9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Προτεραιότητα στα ελικόπτερα ή στα«F-35»;

Με το κόστος των 7 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων που αγοράζει η Ελλάδα, η Ολλανδία αγοράζει οκτώ (8) νέα μαχητικά «F-35»

 

Με το κόστος των 7 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R που κρίθηκαν ως το πλέον απαραίτητο οπλικό σύστημα που έπρεπε να προμηθευτούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, το πρώτο νέας κατασκευής μετά το 2008, (το αίτημα έχει εγκριθεί από την DSCA) η Ολλανδία αγοράζει 8 -ή και 9- stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35!

Αυτό αποκάλυψε, όπως έχουμε αναφέρει και εδώ, η Ολλανδή ΥΠΑΜ κα Ank Bijleveld, σε πρόσφατη συνέντευξή της, λέγοντας ότι «Η ολλανδική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την προμήθεια οκτώ ή εννέα ακόμη μαχητικών F-35A».

- Advertisement -

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «Ο τελικός αριθμός θα καθοριστεί από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, αλλά το υπολογιζόμενο κόστος της πρόσθετης αυτής προμήθειας 8 ή 9 μαχητικών, πέραν των 37 μονάδων που έχει ήδη παραγγείλει η Ολλανδία, ανέρχεται σε 600 έως 700 εκατομμύρια ευρώ»!

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο της οικονομικής αξίας της ελληνικής παραγγελίας για τα 7 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R είναι 600 εκατ. $!

Μιας προμήθειας που έχει προβληματίσει πολλούς στο ΥΠΕΘΑ αφού σίγουρα τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας σε επίπεδο οπλικών συστημάτων, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετά της ίδιας κατηγορίας S-70-B που επιχειρούν.

Υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσουν τα AB-212ASW. Συμφωνούμε. Είναι τόσο επείγουσα η δαπάνη;

Πώς το ΥΠΕΘΑ θεωρεί προτεραιότητα την αγορά του ελικοπτέρου παρά αυτή των F-35;  Για την αποφυγή «παρεξηγήσεων» να σημειώσουμε ότι τόσο τα ελικόπτερα, όσο και τα F-35 τα παράγει ο όμιλος της Lockheed Martin, άρα η παρέμβαση δεν γίνεται για να… «ευνοήσουμε» μια άλλη εταιρεία!

Τα 600 ή 700 εκατ. $ είναι ένα υπερπολύτιμο κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει να διατεθεί σε κατεπείγουσες ανάγκες (μια ελαφρά μεταχειρισμένη φρεγάτα FREMM με πενταετή υπηρεσία στο γαλλικό Ναυτικό τόσο κοστίζει, μαχητικά F-35, σύγχρονα ΤΟΜΑ κλπ_.

Οταν τα υποβρύχια Type 214, κλάσης Παπανικολής, επιχειρούν στο 50% των δυνατοτήτων τους λόγω έλλειψης κατάλληλων τορπιλών δεν αξίζει να διατεθεί το ποσό των 100-120 εκατ. ευρώ για σύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου;

Θα υπήρχαν κρυφά κόστη για την Ελλάδα σε περίπτωση παραγγελίας του μαχητικού; Φυσικά, ναι!

Αλλά σε πρώτη φάση η συντήρηση των μαχητικών θα μπορούσε να γίνει σε ιταλικό έδαφος (οι Ιταλοί έχουν και γραμμή παραγωγής στο έδαφός τους) ενώ εάν αυτή η συμφωνία συνδυαζόταν με δέσμευση της Ελλάδας για αγορά του εκπαιδευτικού Μ-346 θα μείωνε και άλλο το κόστος χρήσης των μαχητικών.

Είναι ζήτημα ύπαρξης της Ελλάδας ως σοβαρής στρατιωτικής δύναμης η απόκτηση μαχητικών stealth F-35 ή εν πάση περιπτώσει, μαχητικών ανώτερων από τα τουρκικά F-16, αν θεωρήσουμε ότι η Τουρκία αποβάλλεται οριστικά από το πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών και θα αναμένει μέχρι το 2030, την επιχειρησιακή ένταξη του εγχώριου μαχητικού TF-X…

pronews.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This