Ο σχεδιασμός της Ανάπτυξης ανήκει κυρίως στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Ο φορολογικός ανταγωνισμός από τους βόρειους γείτονές μας είναι μια πραγματικότητα, που χτυπά όλη την Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης.
Με έναν από τους λόγους που μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές, εμείς δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο της Βουλγαρίας, αλλά είναι μια σημαντικότατη μείωση η οποία μας ξανακάνει ανταγωνιστικούς.
Έχω μιλήσει πολύ εκτενώς για τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΑΜ-Θ, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν (να μην τα αναλύσω τώρα διεξοδικά), να αναφερθώ μόνο στο λιμάνι της Αλεξ/πολης, για το οποίο έχουμε υψηλές προσδοκίες, αφού έχει μπει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης μαζί με το λιμάνι της Αλεξ/πολης, για το οποίο έχουμε μπει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης μαζί με το λιμάνι της Καβάλας.
Θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο και των 2 λιμανιών, στην επένδυση η οποία γίνεται στην Αλεξανδρούπολη στο FSRU για την δυνατότητα επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσει να μπει στον διάδρομο εξαγωγών προς την Βουλγαρία, στις σημαντικότατες δυνατότητες που δίνουν οι επενδύσεις που γίνονται στις υποδομές του φυσικού αερίου, στην πλούσια γεωθερμία, η οποία υπάρχει στην περιοχή και η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί και ως ένα βαθμό ανεκμετάλλευτο τουριστικό και περιβαλλοντικό δυναμικό που κι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί.
Μιλάμε συστηματικά με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και αυτός είναι και ο λόγος που φώναξα όλους τους περιφερειάρχες και θα έχουμε πια ένα τακτικό όργανο που θα συνεδριάζει 6 φορές τον χρόνο, κάθε 2 μήνες, με τους περιφερειάρχες, ώστε να συζητάμε έργα αναπτυξιακής προοπτικής, την ταχύτερη απεμπλοκή πόρων από το ΕΣΠΑ και άλλα ζητήματα που αφορούν στις περιφέρειες.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν είναι αντικείμενο του Κεντρικού Κράτους αλλά των ιδίων των περιφερειών, οι οποίες πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμφωνήσουν τι κάνει το κράτος και τι κάνουν οι περιφέρειες.