9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Μία μαρτυρία που διασώθηκε μέχρι και τις …ημέρες μας

Πως η γέφυρα του ποταμού Εργίνη, με την παρατήρηση ενός Τσομπάνου, έγινε πιο φαρδιά, στην Επαρχία Μακράς Γέφυρας Ανατ. Θράκης

 

Το ιστορικό της αφήγησης είναι της μάνας μας Αγγελικής Μαγκοπούλου-Μιχαηλίδη το έτος 1993 ετών 99 εγγενήθη στο Κίρκιοι της Μακράς γέφυρας Αν. Θράκης το έτος 1894.

Παντρεύτηκε στο YAKUPBEY Γιακούμπεη της ίδιας επαρχίας , Μακράς γέφυρας.

- Advertisement -

Ένα μασάλι που θυμάμαι από τους μεγαλύτερους μου έλεγε το εξής. 

Όταν κατασκευάζανε την μεγάλη γέφυρα του ποταμού της Εργίνας και πριν φτάσουν στο ύψος της διαδρομής στέψης συνέβη μεταξύ ενός Τσομπάν και του Κάλφα του πρωτομάστορα της κατασκευής του Μεχμέτ Ουστά.

Ο άγνωστος Τσομπάνος βοσκούσε πάντα τα πρόβατά του κοντά στον Εργίνη ποταμό και παρακολουθούσε από κοντά το έργο κατασκευής της τότε μεγάλης γέφυρας η και των θεμελείων της.

Κάποια μέρα ακουμπούσε στη βέργα του με κοντά το κοπάδι του με τα πρόβατα, κάνει κριμάτσα κουνόντας το κεφάλι του προς τους εργάτες κατασκευαστές της οικοδομής της γέφυρας.

Τον βλέπει ο αρχιμάστορας ο κάλφας , που μουρμούριζε όπου τον φωνάζει να πάει κιοντά του αφού πληγε ο τσομπάνος τον ρωτά ο πρωτομάστορας.

-γιατί κούνησες το κεφάλι σου και τι έλεγες την στιγμή εκείνη

-θα σας πω την σκέψη μου αφέντιμ, λέγω από μέσα μου όταν τελειώσει η γέφυρα και θέλουν να περάσουν δεκάδες με σειρές αραμπάδων , αλόγων και πεζών ανθρώπων από τις δυο εισόδους της γέφυρας δεν θα μπορούν να χωρέσουν διότι ο δρόμος είναι πολύ στενός .

-Σκέφτηκε για λίγο κι ο πρωτομάστορας κ. Μεχμέτ Ουστά και βρίσκει την πολύ σωστή ιδέα του Τσομπάν.

Και του λέγει πραγματικά η ιδέα σας είναι πολύ σωστή συνεχάρει τον πτωχό βοσκό .

Έτσι αλλάζει τα σχέδια των διαστάσεων από τα θεμέλια ακόμη και έδωσε σχήμα μέχρι και σήμερα που υπάρχουν στα 6 περίπου μέτρα πλάτους.

Η κατασκευή της τότε μεγαλύτερης γέφυρας στο κόσμο έγινε σε 16 χρόνια 

Οι διαστάσεις τη γέφυρας είναι μήκος 1270 μ. Πλάτος 6μ.

Τοξωτές καμάρες 173 μ.

Η κατασκευή της έγινε επί Βασιλείας Σουλτάνου Β’ Μουρατ.

Σήμερα κλείνει τα 576 χρόνια από την κατασκευή της .

Έτσι πήρε μετά και η κοντινή τότε κωμόπολη από το όνομα της που λεγόταν Εργίνε σε Μακρά γέφυρα του νομού Αδριανουπόλεως Ανατολικής Θράκης Ευρωπαϊκής Τουρκίας .

Υ.Σ. Το έτος 2010 με 2011 κατασκευάστηκε νεότερη και σύγχρονη μεγάλη γέφυρα σε απόσταση ανατολικά της παλιάς γέφυρας στα 800 μ. περίπου.

Βασίλης Μιχαηλίδης

Ερευνητής – Λαογράφος

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This