9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

Πόσα ονόματα έχει κάθε Συνδυασμός 

Κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Αλεξ/πολης οι Λίστες των Υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων – Πως θα γίνει η κατανομή των εδρών 

 

152 ονόματα περιλαμβάνονται στη λίστα που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο της Αλεξανδρούπολης, η παράταξη «Πόλη και Πολίτες» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Βαγγέλη Λαμπάκη και ο αριθμός αυτός την καθιστά την πολυπληθέστερη παράταξη στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, η παράταξη «Πόλη και Πολίτες» είναι η μοναδική που έχει πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (τοπικές κοινότητες) του καλλικρατικού δήμου, ενώ η δεύτερη σε αριθμό μελών είναι η παράταξη «Δήμος για όλους – Πρώτα εσύ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Ζαμπούκη με 125.

Έπεται η Λαϊκή Συσπείρωση του Σάββα Δευτεραίου με 102 και ακολουθούν η «ανάσα» του Παύλου Μιχαηλίδη με 63 (μετέχει μόνο στον κεντρικό Δήμο Αλεξ/πολης), η «Αδέσμευτη νέα Αυτοδιοίκηση» του Βαγγέλη Μυτιληνού με 62 και η «Ενότητα για μια νέα πορεία» του Δημήτρη Λαζόπουλου με 49.

Στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν επίσης και ανεξάρτητες υποψηφιότητες για ορισμένες Τοπικές Κοινότητες (Αλεξανδρούπολη, Άβαντας, Μάκρη, Πέπλος).

Σημειώνεται ότι ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για να δημιουργηθεί μία παράταξη και να μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές πρέπει να είναι ίσος με τις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου και δύναται να προσαυξηθεί έως 30%, επομένως για την Αλεξανδρούπολη είναι 41.

Πώς θα γίνει η κατανομή των εδρών με βάση τον «Κλεισθένη Ι»

Τα ονόματα που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 05/05 είναι αυτά που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου και από αυτούς θα καλυφθούν οι 41 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης και των τοπικών κοινοτήτων.

Το ερώτημα όμως είναι: Πώς θα γίνει η κατανομή των εδρών; Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 28 του νόμου 4555/2018 (ή αλλιώς του «Κλεισθένη Ι»):

«Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά, όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης».

Παράδειγμα: Το 2014, στο δήμο Αλεξανδρούπολης είχαν καταμετρηθεί 36.780 έγκυρα ψηφοδέλτια. Οι έδρες του δήμου είναι 41, άρα το εκλογικό μέτρο είναι:

(36.780 / 41) +1 = 898

Στις 5.935 ψήφους που είχε λάβει το 2014 η παράταξη «Δήμος και Δημότες» αντιστοιχούν:

5.935 / 898 = 6 έδρες (σ.σ. δεν χρησιμοποιούμε στο παράδειγμα την παράταξη «Πόλη και Πολίτες» γιατί είχε ούτως ή άλλως την απόλυτη πλειοψηφία).

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν στην περίπτωση που η πρώτη σε ψήφους παράταξη δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στον Α’ γύρο. Αν η πλειοψηφούσα παράταξη συμπληρώσει την απόλυτη πλειοψηφία < 50%, τότε κερδίζει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και οι υπόλοιπες μοιράζονται αναλογικά στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Τι θα γίνει στον Β’ γύρο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και αυτό που προβλέπεται για τον δεύτερο γύρο των Εκλογών, ο οποίος θα διενεργηθεί εφόσον στον πρώτο καμία παράταξη δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στον Β’ γύρο συμμετέχουν οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων που πλειοψήφησαν αλλά με τις έδρες που είχαν πάρει στον Α’ γύρο, τις οποίες θα διατηρήσουν, ανεξάρτητα από το ποιος εκ των δύο θα υπερισχύσει.

Παράδειγμα: Έστω ότι η παράταξη Χ συγκεντρώνει στον Α’ γύρο 15.000 ψήφους (που δεν είναι η απόλυτη πλειοψηφία). Αυτή θα λάβει 15.000 / 898 = 16 έδρες.

Έστω ότι η παράταξη Ψ συγκεντρώνει στον Α’ γύρο 8.000 ψήφους και είναι δεύτερη. Αυτό της εξασφαλίζει 8.000 / 898 = 8 έδρες.

Ακόμη και αν στον Β’ γύρο, υπερισχύσει ο αρχηγός της Ψ παράταξης (με τις λιγότερες έδρες), θα λάβει μεν το αξίωμα του δημάρχου, αλλά οι έδρες του συνδυασμού του ΔΕΝ θα αυξηθούν, αφού ο νόμος 4555/2018 ορίζει στην παρ. 1 του αρ. 28 ότι: «το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α’ γύρο».

Θ. Τ.

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This