9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

«ΑΤΣΑΛΙΝΗ» ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

Πυκνώνουν οι επαφές μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ – Προχωρεί ο «εκσυγχρονισμός» των Στρατιωτικών Συμφωνιών – Η τελευταία Συμφωνία ήταν του 1990 και έληξε σε οκτώ χρόνια – Ζωηρό το ενδιαφέρον για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  

Με τη φράση του Τζέφρι Πάιατ «η δέσμευσή μας στην ελληνοαμερικανική αμυντική σχέση και στα θέματα ασφάλειας είναι ατσάλινη» επισφραγίστηκε, η συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μάλιστα στη συνάντηση αυτή, που έγινε στο Πεντάγωνο παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, είναι προφανές ότι δεν έμεινε σε ένα θεωρητικό επίπεδο αλλά προχώρησε σε βάθος, καθώς από τα λεγάμενα του κ. Πάιατ συζητήθηκε ο «εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών συμφωνιών» που έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι επερχόμενες κοινές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η από κοινού εργασία των δύο πλευρών για την απομάκρυνση της βυθισμένης βυθοκόρου («Όλγα») από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

- Advertisement -

Σε κάθε περίπτωση και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η εξέλιξη της χτεσινής συνάντησης είναι σημαντική και έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» την προηγούμενη Τετάρτη στις 17 Ιουλίου ότι βρίσκεται στα σκαριά νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγγύηση των συνόρων μας. 

Η σημασία του «εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών συμφωνιών» μεταξύ των δύο χωρών φανερώνεται και από το γεγονός ότι η τελευταία ουσιαστικά συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας είχε υπογράφει το 1990 και είχε διάρκεια οκτώ χρόνια.

Πάντως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρκέστηκαν να επισημάνουν με επίσημη ανακοίνωση ότι στη συνάντηση των κ. Παναγιωτόπουλου και Ρίκερ, παρουσία του κ. Πάιατ, «συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως ο Αμερικανός πρέσβης δεν έκρυψε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή και μάλιστα το έγραψε με έμφαση στα social media, όπου και αναφέρθηκε στην «ατσάλινη» δέσμευση για τη στρατιωτική ουσιαστικά συνεργασία των δύο χωρών.

Είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων του Φίλιπ Ρίκερ και με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στα Σκόπια.

-Δ-

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

3 φορές στο βάθρο η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Έβρου Αλεξανδρούπολης!

Ο τρίτος αγώνας πανελληνίου πρωταθλήματος Motocrossπραγματοποιήθηκε στις 4-5/07 στην πίστα της Προσοτσάνης, Δράμας με συνδιοργανωτή...

Πινγκ-πονγκ: 2οςστην Ελλάδα ο Κίμων Μήτκας

Ιδανικά ολοκληρώθηκε το τριήμερο ο τελικός του πανελληνίου πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης των παίδων στο Σ.Ε.Φ., με την ανάδειξη του...

Ψήφισμα φορέων της Ροδόπης για το κλείσιμο της Νυμφαίας

Η Κυβέρνηση να αφουγκρασθεί τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας της Θράκης Την...

Η αχαριστία γένους θηλυκού!!!

Απίστευτο περιστατικό αχαριστίας ανιψιάς προς τον γέροντα θετό της πατέρα, που τον έκλεισε σε Γηροκομείο στην Αλεξανδρούπολη – Ο Άρειος Πάγος ανακάλεσε...

Οι καλύβες στο Δέλτα Έβρου πάνε για νομιμοποίηση

Αισιοδοξία ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα – Έχουν συνταχθεί οι επιστολές που θα σταλούν στα αρμόδια Υπουργεία

More Articles Like This