9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Ποιος έντιμος συμβιβασμός;

«Έντιμος Συμβιβασμός» υπάρχει μόνο σε περίπτωση ήττας σε πόλεμο – Για να περιορισθεί η ζημιά και για να παρηγορηθούμε 

 

Επειδή  αρκετά συχνά προβάλλεται από διαφόρους η ιδέα ότι θα έπρεπε να επιδιώξουμε «έναν έντιμο συμβιβασμό με την Τουρκία στο Αιγαίο», θεωρώ σκόπιμο να σημειώσω:

1. Ότι «έντιμος συμβιβασμός» ονομάζεται μόνο σε περίπτωση που είχαμε πολεμήσει και ηττηθεί η προσπάθεια να περιορίσουμε κατά δύναμη τη ζημιά και να παρηγορηθούμε.

- Advertisement -

2. Ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) είναι το αποτέλεσμα ενός ελάχιστα έντιμου και πολύ επώδυνου συμβιβασμού μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Μάλιστα, επί τη ευκαιρία εισηγούμαι να τα χαράσσουμε με κόκκινο χρώμα, για να θυμούμαστε τί τίμημα σε αίμα και ζωτικό χώρο πλήρωσε το έθνος μας, επειδή, για μία ακόμα φορά, επιδιώχθηκε έθνικός στόχος μέ πολιτική τάξη και λαό αφηνιασμένους σε τυφλό κομματικό αλληλοσπαραγμά. 

Με αδικαιολόγητη εθνική μυωπία στήριξαν τη μοίρα του Έθνους  αθωράκιστη στα ρευστά σχέδια επισφαλεστάτων «φίλων». 

Η συνθήκη της Λωζάνης, «ο έντιμος συμβιβασμός», προβλέπει ειδικό καθεστώς για τη μεγάλη εθνική μειονότητα της Κωνσταντινουπόλεως και τα αμιγώς από Έλληνες κατοικούμενα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. 

Αυτά για την Τουρκία.

Και για την Ελλάδα. Την εξαίρεση από την Ανταλλαγή των πληθυσμών των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης. 

Σήμερα η μουσουλμανική μειονότητα υπάρχει, αυξάνεται και βαθμιαία εκτουρκίζεται, ενώ οι Έλληνες στην Τουρκία εξαϋλούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι δείχνουν να είναι πρόθυμοι για μια διαπραγμάτευση και «έντιμο συμβιβασμό», με την προϋπόθεση η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει για ένα Αιγαίο μισό-μισό Ελλάδα-Τουρκία. 

Συμπέρασμα: Η Ελλάδα, τύχη αγαθή, έχει ένα απόλυτο γεωπολιτικό πλεονέκτημα: Της ανήκει ολόκληρο το Αιγαίο.

Η Τουρκία, τύχη κακή, έχει επίσης ένα σπουδαίο γεωπολιτικό πλεονέκτημα: τα στενά του Ελλησπόντου. 

Μόνον και με τα δύο αυτά εκατέρωθεν γεωπολιτικά πλεονεκτήματα στο τραπέζι μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να φανταστεί έναν πραγματικό συμβιβασμό.

Κ. Γ. Πολίτης

Πρέσβυς της Ελλάδος έ.τ.

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Στις 22 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα διανυκτερεύει στην Αλεξανδρούπολη

Στις 16 Απριλίου 2024 το Ολυμπιακό Φως γεννήθηκε ξανά στην Αρχαία Ολυμπία, και ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας...

More Articles Like This