9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, June 28, 2025

ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ; 

Η Τουρκία παραμένει το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ, παρά τον εξευτελισμό που δέχεται από τον Ερντογάν – Τί σχεδιάζει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό; – Θύματα θα είναι η Κύπρος και η Ελλάδα;

Ο Εκπρόσωπος του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου δήλωσε πριν από λίγες ήμερες ότι η εξόρυξη τών υδατανθράκων πού βρέθηκαν στην ΑΟΖ της νήσου θα αρχίσει μετά το 2020, χωρίς να δικαιολογήσει το γιατί. 

Κανονικά, αν υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα, θα έπρεπε να ανακοινώσει την παραπάνω απόφαση η ανάδοχος εταιρεία- η δήλωση του εκπροσώπου είναι πολιτική και προφανώς δεν παραπέμπει σε τεχνικούς λόγους, αφού είπε περαιτέρω ότι είναι πολύ ευχαριστημένος πού οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί ExxonMobil (ΗΠΑ) και Total (Γαλλία) παραμένουν στην ΑΟΖ, παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

- Advertisement -

Η παραπάνω πολιτική απόφαση ξενίζει, γιατί παράλληλα εκδηλώθηκε πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, υπό την αιγίδα του, για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα· αυτό γίνεται δύο χρόνια, μετά τις τελευταίες συνομιλίες των δύο κοινοτήτων, που απέτυχαν λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της δουλικότητας των Τουρκοκυπρίων, που πειθήνια ακολουθούν τις εντολές της. 

Η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ υποδηλώνει παρέμβαση των ΗΠΑ, που προφανώς εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. 

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Τραμπ αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400, πού ήδη βρίσκονται στο έδαφος της, παρά τις παλαιότερες απειλές του και παρά την ύπαρξη σχετικού νόμου και τις πιέσεις της αμερικάνικης Γερουσίας.

Η Τουρκία παραμένει το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ, παρά την συμμαχία της με την Ρωσία, που θεωρείται ο κύριος εχθρός της υπερδύναμης και τη διεθνή απομόνωσή της, λόγω της διαρκούς καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των πολεμικών απειλών που εκπέμπει προς Κύπρο, Ελλάδα και χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Εξάλλου η Τουρκία ζητάει συνεκμετάλλευση με την Κύπρο του φυσικού αερίου της, παραμερίζοντας το ψευτοκρατίδο των Τουρκοκυπρίων και εκτελώντας παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου.

Είναι βέβαιο ότι οι τυχόν νέες συνομιλίες του ΟΗΕ και των δύο κυπριακών κοινοτήτων θα αποτύχουν, γιατί η Τουρκία δεν επιθυμειτή συνένωση βορείου και νοτίου Κύπρου, σε μία διζωνική ομοσπονδία ή και σε ένα κράτος, γιατί θέλει να καταβροχθίσει ολόκληρο το νησί, τώρα μάλιστα που ανακαλύφθηκε το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ του.

Το σημερινό καθεστώς την εξυπηρετεί περισσότερο, γιατί μέσω του ψευδοκράτους στο βόρειο τμήμα τού νησιού και του κατοχικού στρατού που διατηρεί εκεί, ελέγχει και την βόρεια Κύπρο και επεμβαίνει στρατιωτικώς και παρανόμως και στην νότια Κύπρο και δή στην πολύτιμη ΑΟΖ της.

Άλλωστε εξήγγειλε την τουριστική αξιοποίηση της περίκλειστης Αμμοχώστου και αυτό είναι ενδεικτικό των σχεδιασμών της για ολόκληρο το νησί.

Ματαιοπονούν ο  ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, αν νομίζουν ότι θα πετύχουν τυχόν νέες συνομιλίες και θα εγκαθιδρύσουν ένα ενιαίο κράτος, χωρίς κατοχικό στρατό χιλιάδων και χωρίς επεμβάσεις της ερντογανικής δικτατορίας.

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Τουρκίας είναι γνωστά και τα περιγράφουν καθημερινά ο δικτάτορας Έρντογάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τα λοιπά φερέφωνά του. Θέλει να έχει τον πρώτο λόγο στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία.

Το Αιγαίο το θέλει ολόκληρο δικό της -έχει γαρ πετρέλαιο και φυσικό αέριο- με τη νέα ΑΟΖ της, που επιχειρεί να χαράξει με τη Λιβύη και η οποία εξαφανίζει το Καστελόριζο, την Κρήτη και την Κύπρο· θέλει και τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, και ποιος ξέρει τί άλλο.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν επεμβαίνουν, αν και ο δικτάτορας τις εμπαίζει και τις λοιδορεί συνεχώς, αποθρασύνει την ερντογανική δικτατορία, που ζητεί να ανασυστήσει την οθωμανική αύτοκρατορία.

Αυτή η κατάσταση, με την καθημερινώς ταπεινούμενη υπερδύναμη-ΗΠΑ, δεν μπορεί να διαρκέσει και άλλο.

Ο πρόεδρος Τραμπ και το Κογκρέσο οφείλουν να ξυπνήσουν και να αντιδράσουν. 

Καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μακαρίως κοιμάται τον ύπνο της ευημερίας και της γλυκιάς ζωής. 

Φοβούμαι ότι με τον ΟΗΕ μπροστά κάτι μαγειρεύουν οι ΗΠΑ και ίσως και άλλοι «σύμμαχοι», με θύματα την Κύπρο και την Ελλάδα, για να ανταμείψουν την Τουρκία και να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και στη Δύση. 

Τί θα ζητηθεί από τις δύο χώρες; Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου οπωσδήποτε, στρατιωτικές διευκολύνσεις, εδάφη, νησιά, πρόσδεση στο άρμα της Τουρκίας.

Προφανώς ο ελληνικός λαός και κυρίως εμείς πού ψηφίσαμε Νέα Δημοκρατία και της δώσαμε πολλά συγχωροχάρτια για να φύγει η κομουνιστική κυβέρνηση, δεν θα δεχθούμε μείωση της εθνικής κυριαρχίας, μοίρασμα του Αιγαίου και τών γνωστών ενεργειακών πόρων, θυσίες χάριν της Τουρκίας και των ΗΠΑ. 

Στηρίζουμε την κυβέρνηση, που αρνήθηκε στις ΗΠΑ να στείλει μία φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο και την καλούμε να διαπραγματευθείς σκληρά την ανανέωση της συνθήκης για τη Σούδα και να λάβει ανταλλάγματα για την εθνική άμυνά μας.

Και θυμίζουμε σε όλους την παροιμία: Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών,

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών

Aegean
Saturday, June 28, 2025

Latest News

Ο ΘΡΑΚΗ FM ακούγεται δυνατά έως την Φινλανδία!

Το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού έφτασε από τον Έβρο μέχρι το Πόρβο, δηλαδή 2.100 χιλιόμετρα μακριά! - Μήνυμα του...

More Articles Like This