9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Προϊστορικά ευρήματα για πρώτη φορά στο Μουσείο Σαμοθράκης

Θα εκτεθούν και σε ημιυπαίθριο εκθεσιακό χώρο, ευρήματα από το προϊστορικό παρελθόν του νησιού

Τη βεβαιότητα ότι «από το επόμενο καλοκαίρι στη Σαμοθράκη θα υπάρχει ένα πολύ σύγχρονο μουσείο» εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού, Αθανάσιος Βίτσας. 

Αναφερόμενος στο ιστορικό των διαδικασιών που δρομολογήθηκαν για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας ότι για το έργο της εσωτερικής οργάνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου (επανέκθεση), απαιτούνταν οι σχετικές μελέτες και άδειες και αντίστοιχο μέτρο χρηματοδότησης και πως με μεγάλη προσπάθεια από πλευράς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας , ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τελικά επιτεύχθηκε η ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014 -2020.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, η υλοποίηση του έργου για τις πέντε νέες αίθουσες του Μουσείου, ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα και συνεχίζεται απρόσκοπτα.

«Η νέα έκθεση περιλαμβάνει μία ακόμα αίθουσα  την Αίθουσα Ε, όπου εκτίθενται για πρώτη φορά αντιπροσωπευτικά ευρήματα από το προϊστορικό και ιστορικό παρελθόν του νησιού εκτός του Ιερού των Μεγάλων Θεών και δύο νέες αρχιτεκτονικές αποκαταστάσεις, Ανάθημα Φιλίππου Γ΄ και Αλεξάνδρου Δ΄, Κτίριο Τελετουργικού Χορού, οι οποίες θα προστεθούν στις παλαιές αποκαταστάσεις της Αίθουσας Α΄. 

Προστίθεται επίσης και ένας νέος ημιυπαίθριος εκθεσιακός χώρος, αυτός του αιθρίου του Μουσείου, όπου θα εκτεθούν οι σημαντικότερες από τις επιγραφές που έχουν βρεθεί στο Ιερό των Μεγάλων Θεών αλλά και έξω από αυτό. 

Βασικός πυρήνας της έκθεσης παραμένει το Ιερό των Μεγάλων Θεών η παρουσίαση του οποίου ακολουθεί τα δύο στάδια της διαδικασίας της μύησης (Αίθουσες Γ και Δ), ενώ η παρουσίαση ευρημάτων από την αρχαία πόλη της Σαμοθράκης έχει συνδεθεί με την πορεία που ακολουθούσε ο υποψήφιος μύστης πριν την είσοδό του στο τέμενος».

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την εργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις προσπάθειες των Εφορειών Έβρου και Ροδόπης και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των προϊσταμένων τους. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού.

ert.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This