9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ …ΜΑΓΙΑ !!!

Τι πρέπει να κάνουν οι πεθερές για να γυρίσει πίσω ο ξεμυαλισμένος σύζυγος της κόρης τους – Θρακιώτικες πρακτικές του 19ου αιώνα, που έχουν καταγραφεί 

Στην Ανατολική Θράκη, την ελληνική Ανατολική Θράκη που δόθηκε στην Τουρκία το 1922, ο ελληνισμός είχε έντονη παρουσία σε όλα και για όλα. 

Έχουν γραφεί χιλιάδες βιβλία, ΝΑΙ κυριολεκτικά χιλιάδες,  για την ζωή στην περιοχή από αιώνες πριν και οι μελετητές της ιστορίας της ακόμη και τώρα ανακαλύπτουν λογοτεχνικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, που είναι καταχωνιασμένα σε κείμενα. 

Πριν λίγα χρόνια κάποιοι “παθιασμένοι” με την ΙΣΤΟΡΙΑ της, (μεταξύ αυτών και εγώ)τολμήσαμε με μικρή σχετικά δαπάνη να ψηφοποιήσουμε ένα όγκο παλιών περιοδικών ιστορικών, λαογραφικών, που Θρακιώτες λόγιοι εκδίδαν σε πείσμα πολλών… 

ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ που εξέδιδε το ΘΡΑΚΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το ΑΡΧΕΙΟΝ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ, που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο με τον τίτλο αυτό.!. 

Σήμερα θα σας παρουσιάσω λίγα σπαράγματα από τον 9ο τόμο των ΘΡΑΚΙΚΩΝ, από το πόνημα της Ελπινίκης Σταμούλη Σαράντη “πως γιάτρευαν στην Θράκη”, του 1938. 

Χαρακτηριστικές είναι οι ενέργειες και η διαδικασία που εφαρμόζαν τον 19ο και αρχές του 20ο αιώνα για τις παρακάτω περιπτώσεις. Ακολουθώ την γλώσσα της εποχής. 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΩΔΟΜΕΝΟ (Ξεμυαλισμένο)

1. -όταν ο άντρας ξεμακραίν”απ’τη γυναίκα τ’ και παγαίνει σ’ άλληνα, ή γιάτρισσα που γητεύει βάζ’ απ’την ανάποδη το πουκάμισο τ’ πάνω στην ανέμη, την γυρνάει και λέγει τρείς φορές=όπως γυρίζ’ η ανέμη να γυρίσ΄κι ο Παναγής ο. . . , ο. . . κατά τη γυναίκα τ’ . Και γύριζε στη γυναίκα τ’ (!!!!!!!!!!???????)

2. -να πας στην εκκλησία πρωϊ και να πάρης ένα κερί, από την ανάποδη να τ’ανάψεις στην Παναγιά και να πής=Παναγία μ’, όπως γύρσα το κερί σε σένα ανάποδα, να τον γυρίσης και κείνονε σε μένα=διβάζεις και παράκληση, ο παπάς μνημονεύει και των δύο τα ονόματα και γυρνάνε κατά σένα. 

3. -Καπνίζνε τον ξεμυαλισμένο με λελεγκοφωλιά (φωλιά πελαργού, λελέκι=πελαργός) ή χελιδονοφωλιά και θεραπεύεται. 

4. -στον ξωδομένο άντρα βάζνε από πάνω στο κεφάλι τ’ το σταρικό (το κόσκινο που κοσκινίζουν το σιτάρι) και τον περεχούνε ξεγυμνωμένο με νερό. 

5. -μιας κοπέλλας ο αρβωνιαστικός την παράτσε κι’αγάπησε άλληνα. Η μάννα τ’ για να σχαθή την άλληνα, πήρε το φακιόλ’τς το καλό κ’έκανε μάγια. Ο γιός της ξεμάκραινε και πήρε την αρβωνιαστικιά τ’. Παντρεύτηκαν κι’ως τα τελευταία έζηγαν αγαπημέν’. 

Αυτά τα λίγα . . . . Ας τα μελετήσουν οι πεθερές με τους ξεμυαλισμένους γαμπρούς και ας εφαρμόσουν τις πρακτικές αυτές που είναι αναμφίβολα αποτελεσματικές…

Με την εκδήλωση των ενεργειών τους οι ξωδομένοι …επιστρέφουν τρέχοντας !!!

Καλό βράδυ σε όλους.

Βασίλης Ναζλής

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This