Είναι η μεγαλύτερη αναλογία σε ολόκληρη την Ευρώπη – Τι απαντά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, στην καταγγελία συμπολίτου, για τα εφημερεύοντα-διανυκτερεύοντα φαρμακεία στην πόλη
Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Έβρου πήραμε και δημοσιεύουμε την κατωτέρω επιστολή.
***
Αγαπητέ κύριε Κονδύλη,
Στις 18-07-2019 δημοσιεύσατε στην εφημερίδα σας άρθρο με τίτλο «ΛΙΓΟΣΤΑ ΤΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ», το οποίο περιλαμβάνει αυτούσια «καταγγελία» συμπολίτη μας σχετικά με την αδυναμία του να εξυπηρετηθεί από το εφημερεύον φαρμακείο.
Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα σας ουσιαστικά παίρνει θέση, μιλώντας για «αιτήματα πολλών συμπολιτών μας», τα οποία, βέβαια ουδέποτε μας μεταβίβασε κι ουδέποτε φθάσανε στον φαρμακευτικό Σύλλογο Έβρου και μας καλείτε να αντιμετωπίσουμε με «πνεύμα λογικής και καλής διάθεσης το υφιστάμενο πρόβλημα».
Ας δούμε αρχικά την ίδια την «καταγγελία» του κ. Σουσαμίδη, η οποία ξεκινάει με ένα ουσιαστικό σφάλμα. Αναφέρει ότι τη Δευτέρα 08-07-2019 πήρε εξιτήριο από το ΠΓΝΑ και χρειάστηκε κάποια «απαραίτητα φάρμακα» κι επειδή εφημέρευε το φαρμακείο της Ν. Χιλής, αδυνατούσε να μεταβεί εκεί για να τα προμηθευτεί.
Μόνο που τη Δευτέρα 08-07-2019 δεν εφημέρευε το φαρμακείο του κυρίου Τσιντικίδη στην Ν. Χιλή, αλλά δύο φαρμακεία στο κέντρο της Αλεξανδρουπόλεως (Σ.φ. Αχτσή Α. – Αχτσής Σ., Λ. Δημοκρατίας 152 και Μυρμιλιάγκος, Βενιζέλου 48).
Το φαρμακείο του κυρίου Τσιντικίδη εφημέρευε την Τρίτη 9-7-2019. Και θα υποθέταμε ότι απλά δε διάβασε σωστά τις καταστάσεις, αν δεν ισχυριζόταν ότι κάποιος γνωστός του διαπίστωσε ότι είχε ουρά το (μη) εφημερεύον φαρμακείο στη Ν. Χιλή, η οποία μάλιστα «έκλεισε το δρόμο».
Καλό είναι να μην επινοούμε φανταστικές ιστορίες για λόγους εντυπώσεων.
Στη συνέχεια αναφέρεται με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο στους φαρμακοποιούς εν γένει όσο και στον φαρμακευτικό Σύλλογο, που δείχνουν εμπάθεια που ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε από πού μπορεί να εκπορεύεται.
Στα πιο γενικά τώρα για να ενημερωθούν οι αναγνώστες σας:
• Τα φαρμακεία έχουν διττό ρόλο ως εμπορικά καταστήματα, αλλά και ως χώροι Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Γι αυτό έχουν μια μοναδικότητα ως ιδιωτικές επιχειρήσεις να υποχρεώνονται έκτου νόμου να είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, ακόμη και σε ώρες και μέρες με μηδαμινή εμπορική κίνηση και χωρίς καμία υπερωριακή αμοιβή, η οποία, όμως, υφίσταται σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
• Οι εφημερίες των φαρμακείων εκδίδονται με την φροντίδα του εκάστοτε Φαρμακευτικού Συλλόγου, εγκρίνονται όμως από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος και αποφασίζει για την επάρκεια των εφημερευόντων ανά περιοχή.
• Όλα τα φαρμακεία κάθε πόλης ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να συμμετέχουν στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις ΙΣΟΤΙΜΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φαρμακείο πρέπει εκ του νόμου να κάνει τον ίδιο αριθμό εφημεριών, ανεξαρτήτως της θέσης του.
• Η Ν. Χιλή ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης και τα φαρμακεία της Ν. Χιλής συμμετέχουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εκ του νόμου στις εφημερίες Το πολεοδομικό συγκρότημα της Αλεξανδρούπολης διαθέτει 60 φαρμακεία, με αναλογία ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, την πυκνότερη αναλογία σε όλη της Ευρώπη.
Υπάρχει τουλάχιστον ένα φαρμακείο σε κοντινή απόσταση από κάθε σπίτι της πόλης μας.
• Όπου και να βρίσκεται το εφημερεύον φαρμακείο είναι αδύνατον να είναι προσβάσιμο με τα πόδια από όλους τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και των προαστίων αυτής.
Το ίδιο θα συνέβαινε αν εφημέρευαν περισσότερα του ενός φαρμακεία. Μάλιστα, τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, που υπάρχει αυξημένη ανάγκη είναι 2 (δύο) φαρμακεία ανοιχτά για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
• Η έννοια του εφημερεύοντος φαρμακείου έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των εκτάκτων, σοβαρών κι επειγόντων περιστατικών τις ώρες και ημέρες που η αγορά είναι κλειστή. Σε μια τέτοια περίπτωση, που προφανώς θα είναι σπάνια για τον καθένα, ίσως χρειαστεί να μετακινηθεί προς το εφημερεύον φαρμακείο με αυτοκίνητο ή ταξί, καθώς είναι αδύνατον να εφημερεύει ένα φαρμακείο κάτω από κάθε σπίτι.
• Το ΠΓΝΑ είναι 6 χλμ έξω από την πόλη και είναι προφανές ότι δεν είναι προσβάσιμο σε κανέναν με τα πόδια. Γιατί δε βλέπουμε αντίστοιχες καταγγελίες για αυτό το γεγονός; Γιατί δεν πρότεινε ο αγαπητός δικηγόρος του καταγγέλοντος να διεκδικήσει τα χρήματα για τη μετάβαση στο νοσοκομείο;
• Κατά τις αργίες και τις περασμένες ώρες, όπου δε λειτουργούν οι δομές του ΠΕΔΙ και των ΤΟΜΥ, δεν υπάρχει καμία Δημόσια Δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εντός της πόλης, εκτός από το εφημερεύον φαρμακείο.
• Σε πόλεις όπως η Ρώμη, το Λονδίνο και η Βιέννη, με εκατομμύρια κατοίκους, εφημερεύουν 3-4 φαρμακεία. Στην Αλεξανδρούπολη των 60.000 πόσα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά;
• Σε αντίστοιχου μεγέθους πόλεις της Ελλάδας, υπάρχει επίσης ανάλογος με την Αλεξανδρούπολη αριθμός εφημερευόντων.
• Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι κανένα πραγματικά σοβαρό περιστατικό δεν έμεινε χωρίς να εξυπηρετηθεί από το εφημερεύον φαρμακείο, ενώ και η Συνεταιριστική μας Φαρμακαποθήκη είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για να εφοδιάσει το εφημερεύον με ό,τι έχει εξαντληθεί ή είναι σπάνιο και δεν το έχει σε άμεση διαθεσιμότητα.
Είμαστε πάντα στη διάθεση κάθε πολίτη που έχει οποιοδήποτε ζήτημα ή παράπονο σε σχέση με τη λειτουργία των φαρμακείων και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε καλόπιστο σχόλιο.
Με εκτίμηση,
Για τον Φ.Σ.Έβρου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τερζής Αναστάσιος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αποστόλου Ιωάννης