9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020

Δύο (2) χρόνια μετά την θεομηνία στη Σαμοθράκη

Ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όταν η μεγάλη καταιγίδα χτύπησε το νησί – Δύο χρόνια μετά, οι «πληγές» κλείνουν με πολύ αργό ρυθμό

Ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όταν η μεγάλη καταιγίδα που έπληξε το νησί της Σαμοθράκης, ανέτρεψε την καθημερινότητα των κατοίκων. Η ισχυρή νεροποντή θα άφηνε ξοπίσω της συντρίμμια.

Μάλιστα, στην αρχή της θεομηνίας, ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, σε έκτακτη παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, είχε ζητήσει τότε από τους κατοίκους του νησιού να παραμείνουν τα σπίτια τους και να μη βγουν από αυτά για κανένα λόγο.

- Advertisement -

Οι καταστροφές, ειδικά στη Χώρα της Σαμοθράκης ήταν ανυπολόγιστες, καθώς τότε «κατέβηκε χωρίς υπερβολή το βουνό». Ένας τοίχος του δημαρχείου είχε καταρρεύσει, ενώ οι λάσπες μπήκαν στο κτήριο και κατέστρεψαν όλη την υλικοτεχνική υποδομή. Ανάλογη καταστροφή είχε υποστεί και το κέντρο υγείας του νησιού.

Εν τω μεταξύ, απόλυτη καταστροφή είχε υποστεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, και η αποθήκη φαρμάκων στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί.

Το νησί είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και του στρατού, επιχειρούσαν στο νησί, ώστε να κατορθώσουν να ανοίξουν οι δρόμοι, καθώς το οδικό δίκτυο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα. 

Για το λόγο αυτό μάλιστα, τα σχολεία του νησιού παρέμειναν κλειστά όλη την εβδομάδα.  

Επιπλέον σοβαρό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι με το νερό, καθώς το δίκτυο ύδρευσης υπέστη σοβαρές βλάβες. 

Δυνάμεις (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού αλλά και της Περιφέρειας μετέβησαν στη Σαμοθράκη για να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού.

Το σήμερα

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την θεομηνία που άφησε πίσω της εικόνες βιβλικής καταστροφής, η Σαμοθράκη προσπαθεί να μπει σε κανονικούς ρυθμούς, μετά και το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε τον περασμένο Αύγουστο με τις επιπλοκές στην ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με την Αλεξανδρούπολη.

Ο νέος δήμαρχος Σαμοθράκης, Νίκος Γαλατούμος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, είχε δηλώσει πως προχωρούν οι απαραίτητες προετοιμασίες ενόψει χειμώνα, για να οχυρωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το νησί.

Άλλωστε, πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί για αυτοψία των έργων, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θανάση Τσώνη.

Μ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This