9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

Μνημόσυνο αντί λήθης

Τελέσθηκε υπέρ των πεσόντων της ΕΛΔΥΚ το 1974 στην Κύπρο, από την Ένωση Αποστράτων Αξ/κών Στρατού Αλεξανδρούπολης – Οι Εβρίτες μαχητές

Πεσόντες ΕΛΔΥΚ 1974,μία ηθελημένα αγνοημένη πραγματικότητα από το επίσημο κράτος από τις ζοφερές εκείνες οι ημέρες!!!, μέχρι τις μέρες μας.

45 χρόνια τώρα η θυσία των 104 εκείνων παλικαριών, που ηρωϊκά και με υπέρμετρο σθένος ψυχής και δύναμη σώματος φύλαξαν τις τότε Θερμοπύλες της φυλής με την προσφορά της ζωής τους στο βωμό του καθήκοντος…έχει μπει στο χρονοντούλαμπο.

- Advertisement -

Πολλοί, προσπαθούν να επιβάλλουν την λήθη σε όσους επέζησαν της πολεμικής λαίλαπας και πρόταξαν τα στήθη τους ως ενεργό φραγμό στις βαρβαρικές ορδές της εισβολής,… την λήθη ακόμη και στους συγγενείς των ηρωϊκά πεσόντων!

45 χρόνια τα εχθρικά βόλια που δέχτηκαν τα νεανικά κορμιά, έχουν μετακινηθεί στο σώμα και στην ψυχή των επιζώντων μαχητών και σε αυτό των συγγενών των πεσόντων…και ο πόνος αυτός….αναπαραγάγει την ιστορία, τα βιωμένα γεγονότα, τις φρικιαστικές στιγμές, τον όλεθρο, τον χαμό και το αίμα που έτρεξε ποταμηδόν, για να σταματήσει η κατάληψη των διαχρονικά αιματοβαμμένων εθνικών χωμάτων της μαρτυρικής Κύπρου!

Οι απώλειες του ελληνικού και κυπριακού νεανικού ανθού αμέτρητες την περίοδο εκείνη.

Μέχρι και σήμερα ανακαλύπτονται ατομικοί και ομαδικοί τάφοι, που δέχθηκαν κατακρεουργημένα και κομματιασμένα κορμιά μαχητών της Κυπριακής γης και απλών κατοίκων.

Παντού ανεπίσημοι τάφοι-ορύγματα με σκελετούς που περιμένουν να ταυτοποιηθούν για να αποκτηθεί η σωματική τους παρουσία, ώστε να αναπαυθεί η ψυχή τους και να διατηρηθεί η μνήμη τους.

Πολλοί, άπειροι, οι αγνοούμενοι που “βοούν” για αναγνώριση, που οι δικοί τους ζητούν να αναπαύσουν τις ψυχές τους σε διαρκές μνημόσυνο!!

Όλοι εκείνοι οι πεσόντες μαχητές, πήραν στα χέρια τους την ιστορία, την ιστορία τους,”βγάλαν” τα μολύβια από τα εχθρικά βόλια, τα άπειρα βόλια, που δέχθηκαν στο βασανισμένο κορμί τους και….γράφουν μόνοι τους τις σκόπιμα λευκές σελίδες της ιστορίας, που….αγνοεί ή διαστρέφει την προσφορά και την θυσία τους.

Το χειρότερο όλων είναι να διαστρέφεται η προσφορά και να τους φορτώνονται ΑΝΟΜΙΕΣ άλλων των “ΜΕΓΑΛΩΝ”, ως αποδιοπομπαίους τράγους της… ιστορίας!!!

Επιχειρήθηκε πολλές φορές να μπεί η λήθη, ως επίσημη κρατική αντίδραση, αλλά ………ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Σ!!

Αυτή η ενεργή μνήμη είναι ενεργή στην περιοχή, στον Έβρο, που οι πολλοί μαχητές καταγόταν από την περιοχή όπως οι ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΟΪΤΣΙΔΗΣ, που οι πολιτεία έστω και καθυστερημένα αναγνώρισε την θυσία τους!!

Η Ένωση Αποστράτων Στρατού Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια τελεί ανεπίσημο-επίσημο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών εκείνων των μαχητών, γιατί όλα τα μέλη της δεν είναι επιλήσμονες του καθήκοντος και των υποχρεώσεων για τους σύγχρονους εθνικούς ήρωες.

Την 8 Σεπτεμβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως τελέσθηκε με μέριμνα της μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους, ένα λιτό μα ουσιαστικό μνημόσυνο, όπου τιμήθηκε η μνήμη και η προσφορά τους!!!Εκεί όλοι σωματικά και ψυχικά αναφώνισαν ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

Βασίλης Ευστρ. Ναζλής

Υστερόγραφο

—————————

Την 6-9-2019 η Ένωση πρόπεμψε στην αιώνια κατοικία του τον υποστ/γο ε.α. Χαράλαμπο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος ως δ/της τάγματος το 1974, πολέμησε τους εισβολείς στην Κύπρο και ήταν παρόν σε κάθε μνημόσυνο μαζί με τον “παθιασμένο” άλλο πολεμιστή Λοχαγό ε.α Χρήστο ΚΑΛΕΤΣΙΟ.

Πιστεύω ότι αυτοί οι δύο επάνω εκεί στους ουρανούς θα λένε πολλά γι’ αυτά που είδαν, που βίωσαν…αλλά ήταν φειδωλοί να μας τα ομολογήσουν

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ!!!!!!

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ξαφνικά στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

"Δεν αποτελεί πια είδηση το ότι βρίσκομαι στον Έβρο, εδώ χτυπάει η...

Ξεκινά εμβολιασμός για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

"Πράσινο φως" έδωσε ο ΕΟΦ για εμβόλιο που υπάρχει στη χώρα μας - Από 1η Ιουνίου εμβολιασμός και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδος

Πάμε για γενική ''ανάφλεξη'': Ο Ράμα παραχωρεί στην Άγκυρα ναύσταθμο στον Αυλώνα Eίναι γνωστό...

Τρέχει η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία

Προχωρούν οι μελέτες για τη νέα γραμμή Θεσ/νικης-Καβάλας-Ξάνθης - Δημιουργούνται οκτώ (8) νέοι Σιδηροδρομικοί Σταθμοί - Κατά τρεις (3) ώρες μειώνεται το...

Έρχονται νέες προσλήψεις για επαγγελματίες οπλίτες στις Ε.Δ.

Θα προσληφθούν 2.000 άτομα σε Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία - Καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων ορίσθηκε η 15ηΙουνίου 2020 - Τα προσόντα

More Articles Like This