9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Οργή στη Βουλγαρία για τους τουρκικούς χάρτες

Οι Βούλγαροι δεν «μασάνε» τα λόγια τους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τα εθνικιστικά μηνύματα της Άγκυρας

 

Μεγάλη οργή και έντονος προβληματισμός επικρατεί στην βουλγαρική κυβέρνηση στην Σόφια από την φωτογραφία του προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Χ.Ακάρ, το οποίο περιλάμβανε προκλητικό χάρτη που είχε με κόκκινο χρώμα, εκτός της Θράκης, των νησιών του Αιγαίου και την Κύπρο και βουλγαρικό έδαφος.

Επειδή όμως οι Βούλγαροι δεν τα «μασάνε» αυτά όπως θα δούμε και παρακάτω, η υπουργός εξωτερικών Ekaterina Zaharieva διέταξε αμέσως τον αναπληρωτή υπουργό Petko Doikov να έρθει σε επαφή με τον Τούρκο Πρέσβη Hasan Ulusoy, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

- Advertisement -

Όντως το βουλγαρικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή Hasan Ulusoy για εξηγήσεις και εκείνος ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για «ομάδα ανθρώπων» που ανέβασε τον χάρτη χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Ο Τούρκος πρεσβευτής υποτίθεται μάλιστα ότι έλεγξε και επιβεβαίωσε ότι αυτό το προφίλ δεν είχε καμία σχέση με τον υπουργό Ακάρ και ανέφερε ότι έγινε από άγνωστη «ομάδα ανθρώπων».

Ο πρέσβης υποσχέθηκε ότι θα παράσχει πρόσθετες πληροφορίες αφού η Τουρκική πλευρά προβεί σε περαιτέρω ελέγχους αφήνοντας το καλύτερο για το τέλος με την δήλωση του ότι «δεν έχουμε μάτια στο έδαφος κανενός, αλλά θα πάρουμε πίσω ό, τι είναι δικό μας!».

Βουλγαρικό ΜΜΕ γράφει περί ζήλιας των νυν Τούρκων αξιωματούχων, από την φήμη του Οθωμανού ναυάρχου Ahmed Muhiddin Piri, πιο γνωστού ως Piri Reis, ο οποίος είχε γνώσεις γεωγραφίας και χαρτογράφησε το γνωστό χάρτη.

Οι δικαιολογίες όπως ήταν φυσικό, του Τούρκου πρέσβη, δεν έπεισαν φυσικά κανέναν στην Σόφια, διότι όλοι εκεί γνωρίζουν καλά ότι τα «σύνορα της καρδιάς» του Ερντογάν φτάνουν μέχρι το Καρνταζλί της Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στις 15 Οκτωβρίου 2019 η βουλγαρική κυβέρνηση μετά την σύγκληση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ με την οποία ανέφερε ότι «η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία πρέπει να σταματήσει επειδή υπάρχει ο υψηλός κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής κρίσης και μόνο η διπλωματία μπορεί να λύσει τη σύγκρουση».

Η σύσκεψη του βουλγαρικού συμβουλίου ασφαλείας πραγματοποιήθηκε εν μέσω της επιδείνωσης της κρίσης στη βόρεια Συρία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Ο Μπορίσοφ και η υπουργός εξωτερικών Ε.Ζαχαρίεβα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ρ.Ράντεφ αμέσως μετά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τον ενημερώσουν για το έργο που επιτελούν οι υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της Βουλγαρίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία των συνόρων υπό το πρίσμα των γεγονότων στην Συρία.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχαν «ελάχιστοι» μετανάστες στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, ενώ υπάρχει περισσότερη μεταναστευτική πίεση από την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα «έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα».

Είπε επίσης ότι διεξήχθη και μια άσκηση που αφορούσε την Αστυνομία Συνόρων, το Υπουργείο Εσωτερικών, τις στρατιωτικές και ειδικές δυνάμεις για το θέμα αυτό.

Αυτά λοιπόν κάνουν οι Βούλγαροι σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τους εθνικιστικούς κινδύνους που βάζει η Άγκυρα, η οποία έχει εντός των σχεδιασμών της, τόσο την Ελλάδα όσο και την Βουλγαρία, και αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε όλοι πολύ καλά.

Pentapostagma.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This