9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

Υποδέχθηκαν τους ξένους μαθητές με «ψωμί και αλάτι»

Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξ/πολης φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς από Ιταλία, Πορτογαλία,  Ρουμανία και Λετονία

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από το 11ο Δημοτικό Αλεξανδρούπολης η εβδομάδα φιλοξενίας 29 μαθητών και 14 εκπαιδευτικών πέντε σχολείων από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Πολωνία και την Λετονία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA229 που αφορά στην ανταλλαγή καλών πρακτικών αναφορικά με το θέμα του προγράμματος που είναι  η επαφή των μαθητών με τη Φύση. 

Η ιδέα της υλοποίησης του προγράμματος προήλθε από την κοινή συνειδητοποίηση όλων των εταίρων της έλλειψης της επαφής των μαθητών μας με τη Φύση και της σπουδαιότητας της κοινής προσπάθειας όλων μας να έρθουν κοντά της μέσα από μια πληθώρα δράσεων που θα υλοποιηθούν αυτά τα δύο χρόνια που διαρκεί το πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό, όλες οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν διαβίωση στη Φύση. Στα τέλη του Μαρτίου 2019  ήταν η σειρά του σχολείου μας να φιλοξενήσουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές και όψεις της ελληνικής εκπαίδευσης, της γενικής και τοπικής ιστορίας και κουλτούρας, να παρουσιάσουν τις εργασίες τους που αφορούσαν τις κοινές δράσεις του προγράμματος αναφορικά με το θέμα μας, να γνωριστούν μεταξύ τους και να αναπτύξουν φιλίες, καθώς οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών του σχολείου μας.

- Advertisement -

Η πρώτη ημέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους και στην επαφή τους με τα ήθη και έθιμα της περιοχής μας. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 11ου Δημοτικού σχολείου υποδέχτηκαν τους ξένους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με «ψωμί κι αλάτι», ένα έθιμο καλωσορίσματος  από την  περιοχή μας, τη Θράκη. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι Έλληνες μαθητές με τραγούδια, θεατρικά και παραδοσιακούς χορούς. Το απόγευμα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και το Εθνολογικό Μουσείο. Τις επόμενες τρεις ημέρες εκπαιδευτικοί και μαθητές μετακινήθηκαν στο Δάσος της Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου και διέμειναν σε ξενώνα της περιοχής. Έτσι, τους δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν για την σπουδαιότητα και την ιδιαιτερότητα του δάσους, να παρατηρήσουν τα μοναδικά αρπακτικά που ζουν εκεί, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, να πάρουν μέρος σε δράσεις επαφής με τη φύση όπως πεζοπορία -πρωινή και νυχτερινή- και ποδηλασία και να παρουσιάσουν τις δράσεις του προγράμματος που αφορούσαν α. την επίσκεψη σε υδροβιότοπο της περιοχής τους και β. την επίσκεψη σε δάσος για την ανίχνευση αποτυπωμάτων ζώων, οι οποίες υλοποιήθηκαν από όλα τα σχολεία πριν την συγκεκριμένη συνάντηση. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επισκέφτηκαν τα δύο μουσεία Μεταξιού στο Σουφλί όπου παρακολούθησαν στο ένα τη διαδικασία αναπήνισης, δηλαδή της αφαίρεσης της μεταξωτής κλωστής από το κουκούλι και στο άλλο τους δόθηκε η ευκαιρία να υφάνουν σε δικό τους μικρό αργαλειό ένα υφαντό. Ακόμη, επισκέφτηκαν τον Βυζαντινό Ναό της Κοσμοσώτηρας στις Φέρες, τον Φορέα Ενημέρωσης του Δέλτα του ποταμού Έβρου και το Δέλτα, όπου ενημερώθηκαν για τα πουλιά και τους ιδιαίτερους κανόνες που διέπουν την προστατευόμενη αυτή περιοχή, τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης – Μεσημβρίας, καθώς και τον αρχαίο ελαιώνα ηλικίας 2.500 ετών στη Μάκρη του Έβρου και το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» όπου ενημερώθηκαν για τον ξεχωριστό αυτόν καρπό που αφήνει έκδηλα το αποτύπωμα του στον χαρακτήρα της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Δεν παρέλειψαν φυσικά να περπατήσουν στους δρόμους της πόλης μας, να γνωρίσουν τα μνημεία της, να επισκεφτούν το Εκκλησιαστικό Μουσείο και τη Μητρόπολη και να γνωρίσουν τις ομορφιές της και τον πολιτισμό της. Τις δύο ημέρες που έμειναν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, οι μαθητές παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα του σχολείου μαζί με τα παιδιά που τους φιλοξενούσαν. 

 Τα συνεργαζόμενα σχολεία αποκόμισαν τα οφέλη που προκύπτουν από την πολιτιστική ανταλλαγή και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έφυγαν γεμάτοι γνώσεις και ωραίες αναμνήσεις από την επίσκεψη τους στο 11ο Δημοτικό Σχολείο, στην Αλεξανδρούπολη και στην  Ελλάδα. Συγχαίρουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την ενεργή συμμετοχή τους στις δράσεις του προγράμματος και στην υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλαν στο να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση καθώς και τους γονείς των μαθητών μας που με μεγάλη προθυμία και με διάθεση προσφοράς και αγάπης φιλοξένησαν τα 29 παιδιά από τις 5 χώρες του προγράμματος. Ευχαριστούμε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα μας για την παροχή γεύματος στους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς σε ταβέρνα της πόλης μας το τελευταίο βράδυ της συνάντησης καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Έβρος» για την παρουσία του στη γιορτή του σχολείου. 

Μέσα από τα προγράμματα κινητικότητας σχολείων της Ευρώπης χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των χώρων, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία για συνεργασία, καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών, σεβόμενοι ταυτόχρονα την  πολυπολιτισμικότητα των λαών που την απαρτίζουν.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το ΙΚΥ. 

Χαραλαμπίδου Σοφία 

Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας

11ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Εύθραυστες ισορροπίες

Η πανδημία απρόβλεπτων ιών, σε πολλούς τομείς, είναι ακόμη μπροστά μας

«ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ»

Ψήφισμα των Δημάρχων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης – Συγκροτείστε Υγειονομικά Κλιμάκια στα Τελωνεία Νυμφαίας Ροδόπης και Ορμενίου Έβρου

Σ’ ένα βουνό ανέβηκα

Σ' ένα βουνό ανέβηκα να πάρω λίγο αέρα βουνό που...

3 φορές στο βάθρο η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Έβρου Αλεξανδρούπολης!

Ο τρίτος αγώνας πανελληνίου πρωταθλήματος Motocrossπραγματοποιήθηκε στις 4-5/07 στην πίστα της Προσοτσάνης, Δράμας με συνδιοργανωτή την ΛΕ.Μ.Ε.

More Articles Like This