9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2020

Το «κλειδί» είναι η συμμετοχή

Η ευθύνη του ψηφοφόρου δεν τελειώνει την ημέρα των εκλογών – Πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει καθημερινά αυτούς που ψήφισε

 

Χριστός Ανέστη!

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε μέχρι τις τετραπλές εκλογές. 

Θα αναφερθώ  σε μερικά πράγματα που αφορούν κυρίως τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν είναι ένα σημαντικό κύτταρο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότεροι από τους συνδυασμούς που κατέρχονται στις εκλογές έχουν αναλωθεί σε ένα επικοινωνιακό κυνηγητό για το ποιος θα φωτογραφηθεί καλύτερα και ποιος θα χαιρετήσει περισσότερο κόσμο. 

Επίσης, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης επικοινωνίας, βλέπουμε αρκετούς να υιοθετούν ξενόφερτους τρόπους παρουσίασης των συνδυασμών τους. 

Παράλληλα με αυτά δεν έχουν εξαλειφθεί παλαιοκομματικές νοοτροπίες, οι οποίες θεωρούν τους ψηφοφόρους πελάτες και την ψήφο τους μέσο συναλλαγής. 

Τέλος, αν και αυτό είναι κάτι που έστω δειλά δειλά αλλάζει, υπάρχουν ακόμα κομματικά χρίσματα, στενές κομματικές υποψηφιότητες και προγράμματα που σχεδιάζονται σε κομματικά γραφεία και προωθούνται στους συνδυασμούς έτοιμα προς κατανάλωση..

Κανένας συνδυασμός και κανένας υποψήφιος δεν θα καταφέρει πολλά αν, παράλληλα, δεν βάλει ένα λιθαράκι στην καλλιέργεια της συμμετοχικότητας στα κοινά. 

Μόνο υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες μπορούν να φέρουν πραγματική επανίδρυση των δήμων, με άμεση συνέπεια την καλύτερη λειτουργία και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των υπηρεσία)ντους.

 Επιπλέον, η ενεργοποίηση του δυναμικού των δήμων είναι αυτή που θα οικοδομήσει μια νέα σχέση με τον πολίτη, τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια ζωή.

Η δράση και η συμμετοχή στις εκλογές δεν πρέπει να είναι μια ευκαιριακή επιλογή για προσωπικά οφέλη που θα υπάρξουν από κάποια πρόσκαιρη επιτυχία. 

Οφείλει να γίνει τρόπος ζωής και συνείδηση.

 Σε εποχές ιδιοτέλειας και ιδιώτευσης πρέπει να περάσουμε από το «εγώ» στο «εμείς».

Θα ξεχωρίσουν αυτοί οι οποίοι στην εποχή της απρόσωπης επικοινωνίας θα επιδιώξουν να προσωποποιήσουν το μήνυμά τους και θα πρέπει να αμειφθούν γι’ αυτό.

Στον ψηφοφόρο πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η ευθύνη του δεν τελειώνει τη μέρα των εκλογών, αλλά εκεί αρχίζει.

Δεν αρκεί να ψηφίζει στις εκλογές και να θυμάται τον ρόλο του ύστερα από πέντε χρόνια. Πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει αυτούς που ψήφισε, να δρα και να συμμετέχει στα κοινά.

Κάθε δήμος καλείται να αποκτήσει ρόλο στη σύγχρονη εποχή μέσα σε ένα θολό τοπίο που μεταβάλλεται άρδην και σε πόλεις που αλλάζουν μορφή διαρκώς. Εκεί πρέπει να διατηρήσει την ταυτότητά του και να αποφύγει τους στείρους μιμητισμούς γιατί τα διακυβεύματα του παρόντος και του μέλλοντος είναι μεγάλα.

Παναγιώτης Κωστόπουλος

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This