9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 

Η Αθλητική Ιστορία του τόπου μας είναι αξιόλογη και ξεχωριστή – Και επιβάλλεται να προβληθεί μέσα από ένα Δημοτικό Αθλητικό Μουσείο, που θα είναι παρακαταθήκη και οδοδείκτης για τους νέους  

 

Η αθλητική  ιστορία της Αλεξανδρούπολης είναι  αξιόλογη και ξεχωριστή για τα δεδομένα μιας επαρχιακής πόλης. Από τους πρώτους συλλόγους που ιδρύθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, ο «Μ.Γ.Σ. Εθνικός», το 1927, δίνοντας   σημαντική ώθηση στη συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό των ανθρώπων της πόλης και την ανάπτυξη του τοπικού αθλητισμού. Κυρίαρχα τμήματα των συλλόγων  ήταν αυτά του ποδοσφαίρου και στίβου. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης (επίσημες και ανεπίσημες) είχαν πλούσια αθλητική δράση. Ιδιαίτερα στον στίβο  οι αθλητές των σωματείων της Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα του Εθνικού έλαβαν μέρος σε επίσημους αγώνες σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο (Πανέβριοι, Πανθρακικοί, Παμβορειοελλαδικοί, Παμμακεδονικοί, Πανελλήνιοι). Η μεταπολεμική περίοδος (δεκαετίες ‘50 – ’60) ήταν θεαματική για τον αθλητισμό της πόλης. Ο «Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΣ» γίνεται πανελλήνια γνωστός στον κλασικό στίβο με τις επιδόσεις των αθλητών του με κυριότερο εκφραστή της τον Μεσογειονίκη του 1951 Φώτιο Κοσμά. Η αγάπη του κόσμου για τον αθλητισμό οδήγησε την πόλη στις πρώτες θέσεις σε αγώνες τοπικού και πανελλήνιου επιπέδου, όπου έλαβε μέρος. Από τη δεκαετία του ‘70 και στη συνέχεια έως τις μέρες μας, για το βόλεϊ της πόλης ενώ στίβος είχε ξεχωριστές διακρίσεις τη δεκαετία του ’80. Παράλληλα δημιουργήθηκαν σωματεία στην πόλη τα οποία βοήθησαν να αναπτυχθούν νέα αθλήματα, όπως: κολύμβηση, TAEKWONDO, ενόργανη γυμναστική, τένις, σκοποβολή, χάντμπωλ, πιγκ-πογκ. 

Το πώς εμφανίστηκε, πώς αναπτύχθηκε και η πορεία που ακολούθησε ο αθλητισμός σχετίζεται άμεσα με την ιστορία της πόλης και τις επικρατούσες κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές  συνθήκες. Η αθλητική ιστορίας της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα ιδιαίτερο σκέλος της πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας και εξέλιξης της περιοχής. Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη  πλέον η σύσταση  ενός Δημοτικού Ιστορικού Αθλητικού Μουσείου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. 

- Advertisement -

Η ίδρυση ενός Αθλητικού  Μουσείου  μπορεί να συμβάλλει στη διάσωση, μελέτη, προστασία και προβολή των ιστορικών τεκμηρίων της αθλητικής κληρονομιάς και γενικότερα στην ανάδειξη της πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας του αθλητισμού της Αλεξανδρούπολης. Η  λαμπρή  αθλητική παράδοση της πόλης  μέσω της σύστασης ενός  Αθλητικού  Μουσείου  θα γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα στους νέους και τους μαθητές της περιοχής και τους επισκέπτες της. Παράλληλα, το Μουσείο  αυτό μπορεί να συμβάλλει  στην  δημιουργία ενός χώρου ζωντανού, όπου η μουσειακή πληροφορία θα κινητοποιεί το κοινό σε συμμετοχή και θα προάγει τα υγιή χαρακτηριστικά του αθλητισμού. 

Η συλλογή ενός Αθλητικού  Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη  μπορεί να  συγκεντρώσει και να προβάλλει στο κοινό  αντικείμενα διαφόρων  αθλητικών διοργανώσεων όπως στολές, εξοπλισμός, μετάλλια, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες κ.α. Ένα τέτοιο Μουσείο μπορεί να  διαθέτει διαφορετικούς χώρους και εκθέματα,  όπως π.χ. έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων (με στόχο τη διαφύλαξη και προβολή της ολυμπιακής ιστορίας της χώρας και την ανάδειξη του ολυμπιακού ιδεώδους), διαδραστική έκθεση με θέμα  την  ‘’Επιστήμη των Αθλημάτων’’  και  ένα ξεχωριστό χώρο με  εκθέματα από την πλούσια τοπική αθλητική ιστορία  της πόλης της  Αλεξανδρούπολης. 

Το Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης μπορεί  να φιλοξενεί : 

• Εκθέσεις Ιστορικού Αθλητικού ενδιαφέροντος (τοπικής  και εθνικής  εμβέλειας)

• Εικαστικές ,διαδραστικές και ψηφιακές  εκθέσεις 

• Εκθέσεις σχολείων  

• Παρουσίαση της αθλητικής ιστορίας τοπικών αθλητικών σωματείων 

• Αθλητικές  επιστημονικές  διαλέξεις και παρουσιάσεις βιβλίων 

• Παρουσιάσεις αθλητών / Ολυμπιονικών, κ.τ.λ. 

Κλείνοντας, η σύσταση ενός Ιστορικού Αθλητικού Μουσείου θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη αθλητικού πολιτισμού στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, ένα  οδοδείκτη για τις γενιές που έπονται και δέσμευση για την διατήρηση και τον εμπλουτισμό της αθλητικής κουλτούρας και παράδοσης, εις πείσμα της οποιασδήποτε οικονομικής και κοινωνικής δυσχέρειας.

Υ.Γ:  Στην ημερίδα με θέμα «Αποτυπώνοντας την Αθλητική Ιστορία της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Προπονητών Έβρου και την υποστήριξη του Δήμου Αλεξ/πολης, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, του Ελληνικού  Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και του Επιμελητηρίου Έβρου ( 13/12/2017) μεταξύ των άλλων προτάθηκαν: 

Η αθλητική ιστορία της Θράκης και της Αλεξ/πολης  αποτελεί ένα  ιδιαίτερο σκέλος της πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας και  εξέλιξης της περιοχής.  Ως εκ τούτου είναι σημαντική μια τέτοια  καταγραφή, αφού παρέχει όλα εκείνα τα μεθοδολογικά και επιστημονικά εχέγγυα που απαιτούνται. Για το λόγο αυτόν προτείνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια ΑΜΘ και Δήμο Αλεξ/πολης) να προβεί στην δημιουργία  και διανομή σχετικού (ψηφιοποιημένου) έργου με στόχο να διαχυθεί  στην τοπική κοινωνία  ( βιβλιοθήκες , σχολεία, αθλητικά σωματεία).

Η σύσταση αθλητικού μουσείου στην πόλη της Αλεξ/πολης (με την επιστημονική υποστήριξη μεταξύ άλλων  του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ).

Παπαπαντελής Νικήτας

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, MSc. 

nikitpapa@yahoo.gr –  https://blogs.sch.gr/nikitpapa/

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This