9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ …ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Οι Έλληνες έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, αλλά τα Ελληνόπουλα πηγαίνουν στη Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας, για να γίνουν Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού – Σχολή Πανεπιστημιακού επιπέδου, δεν έχουμε στην Ελλάδα 

Μπορεί να έχουμε οι Έλληνες, τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, όμως, η Πολιτεία αδιαφόρησε για τον τομέα των Ναυτιλιακών Σπουδών.

Έτσι τα Ελληνόπουλα αναγκάσθηκαν να καταφύγουν στην Βάρνα της Βουλγαρίας, για να γίνουν Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού.

***

Την ώρα που στην Ελλάδα κοιτάμε αφ’ υψηλού τη Βάρνα, οι Βούλγαροι δουλεύουν συστηματικά και έφτασαν σε επίπεδο ο τεχνολογικό» τους εξοπλισμός να είναι ανώτερος από τις ελληνικές ΑΕΝ.

Μάλιστα στην Ακαδημία τους φιλοξενούνται 3.000 σπουδαστές, έκτων οποίων οι 800 είναι αλλοδαποί.

Στην Ακαδημία σπουδάζουν και ναυτικοί δόκιμοι που θα στελεχώσουν το βουλγαρικό Πολεμικό Ναυπκό.

Τα μαθήματα είναι κοινά με τους άλλους σπουδαστές, εκτός από εκείνα που αφορούν τακτικές και οπλισμό.

Οι ξένοι σπουδαστές διδάσκονται στα αγγλικά, κάτι που μπορούν να επιλέξουν και οι Βούλγαροι συμφοιτητές τους. 

Μόλις φτάσαμε στο κτίριο που στεγάζει τη Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας μας υποδέχτηκε ο κ. Γιάννης Σαλαντής, υπεύθυνος για τους ξένους σπουδαστές.

Τα τελευταία χρόνια ζει στη Βάρνα όπου έχει φτιάξει και την οικογένειά του. Στη διαδρομή για το γραφείο της διοίκησης συναντάμε πολλά ελληνόπουλα.

«Ο πρώτος Έλληνας σπουδαστής που ήρθε πριν από πέντε χρόνια ήταν από τη Σύρο. Και από τον έναν σπουδαστή φτάσαμε να έχουμε πλέον ελληνική κοινότητα στη Βάρνα.

Γιατί δεν είναι μόνο οι Έλληνες φοιτητές της ακαδημίας, αλλά και οι γονείς, σι συγγενείς και οι φίλοι που τους επισκέπτονται. Περπατάς στο κέντρο της Βάρνας και ακούς ελληνικά», σχολιάζει στη συνέντευξή του στο «business stories» ο κ. Σαλαντής και συνεχίζει:

 «Εδώ βρίσκονται 420 Έλληνες σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοετών που είναι 110.

Στην αρχή έρχονταν γιατί δεν περνούσαν στις ΑΕΝ στην Ελλάδα. Τώρα πια, επειδή έχουν καταλάβει το επίπεδο της σχολής, έρχονται από μόνοι τους οι περισσότεροι.

Η Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας είναι πρώτη τους επιλογή χάρη στο εκσυγχρονισμένο εκπαιδευτικό σύστημά της».

Για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων λέει:

«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως και διαφορές, κυρίως όσον αφορά τον τεχνικό εξοπλισμό που είναι πολύ ανώτερος τεχνολογικά στην Ακαδημία της Βάρνας, η οποία είναι κρατική».

Για την αναγνώριση του πτυχίου στην Ελλάδα επισημαίνει: «Ο σπουδαστής που παίρνει πτυχίο από τη Βάρνα μπορεί να μπαρκάρει σε ελληνικά πλοία.

Όλοι οι σπουδαστές μας εργάζονται σε ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία.

Το πτυχίο αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Και του πλοιάρχου και του μηχανικού. 

Για να ανέβει τις βαθμίδες και να πάρει αυτό του δεύτερου και του πρώτου πλοιάρχου και μηχανικού πρέπει να δώσει εξετάσετε στην Ακαδημία της Βάρνας, αλλά μαθαίνω ότι θα μπορεί να το κάνει πλέον στο ΚΕΣΕΝ στην Ελλάδα. 

Υπάρχει συνεργασία της Ακαδημίας με τις ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες όπως από τη Maran του Γιάννη Αγγελικούση, τον όμιλο Τσάκου, την Golden Union του Θεόδωρου Βενιάμη, τη Thenamaris του Ντίνου ΑΛαρτίνου και άλλες.

Όταν θα τελειώνουν τα παιδιά από φέτος, θα έχουν όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται προκειμένου να γίνουν γ’ καπεταναίοι και μηχανικοί.

Οι σπουδαστές ενώ φοιτούν πρέπει να κάνουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι από 3 έως 6 μήνες για να μπορέσουν να δώσουν πτυχιακές εξετάσετε.

Μόλις πάρουν πτυχία κάνουν άλλους έξι μήνες».

Για το πως άρχισε το άνοιγμα της Ακαδημίας στο εξωτερικό ο κ. Σαλαντής αναφέρει:

«Η αρχική ιδέα ήταν να επεκταθούμε σε όλο τον κόσμο, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ξεκινήσαμε με έναν σπουδαστή από τη Σύρο και φτάσαμε σήμερα να έχουμε σήμερα 420 Έλληνες και συνολικά 899 ξένους. Το κόστος φοίτησης είναι 2.500 ευρώ τον χρόνο».

Οι διοικούντες την Ακαδημία δεν ενεπαναπαύονται στο σήμερα, αλλά σχεδιάζουν το μέλλον.

«Θέλουμε να δούμε όσο μπορούμε πώς θα είναι η ναυτιλιακή βιομηχανία σε 20 χρόνια», δηλώνει ο υποδιευθυντής του τμήματος για τους ξένους σπουδαστές Νικολάι Βελίκοβ και προσθέτει:

«Οι ηλεκτρονικοί και οι IT μπαίνουν στη ναυτιλία. Εξελισσόμαστε.

Σήμερα οι σπουδαστές μας κάνουν μαθήματα για την προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις». 

Την ημέρα της επίσκεψής μας στην Ακαδημία ξεναγηθήκαμε και σε μια αίθουσα όπου οι σπουδαστές ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες: η μία έκανε κυβερνοεπίθεση και η άλλη προσπαθούσε να αμυνθεί.

Εκείνη την ημέρα καταγράφηκαν παγκοσμίως η εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσειες.

Μηνάς Τσαμόπουλος

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Μετά την ανάγνωση του παραπάνω κειμένου, συνειδητοποιείτε άραγε, αγαπητοί αναγνώστες πόσο πίσω έχει μείνει η χώρα μας, εξ αιτίας των ιδεοληψιών της «Αριστεράς και της Προόδου» και όχι μόνον.

Ούτε Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού δεν μπορούμε να βγάλουμε, η δε Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας, αποτελεί Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, που αντίστοιχο δεν έχουμε στην Ελλάδα.

Σ. Κ.  

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This