Home / Κοινωνια / ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η Ε.Ε. ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η Ε.Ε. ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στα 15 ΔΙΣ ευρώ ανέρχονται τα έσοδα της Τουρκίας κάθε χρόνο – Χρηματοδοτεί τους εξοπλισμούς της – Μόνο αυτές οι κυρώσεις θα συνετίσουν την Άγκυρα, που συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί από πάνω 

 

Η στήριξη των μεγάλων Συμμάχων μας ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο στα λόγια, για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Από πλευράς ΗΠΑ, ακούμε μονότονα να επαναλαμβάνεται η διατύπωση, πως «οι υδρογονάνθρακες της Κυπριακής ΑΟΖ, πρέπει να μοιρασθούν ισότιμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Θαρρείς και η κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί ενιαίο Κράτος ενώ αναγνωρίζεται έτσι η Τουρκική διοίκηση της Βόρειας Κύπρου, δηλαδή τα κατεχόμενα εδάφη, από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Αλλά και από πλευράς της ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει δυστοκία στα μέτρα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καταλύει την εθνική κυριαρχία, ενός Κράτους-Μέλους της Ε.Ε.

Έτσι πέραν από τις φραστικές καταδίκες αυτή την στιγμή υπάρχει δυστοκία, στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, καθώς πάνω από 12 Κράτη της Ε.Ε. δεν επιθυμούν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Όπως έγραψε χθες η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, στα Κράτη-Μέλη που απέρριψαν προχθές κάθε συζήτηση στοχευμένων μέτρων, κατά ατόμων ή Τουρκικών Εταιρειών, περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, ενώ αρνητικές ήταν και οι τοποθετήσεις των Πρέσβεων της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας.

Γενικώς κράτη με τουρκόφωνους πληθυσμούς (βλέπε Γερμανία-Βουλγαρία) αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρωτοβουλία της Κομισιόν, κατά της Τουρκίας.

Την προσεχή Δευτέρα, στο Συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα συζητηθούν ξανά μέτρα κυρώσεων, που αφορούν την Διεθνή Πολιτική, την οικονομία,, την Ενέργεια, τις Μεταφορές, την Γεωργία και τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, που προβλέπουν μείωση κατά 145,8 εκατ. ευρώ της προενταξιακής Ευρωπαϊκής βοήθειας της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ το καθεστώς Ερντογάν, συνεχώς αποθρασύνεται και συνεχίζει τις γεωτρήσεις, με το έτσι θέλω, στην Κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας συγχρόνως, Κύπρο και Ελλάδα με πολεμική σύγκρουση.

Με λίγα λόγια, οι φίλοι και Σύμμαχοί μας, μας θυμίζουν για μία ακόμη φορά τους στίχους του «Ύμνου προς την Ελευθερίαν» (του Εθνικού μας Ύμνου) του Διονυσίου Σολωμού που γράφει γα την Ελλάδα:

***

«Μοναχή τον δρόμον επήρες, 

εξανάρθες μοναχή.

Δεν είναι εύκολες οι θύρες, 

εάν η χρεία τες κουρταλεί»

***

Όμως για εμάς, ένα μόνο σημείο στα πλαίσια των σχεδιαζόμενων κυρώσεων υπάρχει, το οποίο μπορεί πραγματικά να υποχρεώσει την Τουρκία, να κάνει πίσω.

Και αυτό δεν είναι άλλα από την προνομιακή σχέση που έχει δομήσει η Ε.Ε. για τα Τουρκικά προϊόντα, που εισάγονται στις χώρες των Κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελείως ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΑ.

Δηλαδή για να γίνει περισσότερο κατανοητό.

Τα Ελληνικά προϊόντα που μπαίνουν στην Τουρκία, πληρώνουν Δασμούς.

Τα Τουρκικά προϊόντα που έρχονται στην Ελλάδα, δεν πληρώνουν τίποτα.

Από αυτήν και μόνο την προνομιακή σχέση που έχει εξασφαλίσει από την Ε.Ε. η Τουρκία, έχει οφέλη κάθε χρόνο, που ανέρχονται στα 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ, και με τα οποία χρηματοδοτεί, όλες τις εξοπλιστικές της δαπάνες, μεταξύ αυτών και των S-400.

Είμαστε βέβαιοι, ότι αυτή την τόσο σημαντική λεπτομέρεια, την αγνοούν οι Έλληνες πολίτες.

Γι’ αυτό οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, θα πρέπει την προσεχή Δευτέρα, να επικεντρωθούν σ’ αυτό το συγκεκριμένο μέτρο.

Μόνο έτσι θα ζορισθεί το καθεστώς Ερντογάν και θα υποχρεωθεί να σεβασθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για να περισώσει την καταρρέουσα οικονομία της Τουρκίας, καθώς έρχονται και κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Σ. Κ.