον αναπλ. ΥΠΟΙΑΝ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.

«Έχουμε περιθώριο μερικών ημερών, πριν τη συζήτηση στο Δικαστήριο, για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Τράπεζας και επενδυτή.  Υπάρχει βεβαίως και το Σχέδιο Εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς».

Ο κ. Πιτσιόρλας, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα που απασχολεί τους περισσότερους από τους υπαλλήλους της ΕΒΖ που είναι η ΚΥΑ των μετατάξεων, λέγοντας ότι θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Στις περίπου 70 σελίδες του Σχεδίου Εξυγίανσης που θα παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, αν στο μεταξύ δεν καταλήξει η συμφωνία με το «Innovation Brain», αναλύεται η δεινή οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ, που μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς οφείλει 179,5 εκατ. ευρώ, σε σύνολο οφειλών προς πιστωτές που ανέρχονται σε 253 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία χρωστάει μισθούς επτά μηνών στους υπαλλήλους της, ενώ δεν έχει ούτε κόκκο ζάχαρης που να της ανήκει, στα σιλό των εργοστασίων της. Η ζάχαρη που ακόμη υπάρχει στην Ορεστιάδα, ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το Σχέδιο που υποστηρίζει η «Πειραιώς», προβλέπει τη μεταβίβαση των προσημειωμένων και ενεχυριασμένων στοιχείων του ενεργητικού της ΕΒΖ όπως και στοιχείων ελεύθερων βαρών, σε 8 Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, τις λεγόμενες SPV, oι οποίες θα συσταθούν μετά την επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης. Αυτές οι SPV’s θα έχουν συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 98,3 εκατ. ευρώ.

Στην ‘SPV 8’ θα μεταφερθούν οι μετοχές των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, τίτλοι που υπολογίζεται ότι έχουν εμπορική αξία 45 εκατ. ευρώ.

Για την υλοποίηση του Σχεδίου, δηλαδή για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ στις 8 Εταιρείες αλλά και για την παράλληλη ρευστοποίηση των στοιχείων που ακόμη ανήκουν στην ΕΒΖ ελεύθερα βαρών, θα απαιτηθούν τρία χρόνια.

Στο 3ο έτος, δηλαδή το 2021, θα αρχίσει εκ νέου η παραγωγή ζάχαρης, με την επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ και την αξιοποίηση τεχνογνωσίας  που διαθέτουν  οι θυγατρικές της Σερβίας.

Συνεπώς για δύο χρόνια, η τευτλοκαλλιέργεια θα παυθεί με στόχο στο τρίτο έτος να καλλιεργηθούν 60.000 στρέμματα.

Άννη Καρολίδου

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This