9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020

Περί …μέτρων «εμπιστοσύνης»

Οι Ένοπλες Δυνάμεις «βράζουν» από ανησυχία – Μετά την επιτυχία της Τουρκίας στη Συρία, χρόνος πλέον δεν υπάρχει – Ας προετοιμασθούμε για τα χειρότερα 

 

Πριν από λίγους μήνες ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΑ υπέβαλε την παραίτησή του αρνούμενος να συζητήσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, στο πλαίσιο ενός διαλόγου που επισήμως αφορούσε αποκλειστικά στα «Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης», τα οποία οι σύμμαχοί μας επιθυμούν να συζητούμε την Τουρκία. 

Από τότε η τουρκική στάση παραμένει απαράλλακτη.

- Advertisement -

Όμως εμείς θα συζητήσουμε και πάλι «Μέτρα Εμπιστοσύνης». 

Πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία κατήγαγε μίαν επιτυχία. Υπογράφοντας συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Ρωσία (στην πλάτη κυριολεκτικούς των αμέσως ενδιαφερομένων Κούρδων και Σύρων) έκλεισε τα σημαντικότερα εκ των προβλημάτων στα νοτιοανατολικά σύνορά της και μπορεί να απεμπλέξει δυνάμεις για να τις χρησιμοποιήσει αλλού. Το προφανές είναι ότι θα κοιτάξει δυτικά. 

Όμως εμείς εμμένουμε να συζητάμε «Μέτρα Εμπιστοσύνης». Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής ανασχεδιάζεται.

Η περίφημη «ουδέτερη ζώνη» του Ερντογάν συνιστά ουσιαστικώς αλλαγή συνόρων και μάλιστα με την ευλογία των «υπερδυνάμεων».

Εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Ούτε καν μία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για να εξετασθούν τα νέα δεδομένα. 

Ούτε ακόμη μία άτυπη ενημέρωση της Κυβερνήσεως από την στρατιωτική ηγεσία. Συζητάμε όμως «Μέτρα Εμπιστοσύνης» με την Τουρκία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις «βράζουν» από ανησυχία. 

Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν μέχρι προ τίνος, ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία θα μας δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας να προετοιμασθούμε γιά τα χειρότερα πού έρχονται, αναθεωρούνται εκ των πραγμάτων. 

Χρόνος πλέον δεν υπάρχει. Ο κίνδυνος είναι άμεσος. Όμως εμείς συζητάμε «Μέτρα Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Μέχρι πριν από λίγες ήμερες το ερώτημα ήταν αν ο Ερντογάν θα στραφεί προς δυσμάς για να ισορροπήσει μίαν ήττα που ενδεχομένως θα είχε υποστεί στην Συρία ή έπειδή θα του «είχε ανοίξει η όρεξη» για περαιτέρω επέκταση μετά μίαν επιτυχία. 

Τώρα ξέρουμε ότι το το σημείο εκκινήσεως είναι η διπλωματική και στρατιωτική επιτυχία που είχαν οι Τούρκοιστην Συρία.

Κάτι απογειώνει την αλαζονεία τους. Εμείς όμως συζητάμε «Μέτρα Εμπιστοσύνης». 

Οι δύο τελευταίοι διατελέσαντες αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ο Μιχάλης Κωσταράκος πριν από 20 μήνες και ο Βαγγέλης Αποστολάκης πριν από πέντε μήνες, προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση κρίσεως «θα είμαστε μόνοι». Που σημαίνει ότι διέβλεπαν το ενδεχόμενο κρίσεως. 

Η σημερινή στρατιωτική ηγεσία που βλέπει ξεκάθαρο την κρίση (για να μην πούμε τίποτε χειρότερο) να έρχεται, τί κάνει; Συζητεί «Μέτρα Εμπιστοσύνης» με την Τουρκία; 

Αντιλαμβάνεται ότι έχει ευθύνες απέναντι στο Έθνος; 

Θα επαναλάβουμε ότι ή Τουρκία είναι απολύτως προβλέψιμη. Προαναγγέλλει όλα της τα σχέδια. 

Έχει την υπομονή να περιμένει τον κατάλληλο χρόνο να τα εφαρμόσει. Εν τω μεταξύ μετέρχεται την τακτική της απάτης, μέρος της οποίας είναι και οι συζητήσεις για «μέτρα» και άλλα.

Το μόνο που δεν υφίσταται στην σκέψη και την πρακτική της είναι η «εμπιστοσύνη». 

Εμείς όμως συζητάμε…

Ευθ. Π. Πέτρου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Οι γυναίκες της Νέας Βύσσας

Υποψήφιες για βράβευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο   Ο Ευρωβουλευτής...

Οι… κρίσεις δεν προαναγγέλλονται

Μήπως παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να «στρατιωτικοποιήσουμε τα Ελληνοτουρκικά»;

Πως η Αλεξανδρούπολη δεν έγινε το 1923 Βουλγάρικο λιμάνι !!!

Όταν γίνονταν συντηρήσεις για παραχωρήσεις παραλιακής ζώνης, βάθους τριών χιλιομέτρων μεταξύ Δεδέ-Αγάτς και Μάκρης, για 99 χρόνια – Γράφει ο Παντελής Στεφ....

Ιατρικός εξοπλισμός δωρεά της «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ»

Έμπρακτη στήριξη στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αλεξ/πολης και Διδυμοτείχου 

Φροντίδα σε αδέσποτα στον Δήμο Διδ/χου

Με την συνδρομή της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος Στο...

More Articles Like This