Η Δημογραφική κατάρρευση δεν επιτρέπει αύξηση εδρών για την Ελλάδα, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στα άλλα Κοινοτικά Όργανα – Το 1999 είχαμε 25 έδρες – Σήμερα πέσαμε στις 21 – Η φωνή της Ελλάδος στο εξωτερικό συνεχώς εξασθενεί
Εν όψει Ευρωεκλογών ας θυμηθούμε μερικές αλήθειες για την αξία του πληθυσμού σε σχέση με την πολιτική ισχύ των κρατών-μελών στην ΕΕ, αλήθειες που σπάνια συναντά κανείς σε δημοσιογραφικές αναφορές και αναλύσεις, πολύ δε περισσότερο σε πολιτικές ομιλίες και θέσεις.
Φέτος, λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, οι ευρωβουλευτές θα μοιρασθούν 701 έδρες, έναντι 751 ως τώρα, και θα προέρχονται από 27 κράτη, όχι 28 όπως ήταν τις προηγούμενες φορές.
Η μεταβολή αυτή επιφέρει αλλαγές στις έδρες που δικαιούνται οι χώρες στο Ευρωκοινοβούλιο βάσει του πληθυσμού τους.
Έτσι, «κερδισμένες» βγαίνουν οι κάτωθι χώρες, αφού θα στείλουν περισσότερους βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο: Γαλλία και Ισπανία από 5 επιπλέον έκαστη, 3 επιπλέον η Ιταλία και η Ολλανδία, 2 επιπλέον η Ιρλανδία, 1 επιπλέον η Πολωνία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Κροατία, η Εσθονία.
Στον ίδιο αριθμό Ευρωβουλευτών θα παραμείνουν η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Λεττονία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και φυσικά η Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι όσο περισσότερους ευρωβουλευτές διαθέτει μια χώρα τόσο μεγαλύτερη πολιτική ισχύ διαθέτει στο Ευρωκοινοβούλιο για να επιβάλλει απόψεις και θέσεις του άμεσου ενδιαφέροντός της.
Η Ελλάδα έχει σήμερα 21 έδρες (από το 2014), ενώ είχε 22 στην προηγούμενη θητεία (2009- 2014), 24 στη θητεία 2004-2009 και 25 από το 1999-2004.
Σε όλα τα όργανα της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Δήμων και των Περιφερειών, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή κ.ά., ο πληθυσμός είναι το μόνο κριτήριο βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες και επομένως η πολιτική ισχύς κάθε χώρας στα Ευρωπαϊκά όργανα.
Αυτή την απλή αλήθειας δείχνουν ότι δεν κατανοούν οι Κυβερνήσεις από το 2009 ως και σήμερα, που δεν εννοούν να λάβουν κανένα μέτρο ενίσχυσης των γεννήσεων, ενώ αντίθετα έχουν κατεδαφίσει όποιο δημογραφικό μέτρο είχε ληφθεί από το 1990 ως το 2009, και ειδικότερα τα μέτρα στήριξης προς τις πολύτεκνες οικογένειες.
Ακόμη και οι θέσεις των Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών στα όργανα της ΕΕ κατανέμονται με βάση τον πληθυσμό των κρατών-μελών.
Το πληθυσμιακό μέγεθος ως μέτρο αντιπροσωπευτικότητας και επομένως πολιτικής ισχύος στον σημερινό κόσμο είναι απολύτως παραδεκτό και λαμβάνεται ύπ’ όψιν σχεδόν σε όλα τα συγκροτημένα όργανα της διεθνούς κοινότητας.
Κι όμως, η απλή αυτή σκέψη δεν φαίνεται να αποτελεί βάση εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για μια χώρα όπως η Ελλάδα, για την όποια η διεθνής παρουσία και συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων πολλές φορές αποδεικνύεται ως καθοριστική για αποφάσεις που την αφορούν άμεσα.
Οι όποιες εθνικές στρατηγικές που έχουν κατά καιρούς επιδιωχθεί δεν είχαν ως απαραίτητο συστατικό την αύξηση του γηγενούς πληθυσμού και την άνθηση των γεννήσεων, ώθηση που θα προσέδιδε στη χώρα μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον ευρωπαϊκό και διεθνή πολιτικό διάλογο και στην προάσπιση των εθνικών της δικαίων.
Η απουσία πολιτικού διαλόγου γύρω από το θέμα της δημογραφίας και του πληθυσμού αφαιρεί από την εκάστοτε εθνική στρατηγική έναν πυλώνα επί του οποίου έπρεπε να εδράζεται η ενδυνάμωση της επροσώπησης της χώρας για την προώθηση των δικών της συμφερόντων.
Ακόμη και το πρόσφατο πόρισμα της Επιτροπής Δημογραφικού Προβλήματος της Βουλής απέτυχε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να αναδείξει και τη διάσταση της μείωσης της πολιτικής ισχύος στην ΕΕ και διεθνώς της χώρας μας, εξ αιτίας της δημογραφικής κατάρρευσης που συντελείται.
Αναμένουμε, στην πορεία προς τις εκλογές, τα κόμματα να θέσουν το δημογραφικό και την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας ως άμεση και πρώτη εθνική προτεραιότητα με όρους ικανούς να ανατρέψουν τη συντελούμενη δημογραφική κατάρρευση -αν όχι, δεν θα έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη και τώρα ότι η φωνή της Ελλάδος στο εξωτερικό, στο εξής, θα εξασθενεί όλο και περισσότερο.
Βασίλης Θεοτοκάτος
Δικηγόρος έ.τ.
Πρόεδρος Ανωτάτης Συνομοσπονδίας
Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ)