9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

«ΝΕΑ ΣΟΥΔΑ» ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Καθοριστικής σημασίας η επίσκεψη Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα – Είναι έτοιμη η Συμφωνία για τις βάσεις  των ΗΠΑ – Στο … «κάδρο» ποζάρει και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  

Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων πρόκειται να είναι η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Β΄ Γύρου του “Στρατηγικού Διαλόγου” των δυο χωρών, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη μάλιστα επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως έγραψε προ ημερών η “Καθημερινή” και επιβεβαίωσε με συνεντεύξεις του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι ήδη έτοιμη η συμφωνία για τις βάσεις, η οποία και θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη Πομπέο.

- Advertisement -

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, είναι ότι αυτή θα είναι πλέον αορίστου χρόνου και δεν θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ενώ πέραν της βάσης της Σούδας αναβαθμίζεται η βάση της Λάρισας με την παγίωση της χρήσης της από αμερικανικά μη επανδρωμένα και όχι μόνο αεροσκάφη, αξιοποιείται πλήρως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ εγκαθίστανται μόνιμα πλέον αμερικανικά αεροσκάφη στην Κεντρική Ελλάδα.

Η Αθήνα έχει σειρά αιτημάτων για ανταλλάγματα εκ μέρους της Ουάσιγκτον για τις παραχωρήσεις που έχει πραγματοποιήσει, τα οποία θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ εκ των πραγμάτων αναβαθμίζεται και ο ρόλος της χώρας τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μέση Ανατολή. Οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου, ασφαλώς και θα καταδείξουν τον ρόλο αυτό, ενώ -εκ των πραγμάτων- θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα και η συμφωνία που υπογράφεται προκαλεί τις αντιδράσεις του ΚΚΕ που ετοιμάζει κινητοποιήσεις, ενώ θετικός αναμένεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον ως προς τις βασικές κατευθύνσεις της συμφωνίας, καθώς προετοιμάστηκε επί των ημερών του.

Βασίλης Σκούρης

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Χρησιμοποιήσαμε στον τίτλο του σημερινού άρθρου,  την φράση «Νέα Σούδα» όμως απέχει από την πραγματικότητα, πάρα πολύ ακόμα αυτός ο όρος.

Οι λόγοι είναι ουσιαστικοί.

Το Λιμάνι της Σούδας είναι το μοναδικό Λιμάνι της Μεσογείου, όπου μπορεί να πλευρίσει ένα Αεροπλανοφόρο.

Το Λιμάνι της Αλεξ/πολης, δεν διαθέτει το αντίστοιχο βάθος.

Πέραν τούτου, θα πρέπει να δούμε το μέλλον του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο από πλευράς του Στρατιωτικού σκέλους, αλλά και από εμπορικής πλευράς, μετά το ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν Αμερικανοί επενδυτές, για τα Σιδηροδρομικά Δαρδανέλια, δηλ. την αξιοποίηση της Σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξ/πολη-Μπουργκάς, που θα συνδέει το Λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας με το Αιγαίο.

Ελπίζουμε κάτι καλό να ξεκινά για τον τόπο μας.

Σ. Κ.  

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πεζοπορία του «ΔΡΟΜΕΑ της ΘΡΑΚΗΣ» στον Βόρειο Έβρο

Γνωρίζουμε στις 4 Οκτωβρίου 2020, την μαγεία του Πενταλόφου Ορεστιάδος

Στην Εθνική Ομάδα Στίβου για ακόμη μία χρονιά

Η Εβρίτισσα αθλήτρια της Δισκοβολίας του Εθνικού Αλεξ/πολης Ιωάννα Αραμπατζή Το διοικητικό συμβούλιο του...

Το τσίμπημα της μέλισσας

Η υποδοχή που ανέμενε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ήταν σίγουρα αυτή που αντίκρυσε στην Αλεξανδρούπολη

Ασύμμετρη απειλή από τα τουρκικά… drones!!!

Τουρκικά dronesέχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Έβρο και σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και συνιστούν μία ασύμμετρη απειλή - Ποιοι είναι οι τρόποι...

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Σούδα, φρεγάτες και Αλεξανδρούπολη

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, πριν από την έναρξη των...

More Articles Like This