9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

30 αποσπασμένοι συνοριοφύλακες φεύγουν από τον Έβρο ;

Ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται ραγδαία οι ροές λαθροπροσφύγων που μας έρχονται τελευταία μέσω θαλάσσης στην Αλεξανδρούπολη, από τις τουρκικές ακτές

 

Tην επιστροφή 30 αποσπασμένων συνοριοφυλάκων του Έβρου στις οργανικές τους θέσεις στην Αθήνα, διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από την Νέα Δημοκρατία.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η συγκεκριμένη διαταγή και πέρα από αυτο δημιουργεί πρόβλημα στη συνολική λειτουργία της Συνοριοφυλακής στον Έβρο καθώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, παραμένει σε έξαρση ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχηματισμού που διοικεί την Ελλάδα.

Ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη δε, το ζήτημα μετατοπίζεται και στα θαλάσσια σύνορα της, αφού ολοένα αυξάνονται οι βάρκες που στέλνουν οι διακινητές από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα μέσω του διαύλου που οδηγεί στο Θρακικό Πέλαγος. 

Παρέμβαση Δημοσχάκη για το Μεταναστευτικό

Άλλωστε, ο βουλευτής της ΝΔ στον Έβρο Αναστάσιος Δημοσχάκης, όντας στην Αντιπολίτευση είχε πολλάκις ενημερώσει τη Βουλή και το κόμμα του για το συγκεκριμένο ζήτημα, συνεπώς θα έπρεπε η σημερινή κυβέρνηση  να έχει εικόνα.

Πάντως, ο κος Δημοσχάκης επενέβη για το συγκεκριμένο θέμα (τη διακοπή των αποσπάσεων) στην συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και «ζήτησε να εξεταστεί με πνεύμα δικαίου το αίτημα της προσφυγής 28 αστυνομικών που είναι αποσπασμένοι από το 2012 στα ΤΣΦ Έβρου & επανέρχονται λίαν συντόμως στην Αττική προκειμένου να ενισχυθεί η ΓΑΔΑ σε βάρος της ασφάλειας της ακριτικής περιοχής δημιουργώντας κοινωνικά προβλήματα σε ισάριθμες οικογένειες», όπως αναφέρει στο ενημερωτικό του δελτίο.

Από το ίδιο δελτίο, πληροφορούμαστε ότι τα θέματα συζήτησης των δύο πολιτικών ήταν «η ειρηνική εισβολή που δέχεται η Ελλάδα στα χερσαία σύνορά της στον Έβρο, η φρούρηση των οποίων έχει αφεθεί στη φιλοτιμία & φιλοπατρία των Αστυνομικών γενικά, η αύξηση των μέτρων φρούρησης αυτών & αποτροπή της παραβίασης τους ενισχύοντας τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) του ακριτικού & νευραλγικού Νομού με επαρκές στελεχιακό δυναμικό από άλλες Υπηρεσίες της Χώρας στο πλαίσιο του πετυχημένου επιχειρησιακού Σχεδίου ΑΣΠΙΔΑ, η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών & εφοδιασμού αυτών με τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα & οχήματα και η αύξηση των οργανικών θέσεων των ΤΣΦ προκειμένου να καλυφθούν αυτές σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τις ετήσιες γενικές μεταθέσεις & να σταματήσει η απαράδεκτη απόσπαση αστυνομικών  με έξοδα δικά τους ή του δημοσίου».

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό 

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα όσον αφορά το μεταναστευτικό ιεραρχήθηκαν στη συνάντηση που είχε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη σύσκεψη, στη συνέχεια με την παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Κουμουτσάκου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. 

Οι έξι προτεραιότητες σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις οποίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους το αμέσως επόμενο διάστημα είναι:

– Η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

– Η ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια. 

– Η αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

– Η πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών. 

– Η ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες. 

– Η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Προηγούμενο άρθροΕπί τέλους ευπρέπεια
Επόμενο άρθροΤετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This