9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

Δύο (2) χρόνια μετά την θεομηνία στη Σαμοθράκη

Ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όταν η μεγάλη καταιγίδα χτύπησε το νησί – Δύο χρόνια μετά, οι «πληγές» κλείνουν με πολύ αργό ρυθμό

Ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όταν η μεγάλη καταιγίδα που έπληξε το νησί της Σαμοθράκης, ανέτρεψε την καθημερινότητα των κατοίκων. Η ισχυρή νεροποντή θα άφηνε ξοπίσω της συντρίμμια.

Μάλιστα, στην αρχή της θεομηνίας, ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, σε έκτακτη παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, είχε ζητήσει τότε από τους κατοίκους του νησιού να παραμείνουν τα σπίτια τους και να μη βγουν από αυτά για κανένα λόγο.

- Advertisement -

Οι καταστροφές, ειδικά στη Χώρα της Σαμοθράκης ήταν ανυπολόγιστες, καθώς τότε «κατέβηκε χωρίς υπερβολή το βουνό». Ένας τοίχος του δημαρχείου είχε καταρρεύσει, ενώ οι λάσπες μπήκαν στο κτήριο και κατέστρεψαν όλη την υλικοτεχνική υποδομή. Ανάλογη καταστροφή είχε υποστεί και το κέντρο υγείας του νησιού.

Εν τω μεταξύ, απόλυτη καταστροφή είχε υποστεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, και η αποθήκη φαρμάκων στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί.

Το νησί είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και του στρατού, επιχειρούσαν στο νησί, ώστε να κατορθώσουν να ανοίξουν οι δρόμοι, καθώς το οδικό δίκτυο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα. 

Για το λόγο αυτό μάλιστα, τα σχολεία του νησιού παρέμειναν κλειστά όλη την εβδομάδα.  

Επιπλέον σοβαρό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι με το νερό, καθώς το δίκτυο ύδρευσης υπέστη σοβαρές βλάβες. 

Δυνάμεις (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού αλλά και της Περιφέρειας μετέβησαν στη Σαμοθράκη για να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού.

Το σήμερα

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την θεομηνία που άφησε πίσω της εικόνες βιβλικής καταστροφής, η Σαμοθράκη προσπαθεί να μπει σε κανονικούς ρυθμούς, μετά και το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε τον περασμένο Αύγουστο με τις επιπλοκές στην ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με την Αλεξανδρούπολη.

Ο νέος δήμαρχος Σαμοθράκης, Νίκος Γαλατούμος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, είχε δηλώσει πως προχωρούν οι απαραίτητες προετοιμασίες ενόψει χειμώνα, για να οχυρωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το νησί.

Άλλωστε, πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί για αυτοψία των έργων, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θανάση Τσώνη.

Μ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

«Μαύρη» προπαγάνδα ξένων κέντρων για ανοιχτά σύνορα

Δυσαρεστημένες ΜΚΟ, Τουρκικό Κράτος και Ευρωπαίοι Αριστεροί κατηγορούν την χώρα μας  - Έχουμε και… ντόπιους!!!

Τουρκικής ιδιοκτησίας η Εταιρεία «BioNTech»

Είναι η Φαρμακευτική Εταιρεία που ανακάλυψε με την Pfizer το πρώτο δυτικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Τσάκωσαν πέντε (5) διακινητές λαθρομεταναστών

Σε συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στο Νομό Ροδόπης Συνελήφθησαν...

Η πρόρρηση του Ιωάννη Βατάτζη

Για την εκδίωξη των Τούρκων από την Κωνσταντινούπολη – Καταγράφεται και Τουρκική Προφητεία για την επανάκτηση της Πόλης από τους Έλληνες –...

Ήθελε την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης

Ο Αμερικανός φίλος γυρίζει στην Ουάσινγκτον – Προσωπικό του στοίχημα ήταν να γίνει η Αλεξ/πολη ενεργειακό κέντρο Φυσικού Αερίου και Στρατιωτική Βάση...

More Articles Like This