9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΝ η Αμυντική Θωράκιση της Θράκης – ΔΕΥΤΕΡΟΝ η πληθυσμιακή Αναγέννηση της περιοχής – ΤΡΙΤΟΝ ο Διπλασιασμός εισακτέων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και – ΤΕΤΑΡΤΟΝ η συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, που είχε προτείνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης   

Η εκλογή δύο χριστιανών βουλευτών στον νομό Ροδόπης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ενός με τη σημαία της Ν.Δ. και ενός με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μια εξέλιξη που μας ανακουφίζει. Μια είδηση που μας χαροποιεί. 

Η απουσία εκπροσώπησης του χριστιανικού στοιχείου στην προηγούμενη Βουλή και η μονοπώληση της εκπροσώπησης του πληθυσμού από μουσουλμάνους βουλευτές συνιστούσε ένα αρνητικότατο προηγούμενο.

Ήταν ένα πολιτικό γεγονός που απαγορευόταν να επαναληφθεί. 

Ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, τον όμιλό μας Εστία Επενδυτική παρενέβησαν, καθεμία με τον δικό της τρόπο, στην προεκλογική εκστρατεία και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Το προξενείο απέτυχε να εκλέξει αυτή την φορά τρεις στους τρεις βουλευτές. 

Ωστόσο ας μη γελιόμαστε: Βασικός συντελεστής αυτής της δύσκολης πολιτικής ανατροπής λόγω των νέων πληθυσμιακών συσχετισμών ήταν ο ίδιος ο λαός της Θράκης και εν προκειμένω της Ροδόπης. 

Η συσπείρωσή του γύρω από το πρόσωπο του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, πρωτευόντως, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Χαρίτου, δευτερευόντως, υπήρξε συγκλονιστική. 

Ειδικώς γύρω από τον βουλευτή της Ν.Δ. συσπειρώθηκαν νεοδημοκράτες, κεντρώοι, αριστεροί, πασόκοι, εθνικιστές, οι πάντες. 

Ακόμη και μετριοπαθείς ψηφοφόροι της μειονότητας, πρώτη φορά μετά το 2000.

Η υποψηφιότητά του απέκτησε οικουμενικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και εκτοξεύτηκε στις 12.000 ψήφους. 

Το προξενείο, διαπιστώνοντας τη δυναμική του χριστιανού υποψηφίου, εγκατέλειψε γρήγορα την κούρσα, μολονότι σε αυτήν μετείχαν και ορισμένοι τοπικοί χριστιανοί «εφιάλτες», και γρήγορα έστρεψε την προσοχή του στην Ξάνθη, όπου απουσία του ισχυρού τοπικού παράγοντος από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Αλέξανδρου Κοντού ( για λόγους ανεξαρτήτως της θελήσεώς του) κατάφερε και εξέλεξε δύο μουσουλμάνους βουλευτές (έναν του ΣΥΡΙΖΑ και έναν του ΚΙΝ.ΑΛ.). 

Εν πάση περιπτώσει, η παρτίδα σώθηκε αυτή τη φορά χάρη στον πατριωτισμό των Ελλήνων. 

Διότι, αν περίμενε κανείς να συγκινηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να κινητοποιηθεί και να αποτρέψει νέο αρνητικό γεγονός, ακόμη θα ήταν στην αναμονή. Η κλήση μας θα προωθούνταν.

Παρά ταύτα εμείς δεν εφησυχάζουμε. 

Η μάχη κερδήθηκε, αλλά ο πόλεμος στη Θράκη συνεχίζεται και η Ελλάς, όλοι μας, βρίσκεται σε άμυνα. 

Αγωνιστήκαμε για να αποτρέψουμε, όχι για να «προελάσουμε», να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. 

Ο στόχος τώρα όμως πρέπει να είναι άλλος και οι κινήσεις πρέπει να είναι γρήγορες. 

Ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από παράγοντες του δημόσιου βίου που έχουν απόλυτη αίσθηση του κινδύνου που διατρέχει η περιοχή για το δέον γενέσθαι.

Δύο πρέπει να είναι οι μείζονες προτεραιότητες σε αυτή τη φάση.

Η αμυντική θωράκιση της Θράκης και η πληθυσμιακή αναγέννηση της Θράκης.

Η αμυντική θωράκιση της περιοχής πρέπει να ενταχθεί στη συνολική στρατηγική συμφωνία Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών που άρχισαν να διαπραγματεύονται με την Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Και καλύτερος τρόπος για τη θωράκισή της από τη συμμετοχή αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στο ενεργειακό hub που θα δημιουργηθεί στον λιμένα της Αλεξανδρουπόλεως δεν υπάρχει. 

Όσον αφορά τον πληθυσμό, θα πρέπει να καταστεί συνείδηση στην Αθήνα ότι λόγω της αθρόας μετανάστευσης νέων επιστημόνων η πλειονότης στη Θράκη κινδυνεύει να καταστεί μειονότης και η μειονότης χωρίς να αυξάνεται μπορεί να καταστεί πλειονότης.

Η λύση για αυτό είναι μία και άπαξ και περνά από τις αρμοδιότητες της Ανατολικοθρακιώτισσας στην καταγωγή (ο παππούς της από τις Σαράντα Εκκλησιές ήταν τελευταίος Ελλην μειονοτικός βουλευτής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης) Νίκης Κεραμέως.

Η λύση είναι ο διπλασιασμός των εισακτέων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εννοείται γιατί.

Σε τρίτο επίπεδο, επείγει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής που πρότεινε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην κυβέρνηση Σαμαρά, με πρώτο υπογράφοντα τον Κώστα Καραμανλή, για την εκπόνηση μιας συνολικής πολιτικής για τη Θράκη. 

Τότε δεν συγκροτήθηκε, ίσως είναι η ώρα.

Ταύτα και θα επανέλθουμε. 

Όπως προειδοποιήσαμε, δεν εφησυχάζουμε. Θα συνεχίσουμε να «ενοχλούμε». 

Ο αγών δεν εξαντλείται σε μια εκλογή και σε μια κάλπη. 

Το ζήτημά μας είναι η επικράτεια, όχι τα πρόσωπα μόνον. Τα πρόσωπα εντέλλονται να φυλάνε το φρούριο.

Μανώλης Κοττάκης

Latest News

Όταν η επιδημία της Πανώλης επέτρεψε την εξάπλωση του Ισλάμ

Ένα Ιστορικό γεγονός, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό – Το 542 μ.Χ. πέθανε από την Πανώλη το...

Έκπτωση 50%από ΔΕΥΑΑ για υιοθεσία αδέσποτων

Προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης να περιοριστεί η εγκατάλειψη των σκυλιών στους δρόμους Τα ζώα...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για τον ακριτικό Νομό μας, που μετά την Κρίση στον «φράχτη», δοκιμάζεται σήμερα από τον κορωνοϊό –...

Πολλά νερά κατεβαίνουν στον Άρδα από Βουλγαρία

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις – Σε κατάσταση επιφυλακής οι Υπηρεσίες του Ν. Έβρου Οι...

Και τα καφενεδάκια στα του Έβρου χρειάζονται στήριξη

Η περίπτωση της Αγρότισσας που είναι ιδιοκτήτρια Καφενείου στην Καβησσό Με επιστολή του προς...

More Articles Like This