9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η Αρχαιολογική σκαπάνη πρέπει να προχωρήσει συστηματικά, όχι μόνο στην έρευνα των κλασικών χρόνων, αλλά και στην ανάδειξη ευρημάτων της Παλαιοντολογικής περιόδου – Πέρασμα Λαών και Πολιτισμών ήταν ο Έβρος

 

Είναι απέραντοι οι Αρχαιολογικοί Θησαυροί που κρύβονται στον ακριτικό Νομό Έβρου, για τους οποίους όμως η Αρχαιολογική σκαπάνη δεν έλαβε την εντολή της Αθήνας, για να τους φέρει στο φως.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, από την πρώτη ημέρα της εκδοτικής της ζωής, πριν από 75 ολόκληρα χρόνια, ζητούσε να διενεργηθούν ανασκαφικές εργασίες, σε συγκεκριμένα σημεία, που περιγράφονται από τους ιστορικούς συγγραφείς, για να αναδειχθεί εκτός των άλλων και ο σημαντικός Θρακικός πολιτισμός, που διεκδικείται σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα από την Βουλγαρία.

- Advertisement -

Ας μην ξεχνούμε ότι ο Έβρος υπήρξε πέρασμα Λαών και Πολιτισμών, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Κι όμως η Αρχαιολογική σκαπάνη δεν καταδέχθηκε ακόμα να προχωρήσει σε έρευνες π.χ. στην περιοχή του Δορίσκου, όπου είχαν στρατοπεδεύσει για να καταμετρηθούν τα στρατεύματα του Ξέρξη.

Όμως το Αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δεν πρέπει να εστιάζεται μόνον στους Κλασικούς χρόνους.

Στον Έβρο έρχονται κατά καιρούς στην επιφάνεια, μεγάλης σπουδαιότητος, ευρήματα από την Παλαιολιθική ακόμα εποχή.

Όπως αυτά που μας έστειλε σε φωτογραφίες, ο συνεργάτης της Εφημερίδος μας, Ιστορικός Ερευνητής κ. Βασίλης Μιχαηλίδης από το Φυλακτό Έβρου.

Στο σημείωμα που συνοδεύει το φωτογραφικό υλικό μας γράφει:

«Από την πολύχρονη έρευνα που έκανα στην περιοχή Τυχερού-Φυλακτού, πέραν των απολιθωμάτων, ψαριών και καβουριών, που αποδεικνύουν ότι κάποτε εδώ ήταν θάλασσα, εντόπισα και τρεις λίθινους χειροπελέκεις δηλαδή παλαιολιθικά εργαλεία.

Οι μετρήσεις των Αρχαιολόγων, υπολογίζουν την ηλικία αυτών των λίθινων εργαλείων, από 1,7 εκατομμύρια χρόνια, έως 350.000 χρόνια, σύμφωνα και με τον Καθηγητή Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκη.

Αυτοί λοιπόν και πολλοί άλλοι Αρχαιολογικοί θησαυροί του Έβρου, παραμένουν μέχρι σήμερα, άγνωστοι και ανεκμετάλλευτοι, ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν, εκτός των άλλων, και πόλους μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Εμείς πάντως ευχόμαστε υγεία στον ακούραστο ερευνητή κ. Βασίλη Μιχαηλίδη για να συνεχίσει το έργο του.

Σ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θα υπάρξουν οφέλη από την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξ/πολης;

Η χερσαία ζώνη, κάτω από τον Φάρο, θα δοθεί προίκα στον μελλοντικό ξένο επενδυτή;

«Συντονιστείτε» για τα καύσιμα στο αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης έκανε την κίνησή του, μετά το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - Περιμένουμε τώρα τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο...

Αθώοι οι τέσσερις αγρότες των Φερών

Είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του τέως Υφυπουργού Γεωργίας, Παναγιώτη Σγουρίδη Αθώοι, και μάλιστα με εισαγγελική...

Εμείς δεν στήσαμε καμπαναριό στο Τέμενος Βαγιαζήτ

Ας εφαρμόσουμε «Συμμετρική Διπλωματία» μετά… Δώρων – Η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως...

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Ξάνθη

Είναι μία «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και δεν μπορούμε να την σβήσουμε – Ανησυχητικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

More Articles Like This