Home / Κοινωνια / Όταν ο «Νικηφόρος» έδιωξε το «Barbaros»

Όταν ο «Νικηφόρος» έδιωξε το «Barbaros»

Η εφημερίδα «Εστία» αποκαλύπτει το άγνωστο θερμό επεισόδιο στην υφαλοκρηπίδα – Η χώρα μας ενημέρωσε τις Ξένες Δυνάμεις: «Θα τους κτυπήσουμε, αν το ξανακάνουν»  

 

Τον Οκτώβριο του 2018 το ερευνητικό πλοίο των Τούρκων «Μπαρμπαρός» επιχείρησε να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να πραγματοποιήσει παράνομες σεισμικές έρευνες σε τμήμα αυτής -σε εφαρμογή ήδη εκδοθείσης Navtex.

Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης δεν δίστασε ούτε στιγμή. Είχε προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές τους γείτονες και τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ για τις συνέπειες μίας τέτοιας απόπειρας. 

Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος σήμανε συναγερμός. το Πεντάγωνο απεφάσισε την ελεγχόμενη κλιμάκωση στο Αιγαίο και να στείλει φρεγάτα και κανονιοφόρο για να αντιμετωπίσει, με την συνδρομή και άλλων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, την πρόκληση. 

Πράγματι, η Ελλάς στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε με αποφασιστικότητα.

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε με επιμονή (harrasmcnt) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το απέτρεψε από τις έρευνες που σχεδίαζε να κάνει και μέ το κατάλληλο bullying το οδήγησε βιαίως «καροτσάκι» στην λαϊκή καθομιλουμένη, έκτός τών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδος.

Η παρενόχλησις προφανώς και περιελάμβανε την απειλή της βυθίσεως. Οι Τούρκοι αιφνιδιάσθηκαν. Δεν ανέμεναν αυτήν την αντίδραση.

Το Υπουργείο των Εξωτερικών και οι τηλεοπτικοί σταθμοί τους, με έκτακτα δελτία, επετέθησαν στην Ελλάδα κατηγορώντας την ότι …επεχείρησε και προεκάλεσε «κρίση στην Μεσόγειο». 

Για να γίνουν πειστικοί όμως υπεστήριξαν ψευδώς ότι το θερμό επεισόδιο έγινε σε «διεθνή ύδατα». 

Ουδέν αναληθέστερον. Το επεισόδιο είχε γίνει σε περιοχή κοντά στο απώτατο δυτικό όριο των τουρκικών διεκδικήσεων στον 28ο μεσημβρινό, πλησίον του Καστελόριζου.

Το ελληνικό Πεντάγωνο δεν χρειάσθηκε να κλιμακώσει περαιτέρω, γι’ αυτό και δεν επιβεβαίωσε ποτέ επισήμως το περιστατικό.

Ήθελε να στείλει σαφές μήνυμα προς την τουρκική πολιτική ηγεσία χωρίς να εξάψει όμως τα πολιτικά πάθη στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Έτσι το Υπουργείο Εξωτερικών περιορίσθηκε να χαρακτηρίσει «παράνομη» την Navtex της Άγκυρας, που έδιδε το δικαίωμα στο «Μπαρμπαρός» να …διακορρεύσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, ότι «έγινε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση». 

Μέχρις εκεί. Για την καταδίωξη του «Νικηφόρου Φωκά» προς το «Μπαρμπαρός» την όποια παρηκολούθησαν από απόσταση και διακριτικά ένα γερμανικό και ένα αμερικανικό πλοίο (συν ένα τουρκικό υποβρύχιο), το Υπουργείο Εξωτερικών σιώπησε. Δεν την επιβεβαίωσε, αλλά δεν την διέψευσε κιόλας. 

Ηκολούθησε εν τελεί το δόγμα, ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται για εσωτερική κατανάλωση. 

Οι γείτονες παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του υμετέρου Υπουργείου τους επέμειναν ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδος βάσει του διεθνούς δικαίου» και προέτρεψαν αλαζονικά την Ελλάδα «σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακρυά από συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», τελικώς το έλαβαν το μήνυμα. Δεν «πάτησαν» ξανά από τότε στην περιοχή.

Σήμερα, οκτώ μήνες μετά το άγνωστο αυτό επεισόδιο που απετέλεσε πρόβα τζενεράλε για σύρραξη μέλλοντος, υψηλόβαθμοι παράγοντες των Υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά στην «Εστία» ότι το επεισόδιο συνέβη.

Ότι ο «Νικηφόρος Φωκάς» κατεδίωκε και απέβαλε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι αρμόδιες αρχές επιβεβαιώνουν πράγματι το επεισόδιο για να υπογραμμίσουν την ελληνική αποφασιστικότητα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να πράξει το ίδιο σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδος κοντά στο χρυσοφόρο Καστελλόριζο τον Αύγουστο. 

Μετά τα Ίμια, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, όποιο κι αν είναι το κόστος. 

Ξένοι πρέσβεις οι οποίοι μετά το επεισόδιο του Οκτωβρίου εθορυβήθησαν και ρωτούν συχνά Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους τί θα κάνουν αν επαναληφθεί πρόκλησις τύπου «Μπαρμπαρός», λαμβάνουν στερότυπα την ίδια απάντηση τους τελευταίους δύο μήνες: «Θα τους κτυπήσουμε! Δεν έχουμε άλλη επιλογή!». Και σπεύδουν να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους.

Η Ελλάς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει μία τέτοια απόφασις στην οικονομία της Τουρκίας, έστω και αν εκεί εσχάτως η λίρα δείχνει να ανακτά την αξία της και τυχόν σύρραξις θα οδηγούσε την τουρκική οικονομία σε οπισθοδρόμηση.

Οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το σημείο που θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν και πάλι τετελεσμένα οι Τούρκοι. 

Πρόκειται για τον 28ο μεσημβρινό ο οποίος ευρίσκεται περίπου στο μέσον της Ρόδου και δυτικώτερα του Καστελλορίζου.

Εκεί εντοπίζεται το δυτικό όριο των τουρκικών γεωτρήσεων, μέ το ανατολικό να φθάνει στον 32ο μεσημβρινό, στα ανοικτά τής Πάφου.

Στην Αθήνα περιμένουν μετά βεβαιότητος κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητος στον αέρα του Αιγαίου (99 παραβιάσεις χθες επάνω από το Φαρμακονήσι), στα κυπριακά οικόπεδα 1,4,5 και 7, που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη προς εκμετάλλευσης ενώ εξετάζουν και τις πληροφορίες ότι το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο προχωρεί ανενόχλητο για να τρυπήσει, αν δεν τρύπα ήδη, τον κυπριακό βυθό στην ΑΟΖ, σε περιοχή μή αδειοδοτημένη. 

Το ισχυρίσθηκε και η τουρκική εφημερίς «Σαμπάχ», η οποία απέσυρε όμως την ανάρτησή της αμέσως. 

Κάτι που, πάντως, διαψεύδεται κατηγορηματικώς και από την κυπριακή κυβέρνηση και από άλλες δυνάμεις της Δύσεως.

Η «Εστία»