9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Μάικ Πομπέο: «Στη Διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων, τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε»

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες της γείτονος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε.

Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Τη συμφωνία της τροποποίησης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ υπέγραψαν μετά τη συνάντηση τους ο Νίκος Δένδιας και ο Μάικ Πομπέο.

Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στη νέα σελίδα που ανοίγεται για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη νέα τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας λόγο για ενέργεια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι ελληνικοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο «ιστορικό τους απόγειο» και έκανε λόγο για «ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας».

«Η νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι συγκυριακή. Η χώρα μας μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας λόγω της κρίσης επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Υπογράμμισε ακόμα πως πλέον η συνεργασία εκτείνεται σε όλα τα πεδία και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μάικ Πομπέο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Αμερικανό αξιωματούχο τις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η επίσκεψή σας στην πατρίδα μας πραγματοποιείται νωρίς, δηλαδή μόλις τρεις μήνες από την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η έλευσή σας συμπίπτει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για τη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τις δύσκολες ημέρες μιας πολύπλευρης κρίσης και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και συνοδεύονται συχνά από μια ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Αναφέρομαι κ. υπουργέ στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας, η οποία δυστυχώς συχνά δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον το αυτονόητο, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πιο γόνιμου κλίματος στην περιοχή» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το viadiplomacy.gr, ένα από τα θέματα των συζητήσεων του Στρατηγικού Διαλόγου ήταν και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η περιοχή αποτελεί πλέον στρατηγικό κόμβο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων της, και ανάμεσα στις χώρες της συμμαχίας είναι και η Βουλγαρία. Η Σόφια ανήκει πλέον στην Δύση και το επόμενο διάστημα, και με τις κατάλληλες αλλαγές, θα αποτελεί έναν από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια

Η σιδηροδρομική Εγνατία, που έχει και την στήριξη των ΗΠΑ, μαζί με την Εγνατία Οδό και την Καρπάθια Οδό, «μηδενίζουν» τις αποστάσεις από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όμως η σιδηροδρομική Εγνατία (ακόμα και οι κάθετες της Εγνατίας Οδού) ενώνει την Αλεξανδρούπολη με το λιμάνι του Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Τα προηγούμενα χρόνια το «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» έφερε την Ελλάδα και τις ΗΠΑ σε σύγκρουση λόγω του αγωγού πετρελαίου που θα κατασκευαζόταν και θα μετέφερε το Ρωσικό πετρέλαιο. Μάλιστα, ήταν τέτοια η σύγκρουση που αποτελέσματα αυτής έφεραν πιέσεις και σε διάφορα άλλα θέματα εκείνη την περίοδο, όπως το Σκοπιανό

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και το «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» είναι κοινό σημείο συμφερόντων για τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Βουλγαρία. Ένα από αυτά τα συμφέροντα είναι και η παράκαμψη του Βοσπόρου.

Τους τελευταίους έξι μήνες η διοίκηση του Βουλγαρικού Λιμανιού έχει επισκεφθεί την Ελλάδα και έχει έρθει σε επαφή με μεγάλες εταιρείες. Την ίδια στιγμή, Ουκρανικές εταιρείες, με την παρότρυνση των ΗΠΑ, έχουν συνομιλήσει με την διοίκηση για την μεταφορά των Ουκρανικών προϊόντων από την σύνδεση των δύο λιμανιών

Οι Ρώσοι με την σειρά τους προσπαθούν, πρόχειρα ακόμα είναι η αλήθεια, να επανέλθουν στην περιοχή με πρώτη ενέργεια την επανελειτουργία του Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη.

Να περιμένουμε λοιπόν καλύτερες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη.

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This