9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2020

Αιτήματα και προτάσεις συνοριοφυλάκων Ν. Έβρου

Οχήματα, ενίσχυση με προσωπικό και επαναλειτουργία της Υπηρεσίας στο Τυχερό, ζήτησε η ένωση Συνοριοφυλάκων από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα αυτής, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να του τεθούν τα ζητήματα, που απασχολούν τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και διαχείρισης του μεταναστευτικού στις δύο Διευθύνσεις Αστυνομίας του Ν. Έβρου. 

Επεσήμαναν στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ όχι μόνο την αναγκαιότητα να μην απομακρυνθεί κανείς από την αποσπασμένη δύναμη είτε με δαπάνες είτε χωρίς δαπάνες από τις Υπηρεσίες, αλλά του ανέπτυξαν την αναγκαιότητα η επιλογή των αποσπασμένων να είναι αξιοκρατική, ουσιαστική και εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση των ροών και όχι το σημερινό φαινόμενο που εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις. Αιτήθηκαν την περαιτέρω ενίσχυση της Δ.Α. Ορεστιάδας σε αστυνομικό προσωπικό, αποκλειστικά για το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Ορεστιάδας, όπου σε κάθε βάρδια, 3-4 συνάδελφοι, διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Επεσήμαναν την προβληματική λειτουργία του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου, παρόλο ότι το άρθρο 15 του Ν.4375/2016 ορίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία τη μόνη ευθύνη που έχει αφορά την φύλαξη των εγκαταστάσεων και την εξωτερική φρούρηση αυτών, παρόλα αυτά οι συνάδελφοι τους διατίθενται στην φρούρηση των διοικητικών κρατουμένων στο εσωτερικό του Κ.Υ.Τ. Η Ένωσή πρότεινε την ανάθεση της φύλαξης των εσωτερικών χώρων του σε ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ( security), όπως συνέβη και στο παρελθόν. Επίσης, πρότεινε την ελάχιστη δυνατή ενίσχυση του μικρού κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι επιφορτισμένο με την καταγραφή-ταυτοποίηση(screening)-λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων (eurodac) των διοικητικών κρατουμένων, ώστε η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών να ολοκληρώνεται ταχύτερα.

Τονίστηκε από τη μεριά τους για μια ακόμη φορά, η ανάγκη των προσλήψεων νέων Συνοριακών Φυλάκων με το κριτήριο της εντοπιότητας, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων και να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική ακριτική κοινωνία. Η ανανέωση και ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων με προσλήψεις στην περιοχή αποτελεί μόνιμο αίτημα, αλλά και επιτακτική ανάγκη για μια μονιμότερη λύση σε σχέση με τις δυνάμεις, που επί χρόνια αποσπούνται κάθε μήνα από όλη τη χώρα στον Έβρο. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως σε λίγα χρόνια ( 5-7 έτη) οι Υπηρεσίες της πρώτης γραμμής θα «ερημώσουν» από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις με έκδηλη την αδυναμία πλέον να τοποθετηθεί εκεί αστυνομικό προσωπικό.

Αιτήθηκαν την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, που πριν δύο χρόνια η προηγούμενη Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, έθεσε ως πρωταρχική αναγκαιότητα την κατάργησή της. Μια κατάργηση, που μόνο στα χαρτιά υπάρχει, καθώς συνεχίζει να υφίσταται και να λειτουργεί με τεράστιο όγκο εργασίας και με δεκάδες επιτυχίες κατά των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Του επισημάνθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε Μέσα, αλλά και την αναγκαιότητα επέκτασης ενός σχεδίου επιτήρησης των χερσαίων συνόρων του Έβρου με σταθερό σύστημα καμερών, σε όλο το μήκος τους.

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This